Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Από τον Ιανουάριο του 2019 αυξάνεται ο κατώτατος μισθός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τον Ιανουάριο του 2019 αυξάνεται ο κατώτατος μισθός

Με μεγάλη πλειοψηφία ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία για την επιτάχυνση της διαδικασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου να κάνει λόγο για «μια σημαντική στιγμή για τον κόσμο της εργασίας και την κυβέρνησή μας».

Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ., Ν.Δ., ΔΗ.ΣΥ. και Ένωση Κεντρώων, ενώ Χρυσή Αυγή και Ποτάμι ψήφισαν "παρών" και το ΚΚΕ καταψήφισε. «Ο νέος, ενιαίος αυξημένος κατώτατος μισθός θα θεσπιστεί από αυτή την κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2019» τόνισε η Έ. Αχτσιόγλου.

«Η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων και η αύξηση των μισθών των μισθωτών όλης της χώρας αποτελεί την κεντρική πολιτική στόχευση αυτής της κυβέρνησης» επισήμανε η Έ. Αχτσιόγλου παρατηρώντας ότι αυτό γίνεται τόσο με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων όσο και με την επιτάχυνση της διαδικασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η Έ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι ήδη έχουν επεκταθεί επτά κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που καλύπτουν περίπου 200.000 χιλιάδες μισθωτούς.

Ενιαίος κατώτατος μισθός χωρίς διακρίσεις

Η Έ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι ο νέος, ενιαίος, ενισχυμένος, αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύσει για όλους τους εργαζόμενους «χωρίς ρατσιστικές, ηλικιακές διακρίσεις», οι οποίες «επιβλήθηκαν με επιλογή της τότε συγκυβέρνησης της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που θέσπισαν τον λεγόμενο 'υποκατώτατο μισθό', τον οποίο σήμερα για λόγους τακτικής καταριούνται».

Η Έ. Αχτσιόγλου υπενθύμισε ότι η τότε συγκυβέρνηση μείωσε τον κατώτατο μισθό «μέσα σε μία νύχτα» κατά 22% και κατά 32% για τους νέους εργαζόμενους, ενώ «πάγωσαν» και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

«Αυτές οι δύο κορυφαίες -με δραματικές κοινωνικές συνέπειες- επιλογές έγιναν τότε διότι ακριβώς υπηρετούσαν μια αντίληψη που έλεγε ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να επανέλθει στη χώρα μόνο στη βάση της συντριβής της εργασίας» επισήμανε η Έ. Αχτσιόγλου θυμίζοντας παράλληλα την εκτίναξη της ανεργίας στο 27,9% στα μέσα του 2013.

«Θα αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη ότι η έξοδος από το Μνημόνιο δεν ήταν μία συμβολικής μόνο σημασίας ενέργεια, αλλά μία μετάβαση σε μια νέα περίοδο ανάκτησης δικαιωμάτων για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Έ. Αχτσιόγλου.

Κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ο Κ. Μητσοτάκης

Απαντώντας στον πρώην υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, που υποστήριξε ότι είναι ικανοποιημένος που ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει σήμερα τον νόμο που εισηγήθηκε, η Έ. Αχτσιόγλου σχολίασε ότι «δεν κατανοώ πώς μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένο το στέλεχος ενός κόμματος που μείωσε τον κατώτατο μισθό σε μια νύχτα κατά 22% και εκτίναξε την ανεργία στο 27,9%». Μάλιστα κάλεσε δηκτικά τον Γ. Βρούτση «να εναρμονιστεί επιτέλους με τον πρόεδρο του κόμματός του», ο οποίος «με παρρησία είπε ότι 'είμαστε κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων', ότι 'θέλουμε οι επιχειρήσεις να έχουν ευελιξία'».

Η Έ. Αχτσιόγλου κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «με πολύ μεγάλη ευφυΐα είπε για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ότι θα πρέπει οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να αποκλίνουν από αυτά που θα ορίζει μια συλλογική σύμβαση». Αναρωτήθηκε δε τι ακριβώς εννοούσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με την παρέκκλιση από τις συλλογικές συμβάσεις θυμίζοντας ότι στην Ελλάδα το 99% της οικονομίας βασίζεται στις μικρές επιχειρήσεις, όπου δεν υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία λόγω του μικρού αριθμού εργαζομένων.

«Δεν εννοούσε να μην είναι υποχρεωτικές οι συλλογικές συμβάσεις; Κάνω εγώ παρερμηνείες ή μήπως δεν βολεύει αυτό που είπε;» επισήμανε η υπουργός στα στελέχη της Ν.Δ. που αντέδρασαν στα σχόλιά της.

«Ο άνθρωπος ήταν σαφής και καθαρός. Και με τις συλλογικές συμβάσεις εναντιώνεται, και το έχει πει και κατά τη διάρκεια που κάναμε τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ότι είναι ιδεοληψίες αυτά τα πράγματα, και με τον κατώτατο μισθό πολύ καθαρά είπε ότι θα προχωρούσαμε σε αύξηση, αν υπήρχε η συμφωνία του ΣΕΒ» πρόσθεσε.

Σχετικά με τον ισχυρισμό που ανέπτυξαν στελέχη της αντιπολίτευσης ότι και η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων ήταν προγραμματισμένες πριν αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση, η Έ. Αχτσιόγλου έθεσε το ερώτημα: «Αν ήταν έτσι, γιατί δεν τα κάνατε όσο ήσασταν εσείς; Γιατί, όταν διαπραγματευόμασταν εμείς για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, βγαίνατε και λέγατε ότι αυτά είναι ιδεοληψίες της Αριστεράς;».

Κριτική και κατά ΔΗ.ΣΥ. και ΚΚΕ

Από την κριτική της Έ. Αχτσιόγλου δεν ξέφυγε ούτε η ΔΗ.ΣΥ. παρατηρώντας ότι «μιλάτε για κάποια πράγματα λες και μας ήρθαν από τον ουρανό. Ήσασταν ή δεν ήσασταν στη συγκυβέρνηση η οποία μείωσε τον κατώτατο μισθό κατά 22% μέσα σε μια νύκτα, θέσπισε τον υποκατώτατο μισθό και κατήργησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις;».

Η υπουργός επέκρινε και το ΚΚΕ για την προσπάθειά του να ταυτίσει την κυβέρνηση με τη Ν.Δ. τονίζοντας ότι το κόμμα γνωρίζει την πραγματική βελτίωση των εργασιακών δικαιωμάτων επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης και ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει σαφή διαχωριστική γραμμή από τη Ν.Δ.». Μάλιστα προειδοποίησε το ΚΚΕ ότι με την απαξίωση που επιχειρεί «υπονομεύετε τις δυνατότητες που δίνονται στους εργαζόμενους χάρη στα εργαλεία που διασφαλίζει αυτή η κυβέρνηση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης υπογράμμισε ότι «πραγματικός στόχος μιας κοινωνίας που εργάζεται και ζει ελεύθερα είναι η επαναφορά στο καθεστώς του 1990, την πλήρη ελευθερία των διαπραγματεύσεων» τονίζοντας ότι «θα γίνει και αυτό, αλλά βγαίνοντας από τη μνημονιακή υπαγωγή αυτό είναι το πρώτο βήμα το οποίο στέλνει ένα μήνυμα, ένα σήμα στον κόσμο της εργασίας ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει» και επικρίνοντας την «ισοπέδωση και πλήρη εκμηδένιση της όποιας προσπάθειας, του όποιου βήματος».

Αμετανόητος ο Γ. Βρούτσης για τον νόμο του 2013

Ο Γ. Βρούτσης υπερασπίστηκε τη φιλοσοφία του νόμου που είχε εισηγηθεί το 2013 κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛΛ. για υποκρισία γιατί «χειροκροτείτε τον νόμο που χθες καταγγέλλατε». Ισχυρίστηκε ότι ο κατώτατος μισθός θα είχε ήδη αυξηθεί, αλλά... ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησε την έξοδο από τα Μνημόνια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας από τη μεριά του κατηγόρησε την Έ. Αχτσιόγλου ότι διέστρεψε το νόημα των όσων είπε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ υποστηρίζοντας ότι «ξεκάθαρα είπε ότι εμείς είμαστε υπέρ των ελευθέρων διαπραγματεύσεων».

Η ΔΗ.ΣΥ. κατέθεσε δική της τροπολογία ως προσθήκη στην τροπολογία της κυβέρνησης που προβλέπει άπαξ εφαρμογή της και επαναφορά του δικαιώματος καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της Θανάσης Θεοχαρόπουλος μίλησε για «πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ζητήματος», ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επαναφέρει τον κατώτατο μισθό τον Ιανουάριο γιατί δεν σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετία.

"Παρών" το Ποτάμι γιατί... η τροπολογία κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο

Παρόμοια υπονοούμενα για προεκλογική στόχευση της κυβέρνησης άφησε και ο Γρηγόρης Ψαριανός εκ μέρους του Ποταμιού, ο οποίος ψήφισε "παρών" στην τροπολογία επειδή... ήταν άσχετη με το νομοσχέδιο στο οποίο κατατέθηκε, την κύρωση της δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στις δομές Υγείας. Μάλιστα, η ψηφοφορία της τροπολογίας κατέληξε σε τραγέλαφο, αφού ο Γρ. Ψαριανός άλλαξε την ψήφο του σε «ναι» πριν την ξαναλλάξει σε "παρών", λίγη ώρα μετά.

Τροπολογία για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751,39 ευρώ, όπως προβλεπόταν στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2010, κατέθεσε και το ΚΚΕ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Παφίλης χαρακτήρισε την τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού «κοροϊδία» υποστηρίζοντας ότι στην πράξη είναι «η εφαρμογή για πρώτη φορά του μνημονιακού νόμου Βρούτση».

Με μεγάλη πλειοψηφία η κύρωση της σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στις υποδομές Υγείας

Με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε και το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στις υποδομές Υγείας, καθώς επί της αρχής υπερψήφισαν όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή, που ψήφισαν "παρών".

«Έχουμε να κάνουμε με μία απλόχερη δωρεά μεγάλου χρηματικού ποσού, μεγάλου εύρους υπηρεσιών, υποδομών και εξοπλισμού, που παρέχονται στο σύστημα Υγείας» τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επισημαίνοντας ότι η δωρεά «έρχεται να στηρίξει έναν συνολικό σχεδιασμό που ενισχύει, ακόμα και μέσα στην κρίση, τη δημόσια περίθαλψη».

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης συναντήθηκε με εκπροσώπους του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», τους οποίους ευχαρίστησε για την «ιδιαίτερα σημαντική» προσφορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL