Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Έφη Αχτσιόγλου: "Θα δούμε όλα τα περιθώρια ώστε να μη γίνουν μειώσεις συντάξεων"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έφη Αχτσιόγλου: "Θα δούμε όλα τα περιθώρια ώστε να μη γίνουν μειώσεις συντάξεων"

"Παράθυρο" μη εφαρμογής του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από 1.1.2019 άφησε χθες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, η ίδια δήλωσε ότι «ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα και θα δούμε όλα τα περιθώρια ώστε να μην γίνουν μειώσεις", προσθέτοντας παράλληλα "εκτιμώ ότι θα τα καταφέρουμε", ενώ σημείωσε ότι αυτό που θέλουν οι θεσμοί είναι να τηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις, όπως είναι οι ασφαλιστικές, και όχι τα μέτρα που θα παρθούν. Ακόμη συμπλήρωσε: "Είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους μας για την περίοδο 2018-2019".

Οι επόμενοι στόχοι

Αναφερόμενη στα επόμενα βήματα είπε ότι υπάρχουν τρεις στόχοι: Ο πρώτος είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θέμα το οποίο "ξεκλειδώνει" μετά τις 20 Αυγούστου, ο δεύτερος είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία χαρακτήρισε αναγκαία για την εισοδηματική ενίσχυση των Ελλήνων, και ο τρίτος η καταπολέμηση της παραβατικότητας στον χώρο της εργασίας, όπως είναι η αδήλωτη εργασία.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην πτώση της ανεργίας στο 19,5%, κάνοντας λόγο για αισιόδοξη εξέλιξη, ενώ επισήμανε ότι μέσα στα 3,5 χρόνια διακυβέρνησής μας έχουμε καταφέρει να μειώσουμε σημαντικά τα ποσοστά της και να "πέσει" από το όριο του 20%, κινούμενοι σε τρεις άξονες: ανάταξη της οικονομίας, καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και προγράμματα απασχόλησης ανέργων. Η ανεργία, όπως είπε η υπουργός, παραμένει μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο θα υπάρχει διαρκής αποκλιμάκωση.

Καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας

Επιπρόσθετα τόνισε ότι σοβαρό και μεγάλο ζήτημα αποτελεί η υποδηλωμένη εργασία, όπως και η αδήλωτη εργασία, όμως με την προχθεσινή υπουργική απόφαση τίθενται τα θεμέλια για την καταπολέμησή τους, όπου δίνεται δικαιοσύνη στον αδήλωτο εργαζόμενο.

Ανέφερε ότι, εάν ένας εργοδότης έχει αδήλωτο εργαζόμενο, τότε θα πρέπει να καταβάλει ένσημα 3 μηνών, ενώ δίνονται κίνητρα ώστε να προχωρήσει σε πρόσληψή του χωρίς να απολύσει κάποιον άλλον εργαζόμενο.

Η υπουργός αναφέρθηκε και στις φονικές πυρκαγιές λέγοντας πως η υλοποίηση των μέτρων υπέρ των πληγέντων και η αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων αποτελεί μέρος της ανάληψης των πολιτικών ευθυνών μας. "Να επικεντρωθούμε στις πολιτικές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και να τις υλοποιήσουμε".

Καταβολή επιδόματος ανεργίας για πυρόπληκτους

Στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας και του εφάπαξ ποσού 45 ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας (648,00 ευρώ) σε εργαζομένους των οποίων ανεστάλη η εργασία μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών και η διαδικασία της αίτησής τους έχει ολοκληρωθεί.

Την Τρίτη 14 Αυγούστου 2018 θα συνεχιστεί η διαδικασία καταβολής σε εργαζόμενους οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση και των οποίων τα στοιχεία ταυτοποιούνται. Παράλληλα οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και θα ενημερωθούν για την επόμενη ημερομηνία καταβολής.

Ένας στους πέντε συνταξιούχους κάτω από 500 ευρώ

Από εκεί και πέρα το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τις εκθέσεις του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων "Ήλιος", για Απρίλιο και Μάιο 2018, όπου φαίνεται ότι το πλήθος των συνταξιούχων ήταν 2.570.646 άτομα. Το μέσο εισόδημα από κύριες συντάξεις ανήλθε σε 723,85 ευρώ, το μέσο εισόδημα από επικουρικές σε 172,10 ευρώ και το μέσο εισόδημα από μερίσματα σε 97,92 ευρώ, διαμορφώνοντας έτσι το μέσο μηνιαίο εισόδημα σε όσους δικαιούνται και κύρια και επικουρική σύνταξη στα 895,95 ευρώ. Παράλληλα, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία, μία στις πέντε συντάξεις γήρατος διαμορφώνεται κάτω από τα 500 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL