Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
Υπουργός Εργασίας: / Κατατέθηκε η τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργός Εργασίας: / Κατατέθηκε η τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού (Video)

Την τροπολογία για την επίσπευση της διαδικασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Ιανουάριο του 2019 κατέθεσε χθες στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας την ενεργοποίηση της όλης διαδικασίας μετά και την τυπική λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στις 20 Αυγούστου.

Με την κατάθεση της τροπολογίας ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ, όπως έχει δηλώσει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο νέος κατώτατος μισθός, που αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου, θα εφαρμοστεί χωρίς ηλικιακές εξαιρέσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα αφορά και τους νέους κάτω των 25 ετών που σήμερα αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό.

Η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό υπογράφεται από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγησης, για τις συνέπειες της ρύθμισης με τις προτεινόμενες διατάξεις τίθενται μόνο για το έτος 2018 ειδικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, με διατήρηση όλων των ενδιάμεσων σταδίων, έτσι ώστε η διαδικασία να ξεκινήσει εντός του τελευταίου δεκαήμερου του Σεπτεμβρίου 2018 και να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίο δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου 2019.

Η διαβούλευση

Στο μεσοδιάστημα, η διαδικασία (βασίζεται στο άρθρο 103 του Ν. 4172/2013) προβλέπει μια σειρά από εισηγήσεις και εκθέσεις από διάφορους επιστημονικούς φορείς, διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, εισήγηση από επιτροπή εμπειρογνωμόνων και στο τέλος απόφαση του υπουργού Εργασίας και έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει τον Ιανουάριο του 2019».

Με βάση τον Ν. 4172, στη διαβούλευση συμμετέχουν οι κοινωνικοί εταίροι και συγκεκριμένα εκ μέρους των εργαζομένων η ΓΣΕΕ και οι άλλες δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές, που εκπροσωπούν εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, ενώ εκ μέρους των εργοδοτικών οργανώσεων ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Η διαβούλευση συντονίζεται από τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τον πρόεδρο του ΟΜΕΔ και στο τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου η υπουργός Εργασίας θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον κατώτατο μισθό υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα της διαβούλευσης. Στη συνέχεια, η υπουργός Εργασίας εκδίδει απόφαση καθορισμού του κατωτάτου μισθού για τους υπαλλήλους και του κατώτατου ημερομισθίου για τους εργατοτεχνίτες μετά τη σύμφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως, τέλος, διευκρινίζεται, με την τροπολογία "η προτεινόμενη διάταξη αφορά την εκκίνηση του μηχανισμού ειδικά και μόνο για το 2018", ενώ για τα επόμενα έτη θα εφαρμόζονται οι ημερομηνίες που αναφέρονται στο άρθρο 103 του Ν. 4172/2013. Επομένως, μετά την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού τον προσεχή Ιανουάριο, τον επόμενο Απρίλιο θα ξεκινήσει νέα διαδικασία για τον καθορισμό της επόμενης αύξησης, που θα αφορά τον επόμενο χρόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL