Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
Προοδευτικές συμμαχίες και στα Συνδικάτα / Ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και στην Ακροδεξιά σε Ελλάδα και Ευρώπη: Προοδευτικές συμμαχίες και στα Συνδικάτα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προοδευτικές συμμαχίες και στα Συνδικάτα / Ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και στην Ακροδεξιά σε Ελλάδα και Ευρώπη: Προοδευτικές συμμαχίες και στα Συνδικάτα

Του Γιώργου Μακράκη

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η χρόνια επικράτηση των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων με τις παρατεταμένες πολιτικές της λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων επιλογών οδήγησαν στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, την υποχώρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, την αύξηση των οικονομικών και κοινωνικών διακρίσεων. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αποτελούν οι χώρες που υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν σκληρές μνημονιακές πολιτικές (Ελλάδα, Πορτογαλία κ.ά.), με συνέπεια τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και της συρρίκνωσης των δημόσιων κοινωνικών αγαθών.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, λόγω της προσφυγικής κρίσης και ταυτόχρονα της αδυναμίας αποτελεσματικών και συντεταγμένων πολιτικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε συνάμα τη σταδιακή άνοδο των εθνικιστικών αντιλήψεων και του ακραίου εθνικολαϊκισμού, που γεννούν την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Έννοιες αντίθετες με τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό σε κάθε είδους διαφορετικότητα που οφείλει να πρεσβεύει το ευρωπαϊκό ιδεώδες.

Η άνοδος της Ακροδεξιάς και η διατήρηση του νεοφιλελεύθερου δόγματος στην Ευρώπη αποτελούν μια «ωρολογιακή βόμβα», ιδίως αν αυτό αποτυπωθεί και στα εκλογικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών, που απειλεί να συντρίψει συθέμελα κοινωνικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα και παράλληλα να επιστρέψουμε σε σκοτεινές περιόδους φυλετικών και κάθε άλλους είδους διακρίσεων. Εδώ χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι ακρο-δεξιές κυβερνήσεις στην Αυστρία, με την κατάργηση του οκτάωρου στην εργασία, και στην Ουγγαρία που ποινικοποιεί την παροχή βοήθειας στους μετανάστες.

Στο ελληνικό συγκείμενο, έχουν διαμορφωθεί δύο βασικοί και εκ διαμέτρου αντίθετοι πόλοι, με διαφορετικό ιδεολογικό οπλοστάσιο σε επίπεδο θέσεων και προτάσεων για μείζονα ζητήματα που αφορούν την εργασία, τις βασικές δομές του κοινωνικού κράτους -Παιδεία, Υγεία, ασφάλιση-, τα δημοκρατικά δικαιώματα, τα εθνικά θέματα (Συμφωνία των Πρεσπών) κ.ά.

Από τη μια μεριά βρίσκεται ο δημοκρατικός- προοδευτικός πόλος που διευρύνεται όλο ένα και περισσότερο, παρά τις επιμέρους διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές καταβολές, και ενώνεται υπό το πρίσμα της προάσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων στην ισχυροποίηση των δημόσιων υπηρεσιών προς όφελος των πολλών, στην υπεράσπιση και στον σεβασμό της διαφορετικότητας, του αγώνα για την επικράτηση της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Κι από την άλλη μεριά εντοπίζεται ο συντηρητικός πόλος, αποτελούμενος από δύο βασικά στοιχεία: τον νεοφιλελευθερισμό και την «κουστουμάτη» Ακροδεξιά, που έχουν λάβει σαφείς θέσεις για την ιδιωτικοποίηση Υγείας, Παιδείας και ασφάλισης, στις μηδενικές προσλήψεις στις βασικές δομές του κοινωνικού κράτους, στις απολύσεις των συμβασιούχων, καλλιέργεια ξενοφοβίας κ.ά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα δικαιώματα και τα ωράρια των επαγγελματιών οδηγών, όπου η Νέα Δημοκρατία, μαζί με τη Χρυσή Αυγή, ψήφισαν μεταξύ άλλων υπέρ της κατάργησης του οκταώρου εργασίας ημερησίως και το ν/σ για την ιθαγένεια στο ελληνικό Κοινοβούλιο που δεν είχε ψηφίσει η Ν.Δ.

Κατ’ επέκταση όλων των παραπάνω, απαιτείται στα συνδικάτα και στους χώρους των εργαζομένων η σύμπλευση και η συγκρότηση δημοκρατικών και προοδευτικών συμμαχιών, καθώς αποτελεί αδήριτη ανάγκη η διαπάλη με τους εκπροσώπους του νεοφιλελευθερισμού και της Ακροδεξιάς σε όλα τα επίπεδα. Μονάχα με συνδικάτα που έχουν προοδευτικό πρόσημο και κοινωνική απήχηση είναι εφικτή η μάχη για την σταδιακή ανάκτηση των χαμένων απωλειών και την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των νευραλγικών τομέων του κοινωνικού κράτους προς όφελος των πολλών.

Συνεπώς, η ευθύνη των προοδευτικών συνδικαλιστικών δυνάμεων είναι μεγάλη και η διαμόρφωση ενός δημοκρατικού κινηματικού πόλου αναγκαία. Ένα ενωτικό μέτωπο που θα διανθίσει μια νέα αντίληψη για το συνδικαλιστικό κίνημα και θα συσπειρώσει όλες εκείνες τις δυνάμεις που έχουν έναν σταθερό προοδευτικό προσανατολισμό για τα κοινωνικά, εργασιακά, οικονομικά και εκπαιδευτικά ζητήματα.

* Ο Γιώργος Μακράκης είναι αναπληρωτής γραμματέας της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ με την Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL