Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Βούλιαξε στη Ρόδο η ΓΣΕΕ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βούλιαξε στη Ρόδο η ΓΣΕΕ...

"Βούλιαξε" στη Ρόδο και η τελευταία απόπειρα της ΓΣΕΕ να πραγματοποιήσει συνέδριο, εξέλιξη απόλυτα ανεμενόμενη μετά τα όσα εκφυλιστικά επανελήφθησαν τα χαράματα της Πέμπτης (είχαν προηγηθεί τα έκτροπα στην Καλαμάτα) με επεισόδια όπου πρωταγωνιστούσαν μπράβοι, σεκιουριτάδες και τραμπούκοι.

Η χθεσινή εξέλιξη, που αποτελεί ουσιαστικά ταφόπλακα της συνδικαλιστικής ηγεσίας και κυρίως των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΠΑΜΕ που κρατούν τις τύχες της ΓΣΕΕ από το 2000 και μετά, οδηγεί στον διορισμό προσωρινής διοίκησης από το Πρωτοδικείο, κάτι που είχε συμβεί και στις αρχές της δεκαετίας του '80.

Μόνο που τότε τα εργατικά σωματεία έδιωξαν τους εργοδοτικούς εκπροσώπους (και εκπροσώπους που κρατούσαν τις θέσεις τους από την περίοδο της χούντας), με όλες τις πλευρές να συμφωνούν για τη θέση του προέδρου στο πρόσωπο του Ορέστη Χατζηβασιλείου, συνδικαλιστικού στελέχους του ΑΕΜ, προερχόμενου από την ανανεωτική κομμουνιστική Αριστερά.

Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατά κυβέρνησης!

Η χθεσινή αναμενόμενη εξέλιξη, με νοικιασμένους σεκιούριτι να επιτίθενται αδιακρίτως σε συνδικαλιστές και την πλευρά του ΠΑΜΕ να απαντάει γενικεύοντας τα επεισόδια, οδήγησε τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ μαζί με τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να επιρρίψουν ευθύνες στην κυβέρνηση και την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη για... αδυναμία τήρησης της τάξης!

Ακόμα χειρότερα, ο γραμματέας της ΔΑΚΕ Γ. Κιουτσούκης έφτασε να κατηγορεί τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ως «αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης» και το ΠΑΜΕ ως «παραστρατιωτική οργάνωση αντίστοιχη της Χρυσής Αυγής»!

"Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και οι διαφορές επιλύονται από τη Δικαιοσύνη, την οποία όλοι οφείλουν να εμπιστεύονται και να σέβονται τις αποφάσεις της. Καλούμε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που επένδυσε στη βία, να διασφαλίσει επιτέλους την ομαλή διεξαγωγή του συνεδρίου της ΓΣΕΕ" τόνισε στην ανακοίνωσή της η Ν.Δ., ενώ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. με δηλώσεις της Ε. Χριστοφιλοπούλου επέρριψε την ευθύνη για όσα συνέβησαν στην υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. που "δεν προστάτευσε τις θεσμικές λειτουργίες του συνεδρίου και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων, ευνοώντας τα σχέδια διάλυσης της ΓΣΕΕ".

Αποστάσεις από τη συγκεκριμένη κριτική κράτησε ο επικεφαλής της "μητσοτακικής" παράταξης «Ενότητα» Τάσος Γκιάτης, σημειώνοντας: «Αυτή η ΓΣΕΕ έχει πεθάνει για τους εργαζόμενους. Μεθοδεύτηκε η διαδικασία ενός συνεδρίου εξπρές. Υπήρξε αντίδραση για τη διαδικασία από τη μεριά του ΠΑΜΕ. Για να μπεις στο συνέδριο περνούσες ‘φέις κοντρόλ’. Είναι δυνατόν το 2019 να προσπαθεί να κάνει συνέδριο με τέτοιες διαδικασίες και να παρακολουθούμε όλη αυτή την κατάντια;".

Κ. Κεχαγιόγλου: Με σεκιουριτάδες και τραμπούκους...

Την παρουσία σεκιουριτάδων που έλεγχαν την είσοδο στο ξενοδοχείο «Ρόδος Πάλας» κατήγγειλε ο Κ. Κεχαγιόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος. «Η πρόσβαση στον χώρο του συνεδρίου, κάθε άλλο παρά ελεύθερη ήταν» τόνισε, προσθέτοντας ότι "η λύση στις μεθόδους της ηγεσίας της ΓΣΕΕ δεν είναι οι τραμπουκισμοί και η διάλυση των διαδικασιών". Ο Κ. Κεχαγιόγλου δεν παρέλειψε να καταδικάσει ως ακραίες τις δηλώσεις του Ν. Κιουτσούκη, ο οποίος παρομοίασε το ΠΑΜΕ με τα τάγματα εφόδου της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Αν. Νεφελούδης: Αυτό είναι κατάντια, η κυβέρνηση δεν θα γίνει μέρος του προβλήματος

«Η κυβέρνηση δεν θα γίνει μέρος του προβλήματος" ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης. Οι τραμπουκισμοί που συμβαίνουν προκαλούν απέχθεια στον κόσμο της εργασίας. Ο κ. Παναγόπουλος καταγγέλλει άλλους για τις δικές του ευθύνες. Η κυβέρνηση δεν θα γίνει μέρος του προβλήματος. Τι να κάνει η αστυνομία; Να ξυλοφορτώσει τους συνέδρους; Δεν πρόκειται να το κάνει ποτέ. Στη ΓΣΕΕ ελέγχονται μια σειρά από χρηματοδοτήσεις, είναι σε διαδικασία ελέγχου τα οικονομικά της ΓΣΕΕ" τόνισε.

ΣΥΡΙΖΑ: Απαξίωση με ευθύνη ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ

"Το συνέδριο της ΓΣΕΕ ανέδειξε όλες τις παθογένειες και την πλήρη απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει, με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, αλλά και του ΠΑΜΕ" τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Ούτε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία χρησιμοποιεί ιδιωτική αστυνόμευση και επιδιώκει αδιαφανείς διαδικασίες, απαγορεύοντας ακόμα και τη δημοσιογραφική κάλυψη στις εργασίες του συνεδρίου, αλλά ούτε και το ΠΑΜΕ, το οποίο με τη βία προσπαθεί να διαλύσει το συνέδριο, δεν εκπροσωπούν τις υγιείς δυνάμεις του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος. Ούτε με νοθείες, ούτε με τραμπουκισμούς, ούτε, φυσικά, με τη στείρα άρνηση και απαξίωση όλων των θετικών μέτρων που έχει λάβει η σημερινή κυβέρνηση, όπως η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, δεν επιτυγχάνεται τίποτα.

Πέρα από την εικόνα της παρακμής, υπάρχει και το πραγματικό εργατικό κίνημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να γυρίσουν την πλάτη στην απαξίωση και την παρακμή και να αγωνιστούν για την ανανέωση του συνδικαλιστικού κινήματος, για εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL