Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
ΓΣΕΕ εργαζομένων, όχι συνταξιούχων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΣΕΕ εργαζομένων, όχι συνταξιούχων

Του Γιώργου Αδαμίδη*

Η πραγματοποίηση του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ γίνεται σε μια περίοδο αλλαγών και εξελίξεων που είναι κρίσιμες για τους εργαζόμενους της πατρίδας μας. Ωστόσο, την ώρα αυτή, αντί να πρυτανεύει ο σεβασμός στις δημοκρατικές διαδικασίες και στους συνδικαλιστικούς θεσμούς, κυριαρχούν οι ανίερες συμμαχίες και οι προσωπικές στρατηγικές.

Οι ευθύνες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ είναι τεράστιες, αφού το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να συνεχίσει την ίδια νοσηρή κατάσταση. Την ίδια στιγμή, οι τακτικές του ΠΑΜΕ, με τα πρωτοφανή επεισόδια στις διαδικασίες Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, αντί να συσπειρώνουν, απομακρύνουν τους εργαζόμενους από τα συνδικάτα.

Στο όνομα μιας γραφειοκρατικής «ορθοδοξίας», η ΓΣΕΕ βρίσκεται σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις συνθήκες αλλά και τις ανάγκες του εργατικού κινήματος. Οι καθεστωτικές ηγεσίες έγιναν έρμαια τυχοδιωκτικών κινήσεων που νομιμοποιούν εξόφθαλμα πελατειακές λογικές αφού βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με την απόφαση του 24ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ «για ένα Ε.Κ. σε κάθε νομό», διατηρούν έναν «πληθωρισμό» Εργατικών Κέντρων, ανέχονται «συνδικάτα - σφραγίδες» και προστατεύουν και στηρίζουν συνταξιούχους (αντί εργαζομένους) σε καίριες θέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήταν χρήσιμο να εξετάσουμε την ανάπτυξη των Εργατικών Κέντρων σε αντιστοιχία με τη διοικητική/περιφερειακή δομή και οργάνωση του κράτους. Δεκατρία Ε.Κ. λοιπόν, όσες και οι Αυτοδιοικητικές Περιφέρειες της χώρας.

Ταυτόχρονα, η ΓΣΕΕ δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την ανάγκη για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και αντί να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες συνεννόησης και πίεσης της κυβέρνησης, σκιαμαχεί αναζητώντας άλλοθι.

Αντίθετα, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία και προτάσσοντας το συμφέρον των εργαζομένων, εργάστηκε για την υπογραφή μιας νέας συλλογικής σύμβασης με θετικό πρόσημο που προστατεύει το εισόδημα των εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ.

Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας χρειάζονται ένα σύγχρονο συνδικαλιστικό κίνημα, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, θα σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες και θα εκπροσωπεί, χωρίς παραμορφωτικά γυαλιά και «αριστοκρατίες», όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

* Ο Γιώργος Αδαμίδης είναι πρόεδρος Εργαζομένων ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL