Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Ολική ανατροπή μέσω ΟΜΕΔ / Αυξήσεις μισθών στα ταχυφαγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ολική ανατροπή μέσω ΟΜΕΔ / Αυξήσεις μισθών στα ταχυφαγεία

Ολική ανατροπή στους μισθούς σε έναν κλάδο εργασίας που δοκιμάζεται από την εργασιακή επισφάλεια και τους ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς φέρνει η οριστική απόφαση του ΟΜΕΔ για τους εργαζόμενους στα ταχυφαγεία.

Συγκεκριμένα, ο ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) άναψε το "πράσινο φως" για αύξηση των μισθών, απορρίπτοντας την έφεση που είχε υποβάλει η πλευρά των εργοδοτών κατά της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας και αναγνωρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στα ταχυφαγεία (από τον μάγειρα έως το delivery) πρέπει να καλύπτονται από την κλαδική σύμβαση που εφαρμόζεται ήδη στον κλάδο του επισιτισμού.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο βασικός μισθός για τον αρχιμάγειρα σε ταχυφαγείο θα είναι στο εξής τα 940,76 ευρώ, ενώ ο μισθός του βοηθού ξεκινάει από τα 655,37 ευρώ και του διανομέα (delivery) φαγητού από τα 657,67 ευρώ. Ο κατώτατος μισθός στον κλάδο θα έχει αύξηση 70 ευρώ σε σχέση με τον υφιστάμενο κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα οι αυξήσεις στους εργαζόμενους θα χορηγηθούν αναδρομικά, καθώς η αρχική συμφωνία είχε υπογραφεί τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΤ), πρόκειται για μια συμφωνία που αφορά «τον πλέον απορρυθμισμένο επισιτιστικό τομέα και για τον λόγο αυτό θα κληθούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας να διαπιστώσουν τον βαθμό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων».

Το σκεπτικό της απόφασης

Αναλυτικά, η τριμελής επιτροπή διαιτησίας, η οποία αναδείχθηκε με κλήρωση και αποτελούνταν από τους διαιτητές - δικηγόρους Δ. Βερβεσό, Μ. Καζιτώρη και Κ. Κρεμαλή, αφού έλαβε υπόψη της, μεταξύ άλλων, ότι:

α) Ο όρος «εργοδοτική οργάνωση» κατά το άρθρο 10 της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 87/1948 σημαίνει πάσα οργάνωση εργοδοτών ή εργαζομένων, σκοπός της οποίας είναι η παραγωγή και η προάσπιση των συμφερόντων εργοδοτών και εργαζομένων, ανεξαρτήτως οργανωτικής ή νομικής μορφής,

β) ο κλάδος επισιτισμού και εν προκειμένω των ταχυφαγείων, αλλά και των καφέ μπαρ και ξενοδοχείων, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα,

γ) στον κλάδο υφίσταται ήδη ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας,

δ) νέες επιχειρηματικές συσσωματώσεις που αναπτύσσονται από διάφορες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες δεν δημιουργούν αυτοδίκαια νέο κλάδο οικονομίας,

έκρινε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί και στα ταχυφαγεία η σύμβαση που ορίζει μισθούς για παράδειγμα στους αρχιμάγειρες 940,76 ευρώ, στους ψήστες 667,52 ευρώ, στους αποθηκάριους 672,44 ευρώ, στους πωλητές - ταμίες 680,35 ευρώ, στους μπάρμαν 745,24 ευρώ και στους διανομείς (με πλήρη απασχόληση) 657,70 ευρώ.

Αν. Νεφελούδης: Μεγάλη νίκη

Η τελεσίδικη απόφαση της τριμελούς για τους όρους αμοιβής και εργασίας αποτελεί μια μεγάλη νίκη της πιο χειμαζόμενης κατηγορίας των εργαζομένων, αυτής των διανομέων φαγητού, των ντελιβεράδων. Είναι η συνέχεια από τα καλά νέα για τον χώρο της εργασίας, με την έναρξη της επέκτασης και υποχρεωτικότητας των κλαδικών συμβάσεων που είναι σε ισχύ, με σημαντικότερη από όλες αυτήν των ξενοδοχοϋπαλλήλων", σημειώνει σε δήλωσή του στην "Αυγή" ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης.

"Με την έναρξη του διαλόγου για την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου, ακόμα ακόμα με μια ακόμα απόφαση του ΟΜΕΔ για τους όρους αμοιβής στα τουριστικά καταλύματα, όπως υποσχεθήκαμε όλα αλλάζουν, η απορρύθμιση τελειώνει και ξημερώνει μια νέα ημέρα για την εργασία και την υγιή επιχειρηματικότητα, αυτήν που επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό. Όλα αυτά μαζί με τη συμπαράσταση των εργαζόμενων μας δίνουν την δύναμη και το σθένος να συνεχίσουμε".

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL