Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Νέο πρόγραμμα 11 εκατ. ευρώ για επιδότηση θέσεων εργασίας στις Κ.ΑΛ.Ο.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο πρόγραμμα 11 εκατ. ευρώ για επιδότηση θέσεων εργασίας στις Κ.ΑΛ.Ο.

Τέσσερις δράσεις για τη στήριξη του κοινωνικού επιχειρείν, συνολικού προϋπολογισμού 51 εκατ. ευρώ, παρουσίασε χθες κατά την ομιλία της στη 2η Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, Κ.ΑΛ.Ο. ATHENS EXPO '18, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

«Το 2018 είναι έτος ταχείας ωρίμανσης του πεδίου» τόνισε η Θ. Φωτίου και αναφέρθηκε στα προγράμματα που υλοποιούνται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ενίσχυση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας:

1) Προκηρύξαμε τα 89 Κέντρα Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο. με προϋπολογισμό 11 εκατ. ευρώ μόνο για φορείς Κ.ΑΛ.Ο. Δηλαδή, δίνουμε επιδότηση 127.000 εκατ. ευρώ για 30 μήνες σε όσους από εσάς μπορούν να συμβουλέψουν τους πολίτες να δημιουργήσουν μια επιχείρηση Κ.ΑΛ.Ο. η οποία θα είναι βιώσιμη. Δηλαδή θα μπορεί με το σχέδιο που έχει να αντέξει στον χρόνο και να είναι κερδοφόρα ως επιχείρηση. Η διαδικασία κρίσης θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Θα προβούμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να καλύψουμε και τα 89 κέντρα που προκηρύξαμε.

2) Σήμερα, εδώ, έχετε στα χέρια σας την προδημοσίευση και δεύτερης μεγάλης οικονομικής ενίσχυσης των υφιστάμενων φορέων από 25.000-200.000 ευρώ για 18 μήνες ύψους 27 εκατ. ευρώ. Θα ακούσουμε τις παρατηρήσεις σας για να βγει η πρόσκληση μέχρι το τέλος του 2018.

3) Επεξεργαζόμαστε την πρόσκληση 11 εκατ. ευρώ για επιδότηση αποκλειστικά θέσεων εργασίας στις υφιστάμενες Κ.ΑΛ.Ο.

4) Επιδότηση 2 εκατ. ευρώ για κοινωνικές επιχειρήσεις με Άτομα Με Αναπηρία.

Επιπλέον, αυτό τον μήνα θα καλέσουμε τις Περιφέρειες να χρηματοδοτήσουν τις νέες Κ.ΑΛ.Ο. με κονδύλια από τα ΠΕΠ ύψους 82 εκατ. ευρώ.

5) Προχωρήσαμε σε σύμφωνο συνεργασίας με το ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) για να αναπτυχθεί η διδασκαλία και έρευνα στον τομέα της Κ.ΑΛ.Ο. για να υπάρξουν βραχυπρόθεσμα προγράμματα για υφιστάμενους φορείς Κ.ΑΛ.Ο. ως πρώτο βήμα δημιουργίας δικτύου εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων: πανεπιστήμιων, ΤΕΙ, Επαγγελματικών Λυκείων. Ήδη η Σχολή Καλών Τεχνών, η Σιβιτανίδειος είναι εδώ και πολύ σύντομα θα επεκταθούμε σε πολλά ιδρύματα της χώρας.

6) Συνεργαζόμαστε με όλα τα υπουργεία για να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για τις Κ.ΑΛ.Ο. Αυτές τις μέρες θα είναι εδώ, σε έξι ενότητες, το υπουργείο Εργασίας, το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναλυτικά, στην ομιλία της η Θ.Φωτίου τόνισε: «Γνωρίζω καλά πως πολλοί και πολλές εδώ είστε πολίτες που δημιουργήσατε και μετείχατε σε ένα μεγάλο κίνημα αυτοοργάνωσης σε άτυπες δομές λαϊκής βάσης μέσα στην κρίση. Μέσω κοινωνικών ιατρείων, φαρμακείων, παντοπωλείων χωρίς μεσάζοντες, κοινωνικών φροντιστηρίων. Ήταν οι πρώτες άτυπες μορφές κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Μπολιάσατε με τη δημοκρατική οργάνωση, την συλλογικότητα και την αλληλεγγύη, τον θεσμό της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Σήμερα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα βήμα παρακάτω. Να μεταβούμε δηλαδή στο κοινωνικό επιχειρείν. Στην αλληλέγγυα οικονομία, αλλά με έμφαση στην οικονομία. Δημιουργώντας βιώσιμες κερδοφόρες κοινωνικές επιχειρήσεις, με σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το νέο στοίχημα. Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανθεκτικό στις κρίσεις που αλλάζει τις σχέσεις εργασίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL