Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μαρία Καραμεσίνη, διοικητής ΟΑΕΔ: Η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα συνεχιστεί

"Η υποχώρηση της ανεργίας σε ναδίρ επταετίας και πλέον, στο 18,5% τον Νοέμβριο του 2018, έρχεται για έναν συνήθως ‘δύσκολο’ μήνα… Είχαμε αποκλιμάκωση κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2017, δηλαδή οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 120.500. Και αυξήθηκαν οι απασχολούμενοι κατά 138.000. Αυτή η βελτίωση κατά 2,6% σε 12 μήνες είναι η καλύτερη επίδοση τα τελευταία τέσσερα χρόνια» ανέφερε μιλώντας Στο Κόκκινο 105,5 η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μ. Καραμεσίνη

Όπως τόνισε, τον περασμένο Νοέμβριο, τον οποίο αφορούν τα στοιχεία, το κύριο ήταν το μεγάλο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στους δήμους με 31.000 θέσεις, αλλά και τα καθοριστικά «αντισταθμιστικά» προγράμματα σε σχέση με τη μείωση απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Αυτός είναι ο ρόλος μας, να δημιουργούμε ευκαιρίες απασχόλησης όταν ο ιδιωτικός τομέας προκαλεί καθαρή μείωση των θέσεων εργασίας», όπως γίνεται με την εποχικότητα κλάδων όπως ο τουρισμός.

Για τον ιδιωτικό τομέα, συνέχισε η Μ. Καραμεσίνη, «τα στοιχεία της Εργάνης είναι αδιαμφισβήτητα. Την προηγούμενη χρονιά προστέθηκαν περίπου 143.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. έχουν δείξει ότι προστέθηκαν στην οικονομία περίπου 130.000 θέσεις εργασίας. Βγήκαν και τα στοιχεία της Κομισιόν, που δείχνουν ότι η απασχόληση αυξήθηκε, τα τρία πρώτα τρίμηνα του προηγούμενου έτους, κατά 1,5%. Έχουμε δηλαδή ανοδική πορεία της απασχόλησης, ασχέτως των εποχικών διακυμάνσεων... καθαρές αυξήσεις που βαίνουν επιταχυνόμενες».

Η Μ. Καραμεσίνη αναφέρθηκε στα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ:

* Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε 56 δήμους και φορείς περιβάλλοντος των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, που αφορά 8.200 θέσεις.

* Πρόγραμμα Δεύτερης Επιχειρηματικής Ευκαιρίας που θα δώσει την δυνατότητα σε έως 5.000 πρώην επιχειρηματίες, που έβαλαν «λουκέτο» λόγω της κρίσης, να επιχορηγηθούν για να ξεκινήσουν ξανά επιχειρηματική δραστηριότητα, για το οποίο αναμένεται η ΚΥΑ.

* Δεύτερο ειδικό πρόγραμμα για θέσεις στον δημόσιο τομέα που θα δίνει την ευκαιρία σε πτυχιούχους που συμμετείχαν στο προηγούμενο να προσληφθούν για 12 μήνες, είτε στη δημόσια διοίκηση είτε σε ΝΠΔΔ, το οποίο προετοιμάζεται.

Η Μ. Καραμεσίνη εκτίμησε ότι το 2018 θα δει την ανεργία να κλείνει τον Δεκέμβριο στο 18,3%, ή ακόμη και παρακάτω. Σε ετήσια βάση «θα έχουμε το 19,3%, επίδοση καλύτερη από τις προβλέψεις που είχαμε κάνει».

Δείτε όλα τα σχόλια