Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μαρία Καραμεσίνη, διοικήτρια ΟΑΕΔ: Η ανεργία μπορεί να υποχωρήσει στο 18%

Οι εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προσδιορίζουν ότι η ανεργία θα κλείσει φέτος στο 19,9% και το 2019 θα υποχωρήσει στο 18,2%, αλλά είναι συντηρητικές προβλέψεις, σημείωσε η επικεφαλής του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, μιλώντας Στο Κόκκινο 105,5.

Όπως τόνισε, εάν διατηρηθεί ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας, με την ενίσχυση μάλιστα του ρυθμού ανάπτυξης, τότε φέτος μπορεί να επιτευχθεί υποχώρηση στο 18,5%, ακόμη και χαμηλότερα. Θύμισε μάλιστα ότι η ανεργία υποχωρεί την τελευταία διετία κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες ετησίως (2016: 23,5%, 2017: 21,5%), άρα η μείωση κατά 1,7 μονάδες στην εκτίμηση για το 2019 είναι συντηρητική, ειδικά αν συνυπολογιστεί και η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Όπως σημείωσε, στην οικονομία δημιουργούνται περίπου 1,5%-2% επιπλέον θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια, το διάστημα 2014-2018 ο αριθμός αυτός έφτασε τις 300.000 θέσεις ή 60.000 ετησίως κατά μέσο όρο, όπως είπε η ίδια, αν και υπογράμμισε ότι αυτό αφορά όλα τα είδη απασχόλησης.

Ακόμα η Μ. Καραμεσίνη αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων που το διάστημα από 1η Ιουνίου του 2017 μέχρι και 31 Μαΐου του 2018 προσέλαβαν ανέργους 18-66 ετών χωρίς να απολύσουν άλλο προσωπικό. Οι αιτήσεις ξεκινούν αύριο, όπως ανέφερε, και το πρόγραμμα έχει σκοπό να ενισχύσει τη ρευστότητά τους ώστε να προστατέψει τις νέες και τις παλιές θέσεις εργασίας, αλλά και να δώσει τη δυνατότητα νέων προσλήψεων, την ώρα που οι τράπεζες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρές και πολύ μικρές.

ΟΑΕΔ: Πότε μπορούν να λάβουν επίδομα ανεργίας οι επαγγελματίες

Επίδομα ανεργίας ύψους 360 ευρώ τον μήνα θα μπορούν να λαμβάνουν στο εξής και οι δικηγόροι, οι γιατροί και οι μηχανικοί, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΑΕΔ που διευκρινίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος.

Συγκεκριμένα για το επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ στο σκέλος των εισοδηματικών κριτηρίων το όριο που τίθεται είναι τα 4.219,78 ευρώ, ήτοι το 60% του ετήσιου ποσού που λαμβάνει άγαμος μισθωτός, ο οποίος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Επίσης πρέπει να μπορεί να αποδειχθεί ότι ο δικαιούχος του επιδόματος δεν ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Στις προϋποθέσεις είναι και το συνολικό ατομικό καθαρό φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή κατά τα δύο φορολογικά έτη που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 ευρώ. Επίσης το συνολικό οικογενειακό καθαρό φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο φορολογικών ετών που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 30.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει τρία έτη συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης έμμισθου ή και ελεύθερου επαγγελματία στον πρώην Τομέα του ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Τομέας Ασφάλισης Νομικών). Επιπλέον πρέπει να έχουν καταβάλει την εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων - Κλάδος ασφαλισμένων πρώην ΕΤΑΑ, για τουλάχιστον τρία έτη συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στον πρώην τομέα του ΕΤΑΑ.

Για όσους ήταν ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του πρώην ΕΤΑΑ κατά την 1.1.2011 απαιτείται η καταβολή της ανωτέρω εισφοράς για ένα τουλάχιστον έτος, εφόσον η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας έγινε μέχρι 31.12.2012. Αντίστοιχα απαιτείται η καταβολή της ανωτέρω εισφοράς για δύο τουλάχιστον έτη εφόσον η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας έγινε μέχρι 31.12.2013.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Θέλουν Μνημόνια για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους

Τις ημέρες αυτές, και εν όψει της συνόδου που θα πάρει τις αποφάσεις για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία εκδηλώνουν από κοινού έντονη διπλωματική κινητικότητα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η ενίσχυση στις χώρες του Νότου δεν θα συνοδεύεται από Μνημόνια και οικονομική επιτήρηση.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις