Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Οι πρώτες αυξήσεις σε 75.000 εργαζόμενους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι πρώτες αυξήσεις σε 75.000 εργαζόμενους

Σημαντικές αυξήσεις στις αποδοχές τους θα έχουν χιλιάδες εργαζόμενοι μετά τη χθεσινή υπογραφή από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου της επέκτασης των πρώτων τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Η συγκεκριμένη απόφαση θα επιφέρει αύξηση των μισθών στους αντίστοιχους κλάδους, σε αρκετές χιλιάδες εργαζόμενους που, ενώ εργάζονται στον κλάδο, είτε δεν καλύπτονταν μέχρι σήμερα από τη σχετική σύμβαση, γιατί ο εργοδότης δεν ανήκει στην εργοδοτική οργάνωση που την υπογράφει, είτε απλώς παραβιάζονταν οι όροι της σύμβασης. Όπως υπολογίζεται, οι συγκεκριμένες κλαδικές συμβάσεις καλύπτουν συνολικά 75.000 εργαζόμενους.

Βήμα - βήμα ξανακερδίζουμε εργασία και αξιοπρέπεια

Στην απόφαση της υπουργού Εργασίας αναφέρθηκε με tweet ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη απόφαση που σηματοδοτεί την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια: "Σήμερα, είχαμε τη πρώτη κυβερνητική απόφαση που σηματοδοτεί την έξοδο από τα Μνημόνια. Η υπουργός Εργασίας υπέγραψε για τις πρώτες 4 κλαδικές συμβάσεις εργασίας, που αφορούν περίπου 75.000 εργαζόμενους, οι οποίοι θα δουν άμεσα αυξήσεις στους μισθούς τους. Η μάχη για την ενίσχυση των εργαζομένων συνεχίζεται και αποτελεί προτεραιότητά μας στη μεταμνημονιακή εποχή. Βήμα το βήμα θα ξανακερδίσουμε την εργασία στη χώρα μας, με όρους αξιοπρέπειας"...

Ποιους αφορά η επέκταση

Με τη χθεσινή υπογραφή της υπουργού Εργασίας κηρύσσονται γενικώς υποχρεωτικές οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στους κλάδους των:

* Τραπεζών (καλύπτονται όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι).

* Ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

* Γραφείων ταξιδίων και τουρισμού (αφορά τους υπαλλήλους στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού όλης της χώρας).

* Πρακτορειακών επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης.

Η δέσμευση που έγινε πράξη

Οι συγκεκριμένες κλαδικές συμβάσεις καλύπτουν συνολικά 75.000 εργαζόμενους, ενώ το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει τη διαδικασία ελέγχου όλων των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούν τους όρους για την επέκτασή τους. Αντιστοίχως θα ελέγχονται και όλες οι συμβάσεις που θα υπογραφούν στο εξής. Το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, είναι γεγονός και θα συμβάλει στη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων.

"Μία κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης προς τον κόσμο της εργασίας έγινε πράξη, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων και τη συλλογική διεκδίκησή τους για καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας. Η επέκταση των πρώτων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας αναδεικνύει ότι η έξοδος από τα Μνημόνια και τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά η ουσιαστική μετάβαση σε μια νέα περίοδο ανάκτησης δικαιωμάτων για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία".

Νέες επεκτάσεις συμβάσεων

Μεθαύριο Πέμπτη, σε νέα συνεδρίαση του ΑΣΕ, θα ελεγχθούν τα στοιχεία για την αντιπροσωπευτικότητα των εργοδοτικών οργανώσεων και θα αναζητηθούν για τις συμβάσεις που αφορούν εργαζόμενους στα ξενοδοχεία (κλαδική ξενοδοχοϋπαλλήλων καθώς και τρεις τοπικές κλαδικές ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, Λασιθίου και Χανίων) καθώς και για τους εργαζόμενους στα μεταλλεία - λιγνιτωρυχεία όλης της χώρας. Υπολογίζεται ότι συνολικά, από τις επεκτάσεις των 37 κλαδικών συμβάσεων που είναι σε ισχύ, θα καλυφθεί το 15% του εργατικού δυναμικού της χώρας στον ιδιωτικό τομέα.

"Είναι σαφές ότι ευνοούνται όλοι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν υπαχθεί, με ευθύνη των εργοδοτών τους, στις κλαδικές συμβάσεις", τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας χθες το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL