Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
ΓΣΕΕ analysis
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΣΕΕ analysis

Δεν ξέρω αν το μάθατε, αλλά η ΓΣΕΕ, πριν ακόμα από τα κόμματα, τις εφημερίδες, τους επιχειρηματίες, έκανε δημοσκόπηση. Πότε πρόλαβε μη ρωτάτε, αλλά είναι γεγονός.

Ναι η Συνομοσπονδία Εργαζομένων, η (υποτίθεται) κορυφαία και αντιπροσωπευτική οργάνωση που την τελευταία πενταετία την έχουν ξεχάσει οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι εργάτες και οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, κάνει δημοσκοπήσεις. Οι οποίες προσφέρονται για πολιτικά συμπεράσματα και βαθυστόχαστες αναλύσεις. Η ΓΣΕΕ που δεν έδωσε ούτε μάχη, έστω και για τους τύπους, όταν της αφαιρέθηκαν όλα τα θεσμικά της κεκτημένα και απογυμνώθηκε πλήρως από τους ίδιους τους πολιτικούς της φίλους και συνοδοιπόρους που κυβερνούσαν 40 χρόνια κάνει μετρήσεις και αναλύσεις.

Έτσι εντελώς τυχαία, σε επίσης τυχαία χρονική και πολιτική συγκυρία μας δείχνει την έρευνά της. Μετά την έξοδο της χώρας από τα Προγράμματα, μετά την εξαγγελία αύξησης του κατώτατου μισθού, κατάργησης του υποκατώτατου, επέκτασης των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας. Παραγγέλνει δημοσκόπηση για το "πού πάει η χώρα", "πόσο θα κρατήσει η λιτότητα", "ποιος είναι ο βαθμός απαισιοδοξίας"... Δεν ερωτά π.χ. για το πώς βλέπουν οι εργαζόμενοι την επόμενη μέρα, ποια είναι η κατάστασή τους σήμερα, αν πληρώνονται ή όχι στις δουλειές τους, αν είναι νέοι και 4ωροι ή 12ωροι...

Αλλά δεν τη νοιάζει αυτό. Η ΓΣΕΕ, όχι ο θεσμός, αλλά η ηγεσία της συμμετέχει στο πάρτι τής με κάθε τρόπο αποδόμησης της κυβέρνησης. Με απροκάλυπτο τρόπο. Παίρνει γραμμή και συνδιαμορφώνει γραμμή. Τη νουθετούν και θέλει να μας νουθετήσει.

Από το Μάτι μέχρι τα εργασιακά, από την (μελλοντική) έξοδο στις αγορές, μέχρι τα δάνεια των κομμάτων και από το ηλεκτρονικό εισιτήριο στους αρχαιολογικούς χώρους και το αντίστοιχο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μέχρι τις φοροαπαλλαγές η ΓΣΕΕ στέκει δίπλα στα πολιτικά, δημοσιογραφικά, επιχειρηματικά συμφέροντα που δουλεύουν ακατάπαυστα.

Και εδώ κλήθηκε για την έρευνα ως "ειδικός", υπεράνω, "αντικειμενικός" και θεσμικός. Γιατί εδώ υπάρχουν μισθοί, συμβάσεις, δικαιώματα, ανατροπές. Εδώ κάποιες πρώτες, λίγες σελίδες από τα μνημόνια σκίζονται... Και - δυστυχώς για αυτούς - δεν ξανακολλάνε...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL