Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Επεκτείνεται η κλαδική σύμβαση εργασίας για 9.000 εργαζόμενους

Με απόφαση της Έφης Αχτσιόγλου - Αφορά εργαζόμενους σε μεταλλεία και ορυχεία με βασικό μηνιαίο μισθό ως 1.060,99 ευρώ

Μια ακόμα μεγάλη κλαδική σύμβαση εργασίας, που αφορά συνολικά 9.000 εργαζόμενους, υπεγράφη χθες από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Η απόφαση αφορά την επέκταση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων σε μεταλλευτικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις λιγνιτωρυχείων, ορυχείων, επεξεργασίας εμπλουτισμού ή μεταποίησης μεταλλευμάτων ορυκτών, μελετών και εκμετάλλευσης και καλύπτει, όπως αναφέραμε, συνολικά 9.000 εργαζόμενους.

Η επέκταση της κλαδικής σύμβασης προβλέπει βασικό μηνιαίο μισθό από 972,92 ευρώ έως 1.060,99 ευρώ, αναλόγως της ειδικότητας.

Ο βασικός μισθός προσαυξάνεται με τα εξής επιδόματα:

- Ανθυγιεινής εργασίας 12% ή 17% αναλόγως της ειδικότητας.

- Τριετιών (5% για τις δύο πρώτες τριετίες, 7% για την τρίτη και την τέταρτη τριετία, 8% για την πέμπτη και την έκτη τριετία).

- Γάμου 10%.

- Ρφάπαξ οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ σε περίπτωση γέννησης τρίτου και άνω τέκνου.

"Μετά το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018, έχουν επεκταθεί 11 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες καλύπτουν συνολικά περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους.

Το υπουργείο Εργασίας θα συνεχίζει να εξετάζει όλες τις εν ισχύι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και όσες υπογραφούν στο μέλλον, ώστε να διαπιστωθεί εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επέκτασή τους. Η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Φεβρουαρίου 2019, που συνεπάγεται αυξήσεις στους μισθούς για σχεδόν 1 εκατ. εργαζόμενους, υλοποιεί στην πράξη τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους θέσης" σημειώνει το υπουργείο Εργασίας.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Τώρα αρχίζει η πολιτική

Δυστυχώς, ο Κ. Μητσοτάκης δεν βρήκε ούτε στη δευτερολογία του χρόνο να απαντήσει σε ερωτήματα που του τέθηκαν. Έτσι, δεν είπε κουβέντα για το αφορολόγητο - παρ’ όλο που προεκλογικά είχε καταθέσει τροπολογία για τη διατήρησή του.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο