Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εργάνη: Περισσότερες κατά 22.000 οι αποχωρήσεις τον Ιανουάριο

Το τέλος της εορταστικής περιόδου συνοδεύτηκε με αποχωρήσεις στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης της Εργάνης για τον Ιανουάριο 2019 να καταγράψουν αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 22.333 θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 157.141, ενώ οι αποχωρήσεις σε 179.474, από τις οποίες οι 72.413 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 107.061 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Το ισοζύγιο του Ιανουαρίου επηρεάστηκε αρνητικά από κλάδους που παρουσιάζουν έντονη εποχική διακύμανση της απασχόλησης την περίοδο των γιορτών (εστίαση -11.433, λιανικό εμπόριο -4.511, δραστηριότητες απασχόλησης -3.658 και καταλύματα -1.941).

Την επίδραση της εποχικότητας καταδεικνύουν επίσης το ισοζύγιο της πρώτης εβδομάδας του έτους, που ήταν αρνητικό κατά 37.153 θέσεις εργασίας, αλλά και το ισοζύγιο του Ιανουαρίου διαχρονικά, το οποίο από το 2001 μέχρι σήμερα είναι αρνητικό τα 18 από τα 19 έτη.

 

Υπ. Εργασίας: "Ανεπίδεκτοι και ψευδόμενοι" Ν.Δ. και Βρούτσης

 

Την ανακοίνωση των στοιχείων για τον Ιανουάριο σχολίασε ο τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ. Γ. Βρούτσης, σημειώνοντας ότι "τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την απόλυτη επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στις νέες προσλήψεις, καθώς και την επιδείνωση του ήδη αρνητικού ισοζυγίου ροών μισθωτής απασχόλησης συγκριτικά με το 2018".

Απαντώντας, το υπουργείο Εργασίας χαρακτήρισε "ανεπίδεκτους μαθήσεως και πλήρως αναξιόπιστους" τη Ν.Δ. και τον αρμόδιο τομεάρχη, σημειώνοντας ότι ο Γ. Βρούτσης «ξέχασε» ότι τα τρία τελευταία χρόνια το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων στον ιδιωτικό τομέα κατέγραψε τις υψηλότερες θετικές επιδόσεις του από το 2001.

Όπως ανέφερε το υπουργείο Εργασίας, το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 136.260 θέσεις το 2016, κατά 143.545 το 2017 και κατά 141.003 το 2018. «Ξέχασε», επίσης, σημειώνει το υπουργείο Εργασίας ότι "το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων του μηνός Ιανουαρίου είναι διαχρονικά αρνητικό, λόγω της εποχικής διακύμανσης της απασχόλησης που επηρεάζεται από την εορταστική περίοδο", ενώ υπενθύμισε ότι "από το 2014 έως το 2018 έχουν αυξηθεί κατά 376.766 ή κατά 24,6% οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, που το κόμμα του είχε αποδεκατίσει. Το 2018 το 72% της αύξησης των θέσεων εργασίας ήταν πλήρους απασχόλησης".

"Το ποσοστό ανεργίας που η Ν.Δ. εκτίναξε έχει καταγράψει μείωση της τάξης των 8 ποσοστιαίων μονάδων, οι μισθοί που καταγγέλλει ο κ. Βρούτσης είναι δημιούργημα της Ν.Δ. Σήμερα είναι η παρούσα κυβέρνηση που αύξησε τον κατώτατο μισθό και κατάργησε τον υποκατώτατο, ενώ επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις" υπογραμμίζει το υπουργείο Εργασίας και καταλήγει επισημαίνοντας ότι "η Ν.Δ. διέλυσε την αγορά εργασίας και οφείλει, αντί να ασκείται σε 'εποχικές' αντιπολιτευτικές εξάρσεις που διαψεύδονται πανηγυρικά, να απολογηθεί στους εργαζόμενους".

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Υπόκοσμος

Σε πρώτο επίπεδο, ο στρατός των ΜΜΕ που διαπλέκεται με την κυβέρνηση έκανε αυτό που όφειλε να κάνει. Εξαφάνισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτροπή της κρίσης, όπως συστηματικά εξαφανίζει τον τελευταίο καιρό οτιδήποτε μπορεί να κάνει ζημιά στον Κ. Μητσοτάκη

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις