Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.3°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
15 °C
12.6°C18.2°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.3°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.8°C19.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.9°C16.3°C
0 BF 100%
Στο αυτόφωρο αύριο ο τραμπούκος εργοδότης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο αυτόφωρο αύριο ο τραμπούκος εργοδότης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν αύριο το πρωί στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης οι διανομείς φαγητού διαμαρτυρόμενοι για τον ξυλοδαρμό ενός 36χρονου συναδέλφου τους από τον εργοδότη του στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο εργαζόμενος κατέθεσε μήνυση και ο δράστης αναμένεται να δικαστεί αύριο Παρασκευή με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Θύμα, σύμφωνα με την σχετική καταγγελία, είναι ο Τάσος Τοπαλίδης, πατέρας ενός ανήλικου παιδιού. Όπως υποστηρίζει, δούλευε ανασφάλιστος και είχε διακόψει τη συνεργασία του με τον συγκεκριμένο εργοδότη όταν στις αρχές Οκτωβρίου τον απείλησε επειδή θα απουσίαζε λίγες ημέρες λόγω ασθένειας.

Την περασμένη Δευτέρα, όμως, σε τυχαία συνάντηση που είχαν οι δυο τους στον δρόμο, ο πρώην εργοδότης του του επιτέθηκε απρόκλητα και τον χτύπησε με σιδηρογροθιά, προκαλώντας του τραύματα στο πρόσωπο και στον αυχένα.

Νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ

Ο 36χρονος νοσηλεύτηκε στο ΑΧΕΠΑ, ενώ κατέθεσε και μήνυση σε βάρος του πρώην εργοδότη του, που συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτόφωρου και σήμερα θα οδηγηθεί σε δίκη. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι στη διανομή φαγητού, μετά τη συγκέντρωση στους Αμπελόκηπους, θα κατευθυνθούν στο Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τους διανομείς φαγητού, αυτό είναι το δεύτερο περιστατικό ξυλοδαρμού συναδέλφου τους από εργοδότη μέσα σε δύο μήνες. Ζητούν την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για το συγκεκριμένο συμβάν, την άμεση έκδοση της εγκυκλίου για ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, που, όπως λένε, τους έχουν υποσχεθεί από το αρμόδιο υπουργείο, και την εντατικοποίηση των ελέγχων από το ΙΚΑ και την Επιθεώρηση Εργασίας για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο της εστίασης.

Ύβρεις και απειλές

Όπως αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, όταν ο εργαζόμενος ενημέρωσε τον εργοδότη ότι δεν θα μπορέσει να δουλέψει λόγω ασθένειας, ο συγκεκριμένος, μέσω μηνυμάτων, από την Ελβετία, τον απειλούσε με χυδαίες ύβρεις, με αποτέλεσμα ο συνάδελφος να αποχωρήσει από τη συγκεκριμένη δουλειά. Δυστυχώς όμως για τον εργαζόμενο, ο τελευταίος βρέθηκε ξανά μπροστά στον πρώην εργοδότη του λόγω ενός τροχαίου ατυχήματος και υπέστη τον άγριο ξυλοδαρμό.

Δεύτερο περιστατικό

Όπως αναφέρουν οι διανομείς φαγητού, το περιστατικό αυτό είναι το δεύτερο που έχει καταγραφεί τον τελευταίο μήνα στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κεφαλάς, μέλος της Επιτροπής Διανομέων, κατήγγειλε στις 15 Νοεμβρίου στην ΕΡΤ τον ξυλοδαρμό διανομέα σε ψητοπωλείο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη από τον εργοδότη, γιατί ο διανομέας δεν πήγε γρήγορα τις παραγγελίες. «Είναι γνωστή η κατάσταση και υπάρχει πλήθος καταγγελιών, ενώ είχε γίνει και επερώτηση στη Βουλή από τον ανεξάρτητο βουλευτή Χάρη Θεοχάρη» επισήμανε ο Β. Κεφαλάς, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υποχρεωθούν οι εργοδότες να έχουν καλοσυντηρημένα τα μέσα μεταφοράς και την ευθύνη αυτή γι' αυτά.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Τιμωρήστε τον τραμπούκο εργοδότη

«Καταδικάζουμε τον ξυλοδαρμό του εργαζόμενου ντελιβερά και απαιτούμε την ποινική καταδίκη του δράστη - εργοδότη. Όποιος εργοδότης δεν σέβεται τα εργασιακά διακαιώματα θα πρέπει να τίθεται εκτός αγοράς εργασίας» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει, "ο ξυλοδαρμός του εργαζόμενου αποτελεί ευθεία επίθεση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την εργασία με δικαιώματα. Ο τραμπουκισμός και η ασυδοσία της εργοδοσίας, όμως, δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητοι. Η καταγγελία του ντελιβερά αποτελεί από μόνη της πράξη αντίστασης και οφείλουμε να υπερασπιστούμε την πράξη του αυτή μέχρι το τέλος. Ο ξυλοδαρμός του εργαζομένου και το γεγονός μάλιστα πως δούλευε επί ενάμιση μήνα ανασφάλιστος αποδεικνύουν για ακόμα μία φορά πως για τους εργοδότες το κέρδος είναι πάνω από όλα.

Καμία ανοχή στους τραμπουκισμούς και στην αυθαιρεσία των εργοδοτών. Καταδικάζουμε τον ξυλοδαρμό του εργαζόμενου ντελιβερά και απαιτούμε την ποινική καταδίκη του δράστη - εργοδότη. Όποιος εργοδότης δεν σέβεται τα εργασιακά διακαιώματα θα πρέπει να τίθεται εκτός αγοράς εργασίας.

Η αυστηροποίηση των ελέγχων, η τιμωρία των παραβατών και η συνεχής κινητοποίηση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς αποτελούν τη μοναδική δίοδο ώστε να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα για να κατακτήσουμε δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον εργαζόμενο Τ.Τ. και απαιτούμε την τιμωρία του τραμπούκου εργοδότη" καταλήγει η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ ΣΤΗΝ "Α"

Έρχεται αυστηρή εγκύκλιος

"Σκεφτόμαστε και voucher για την προμήθεια κράνους"

"Την ερχόμενη εβδομάδα θα βγεί η εγκύκλιος του ΣΕΠΕ για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών στην εστίαση και στο delivery. Έχουμε δεσμευτεί, και ειδικότερα στους διανομείς της Θεσσαλονίκης σε προηγούμενη συνάντησή μας τον περασμένο μήνα" δήλωσε χθες στην "Αυγή" ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Αν. Νεφελούδης. "Υπάρχουν και σήμερα δύο Προεδρικά Διατάγματα τα οποία δυστυχώς δεν εφαρμόζονται από τους εργαδότες και αφορούν τα ατομικά μέσα προστασίας των εργαζομένων, τον εξοπλισμό τους, τη συντήρηση των μέσων μεταφοράς. Σκεφτόμαστε να χρησιμοποιήσουμε και voucher για την προμήθεια κράνους. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα θα γίνουν πολύ αυστηρά και οι παραβάτες εργοδότες θα πρέπει να συμμορφωθούν γιατί τα πρόστιμα θα είναι μεγάλα. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι το ΣΕΠΕ να ελέγχει τη γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου για την τήρηση της νομοθεσίας με βάση τους Ν. 3996 και 3850".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL