Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ε. Αχτσιόγλου: Οι θεσμοί δεν αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού

Η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι χρειάζεται απλώς να γίνουν ακόμη κάποιες συζητήσεις και να υποβληθούν κάποια στοιχεία ακόμη

"Οι θεσμοί δεν αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος" δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας για το ενδεχόμενο περικοπής των συντάξεων, διευκρινίζοντας ότι η οριστική αποσαφήνιση του θέματος αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Η υπουργός με δηλώσεις της στο ραδιόφωνο News 24/7 ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους Θεσμούς πως η περικοπή δεν είναι διαρθρωτικά αναγκαία και ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, συν του ότι η χώρα πετυχαίνει τους στόχους της. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται απλώς να γίνουν ακόμη κάποιες συζητήσεις και να υποβληθούν κάποια στοιχεία ακόμη.

"Μετά την 21η Αυγούστου δεν γίνεται διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς αλλά ενημέρωση" δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις και όχι η αναβολή του μέτρου.

"Πλέον δεν υπάρχει μηχανισμός εξαναγκασμού προς την χώρα αλλά μηχανισμός εποπτείας" συνέχισε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι υποχρεώσεις που έχει η χώρα από την ευρωζώνη παραμένουν ούτως ή άλλως ενώ θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και ο παράγοντας των αγορών, όπως κάνουν όλες οι χώρες.

"Για το '19 υπάρχει δημοσιονομικός χώρος 800 εκατομμυρίων, κάτι που χρησιμοποιούμε στις συζητήσεις με τους Θεσμούς" σημείωσε.

Για τους συμβασιούχους είπε:

"Η ΝΔ μίλησε για απολύσεις συμβασιούχων και ένα σύστημα ιδιωτικής ασφάλισης" σχολίασε η Έφη Αχτσιόγλου, στον απόηχο των δηλώσεων Χατζηδάκη.

Όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι να διευρυνθούν οι προσλήψεις στο Δημόσιο αλλά προσεκτικά και με την παράλληλη τήρηση των στόχων.

"Θα προχωρήσουμε σε μόνιμες προσλήψεις. Κερδίσαμε το 1 προς 1 ενώ η ΝΔ θέλει να γυρίσει στο 1 προς 5" υπογράμμισε.

Για τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών είπε:

"Το ασφάλιστρο για την κύρια σύνταξη από 20% πηγαίνει στο 13,3 για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτο-απασχολούμενους επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και αγρότες ενώ μειώνεται και η εισφορά για επικουρική και εφάπαξ στους επιστήμονες οι οποίοι θα πληρώνουν 64 ευρώ το μήνα με αναδρομικό χαρακτήρα από 1/1/2017", είπε.

Προανήγγειλε μάλιστα τη δημιουργία νέου μηχανισμού ρύθμισης μόνο για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία για όσους δεν μπορούν να καλυφθούν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

ΑΜΚΑ μόνο για Έλληνες

Δεν είχαν πει φυσικά πριν τις εκλογές ότι θα καταργήσουν τον ΑΜΚΑ για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο. Πρώτον, για να μην αποξενωθούν από μια ομάδα φιλελεύθερων ψηφοφόρων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο