Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Πρόστιμο του ΣΕΠΕ στα Leroy Merlin
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόστιμο του ΣΕΠΕ στα Leroy Merlin

Ισχυρό μήνυμα κατά της ακραίας αναλγησίας που επιδεικνύει η εταιρεία Leroy Merlin συνιστά το πρόστιμο των 8.000 ευρώ που επέβαλε το ΣΕΠΕ για απόλυση εργαζόμενης η οποία αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας (σκλήρυνση κατά πλάκας). Ταυτόχρονα, το ΣΕΠΕ με διαδοχικούς ελέγχους τους τελευταίους μήνες στην ίδια επιχείρηση επέβαλε διαδοχικά πρόστιμα 52.500 ευρώ, καθώς διαπίστωσε εργασία πέραν του ωραρίου, με την επιχείρηση να καταφεύγει σε μετατροπή του οκτάωρου σε εννιάωρο...

Όπως έχει γίνει γνωστό, με πρόσχημα τη χαμηλή αποδοτικότητα, η Leroy Merlin απέλυσε εργαζόμενη με μερική απασχόληση στα ταμεία της εταιρείας στο εμπορικό πάρκο αεροδρομίου, η οποία μάλιστα είχε συμπληρώσει δεκαετία στην επιχείρηση.

Η απόλυση έγινε λίγο μετά τη γνωστοποίηση ότι η εργαζόμενη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας (πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας), γεγονός που ξεπερνά τα όρια της αναλγησίας.

Τότε, η εργαζόμενη είχε προσφύγει στο Σώμα της Επιθεώρησης Εργασίας, με τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς με τη συνδρομή του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ) και κινήθηκε διαδικασία εξέτασης του αν έχει γίνει παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

Το πόρισμα του ΣτΠ (246643/51899/2018), τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, διαπίστωσε πράγματι παράβαση και την περασμένη Παρασκευή 1.2.19, σύμφωνα με πληροφορίες του left.gr, η Επιθεώρηση Εργασίας (Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής) επέβαλε πρόστιμο 8.000 ευρώ στην επιχείρηση για τη διακριτική μεταχείριση σε βάρος της εργαζόμενης λόγω της χρόνιας πάθησής της.

Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, διότι η υπόθεση έχει πάρει τη δικαστική οδό, όπου και θα αξιοποιηθεί τόσο το πόρισμα του ΣτΠ, όσο το πόρισμα του ΣΕΠΕ.

Αξίζει να τονίσουμε ότι η δράση του ΣΕΠΕ συμβάλλει και στη μεγαλύτερη διεκδικητικότητα από πλευράς εργαζομένων, κάτι που έγινε φανερό και στην περίπτωση των εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς.

Μετατροπή του οκταώρου σε εννιάωρο

Το ΣΕΠΕ πραγματοποίησε συνολικά 18 ελέγχους το περασμένο έτος και επέβαλε πρόστιμα ύψους 52.500 ευρώ στην εν λόγω εταιρεία, τα οποία αφορούν παραβίαση του ωραρίου. Κάτι ανάλογο έγινε και το απόγευμα της Τρίτης 29.1.2019, όταν κλιμάκιο του ΣΕΠΕ επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Leroy Merlin, όπου κατέγραψε ξανά μεγάλο αριθμό εργαζομένων πέραν του ωραρίου τους, κάτι που αναμένεται να επιφέρει νέο, υψηλό χρηματικό πρόστιμο για την εταιρεία.

«Να σημειωθεί ότι η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί την εξαίρεση, αλλά τον καθημερινό κανόνα, με δεκάδες συναδέλφους να αναγκάζονται να δουλεύουν υπερωριακά» αναφέρει δημόσια καταγγελία των Εργαζομένων στον Κλάδο του Εμπορίου».

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η απάντηση της εργοδοσίας ήταν άμεση, καθώς την Παρασκευή 1.2 ξεκίνησε τις ανακοινώσεις ότι επίκειται «καλύτερη διευθέτηση» των ωραρίων εργασίας προκειμένου να μην υπάρξουν στο μέλλον αντίστοιχα προβλήματα σε περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές. Οι εργαζόμενοι καλούνται πλέον να υπογράψουν νέες συμβάσεις με ωράριο εργασίας 9 π.μ. - 6 μ.μ., δηλαδή υποχρεωτικό εννιάωρο.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το left.gr, "φαίνεται ότι η Leroy Merlin ζήλεψε τη δόξα της Vodafone, που πρόσφατα, παρά τις πιέσεις του σωματείου των εργαζομένων αλλά και του υπουργείου Εργασίας, έκανε ακριβώς το ίδιο. Η εργοδοσία της Leroy Merlin, όπως και η Vodafone, θέλει να επιβάλει τις νέες συμβάσεις επικαλούμενη την παράλληλη καθιέρωση διαλείμματος 1 ώρας εντός του παραπάνω ωραρίου.

«Προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπίσει τον τεράστιο όγκο δουλειάς νομιμοποιώντας την απλήρωτη υπερωρία, ενώ παράλληλα δεν παραδέχεται ότι οι νέες συμβάσεις περιέχουν αύξηση του χρόνου εργασίας. Αντίθετα, υποστηρίζει ότι είναι προς όφελος των εργαζόμενων οι οποίοι θα έχουν μεγαλύτερο διάλειμμα (!!) ή ακόμα ότι όποιος εργαζόμενος επιθυμεί θα μπορεί να τηρεί το προηγούμενο ωράριο» αναφέρει η προαναφερθείσα καταγγελία.

Τα παραπάνω, δυστυχώς, δεν προκαλούν εντύπωση για μια επιχείρηση όπου οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει ελαστικοποίηση του ωραρίου, ανακύκλωση του προσωπικού, ενοικίαση εργαζόμενων από τη Man Power, απειλές από διευθυντές αλλά και ακραία εντατικοποίηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL