Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Από σήμερα ο νέος κατώτατος στα 650 ευρώ

Τέλος ο υποκατώτατος. Με απόφαση Αχτσιόγλου, παράταση έως 28.2 για τις επιχειρήσεις να υποβάλουν τις μεταβολές στη μισθοδοσία

Από σήμερα Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου ισχύει η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, αλλά και οι αναπροσαρμογές στις τριετίες και τα νέα ποσά σε 24 επιδόματα του ΟΑΕΔ.

Όπως είναι γνωστό, η αύξηση του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων του ΟΑΕΔ θα ωφελήσει άμεσα περίπου 880.000 πολίτες. Ειδικότερα οι εργαζόμενοι που λάμβαναν κατώτατο μισθό 587 ευρώ (μεικτά) και 492 ευρώ (καθαρά) πλέον θα λαμβάνουν 650 ευρώ (μεικτά) και 546 ευρώ (καθαρά).

Όσον αφορά τους εργαζόμενους που λάμβαναν υποκατώτατο μισθό 510 ευρώ (μεικτά) και 420 ευρώ (καθαρά), μετά την κατάργησή του θα λαμβάνουν και αυτοί 650 ευρώ (μεικτά) και 546 ευρώ (καθαρά).

Με χθεσινή απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργοδότες, παρατείνεται από τις 16.2.2019 στις 28.2.2019 η προθεσμία για τη δήλωση (των εργοδοτών) στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη των μεταβολών στις αποδοχές των εργαζομένων λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, έως τις 28.2.2019 οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν υποβάλει το έντυπο Ε4 (Πίνακας Προσωπικού) συμπληρωμένο μόνο με τα στοιχεία της μεταβολής των αποδοχών που προκύπτει από την αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Δηλαδή η προθεσμία παρατείνεται για να διευκολυνθούν και να ολοκληρώσουν ομαλά τη διαδικασία υποβολής του εντύπου Ε4 όλες οι υπόχρεες επιχειρήσεις.

Δ. Τζανακόπουλός: Ανάπτυξη με επίκεντρο την εργασία και τους μισθούς

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος τόνισε χθες ότι "οι συμπολίτες μας που θα δουν άμεσα, από αύριο κιόλας (αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημά τους, ανέρχονται στις 880.000", ενώ χαρακτήρισε "προσβλητικό για τους εργαζόμενους τον τρόπο που τοποθετούνται τα κόμματα που το 2012 συνυπέγραψαν μείωση του κατώτατου και καθιέρωση υποκατώτατου».

Επίσης αναφέρθηκε στα δύο αντιπαρατιθέμενα "πολιτικά και οικονομικά σχέδια" που βρίσκονται σε σύγκρουση και στο θέμα του κατώτατου μισθού τονίζοντας ότι στο ένα βρίσκεται η βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω της ενίσχυσης της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, και στο άλλο οι δοκιμασμένες και αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές.

"Υπάρχει το κλασικό νεοφιλελεύθερο σχέδιο, το οποίο έχει αποτύχει οπουδήποτε στον κόσμο έχει εφαρμοστεί και έχει οδηγήσει σε οκονομικές καταστροφές και κρίσεις. Και από την άλλη ένα σχέδιο στήριξης του εισοδήματος και της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων που αποτελεί προϋπόθεση για ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα" σημείωσε προσθέτοντας:

"Εμείς προτάσσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που δεν στηρίζεται στη συντριβή της εργασίας, αλλά έχει στο επίκεντρο την εργασία, τα δικαιώματα των εργαζομένων, τους υψηλούς μισθούς που δημιουργούν ζήτηση, που δημιουργούν όρους καινοτόμας οικονομίας και όχι μιας οικονομίας που θα άρμοζε σε χώρες του ανταπτυσσόμενου κόσμου ή του αναπτυσσόμενου καπιταλισμού".

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τι μάθαμε από την υπόθεση Δημάκη

Η υπόθεση του Βασίλη Δημάκη έληξε τελικά με την ικανοποίηση του αιτήματός του. Και η κατάληξη της υπόθεσης δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός, που διεκδίκησε το δικαίωμα να μορφωθεί και να αναδείξει τις δεξιότητές του, παρότι φυλακισμένος, ταλαιπωρήθηκε άδικα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο