Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Επαναπροκηρύσσονται οι 22 από τις 69 θέσεις στα υπουργεία / Μοριοδότηση της προϋπηρεσίας από το ΑΣΕΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επαναπροκηρύσσονται οι 22 από τις 69 θέσεις στα υπουργεία / Μοριοδότηση της προϋπηρεσίας από το ΑΣΕΠ

Με την επαναπροκήρυξη των 22 από τις 69 προσκλήσεις συνεχίζεται η διαδικασία για την πλήρωση των νέων διοικητικών, τομεακών και ειδικών τομεακών γραμματέων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Την ίδια στιγμή, στις πρώτες μετά το 2010 κρίσεις στο Δημόσιο, έχουν ήδη επιλεγεί τα 2/3 των γενικών διευθυντών (οι 68 στους 90) με το πάζλ της επιλογής σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας στη διοικητική μηχανή να έχει ολοκληρωθεί επίσης μέχρι το τέλος του 2018.

Η ανάκληση των προκηρύξεων των 22 θέσεων κατέστη επιτακτική μετά τη σχετική μελέτη της Ειδική Ομάδας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τη συμμετοχή της Expertise France, η οποία διαπίστωσε ανομοιογένεια στα κοινά μίνιμουμ κριτήρια αξιολόγησης τα οποία θα έπρεπε να περιλαμβάνονται σε όλες τις προσκλήσεις. Μετά την εξαγωγή αυτών των συμπερασμάτων επελέγη από τις συνολικά 69 θέσεις οι 22 να επαναπροκηρυχθούν, προκειμένου να ευθυγραμμίζονται στο επίπεδο των ελάχιστων κριτηρίων με όλες τις υπόλοιπες.

Το βασικότερο πρόβλημα που διαπιστώθηκε από την ειδική ομάδα εργασίας ήταν στα λεγόμενα κριτήρια on/off σε επίπεδο προϋπηρεσίας, στο κριτήριο δηλαδή εκείνο που απέκλειε έναν υποψήφιο από τη συμμετοχή στην περίπτωση που δεν είχε συμπληρωμένο τον ορισμένο αριθμό προϋπηρεσίας. Αντ' αυτού, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης αποφάσισε να επανεισαγάγει φυσικά το κριτήριο της προϋπηρεσίας, αλλά με ανάλογη μοριοδότηση την οποία θα κάνει το ΑΣΕΠ με κλίμακα από 1 ώς 20 χρόνια προϋπηρεσίας.

Να θυμίσουμε ότι ήδη για τις 69 θέσεις είχαν καταθέσει υποψηφιότητα συνολικά 7.000 δημόσιοι υπάλληλοι προερχόμενοι από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών του Δημοσίου, καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα, όπως άλλωστε προβλέπει ο νόμος. Την επιλογή των νέων γραμματέων υλοποιεί το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων, το οποίο έχει συσταθεί στο ΑΣΕΠ και το οποίο αποτελείται από:

* Τρία μέλη του ανώτατου συμβουλίου επιλογής προσωπικού (ΑΣΕΠ).

* Έναν σύμβουλο ή πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, -τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) ή ένα μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του, τον συνήγορο του πολίτη ή έναν βοηθό - συνήγορο, έναν εμπειρογνώμονα που ορίζεται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης (αυτή τη στιγμή είναι ο γενικός διευθυντής του υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης, διορισμένος με το προηγούμενο σύστημα), έναν εμπειρογνώμονα σε θέματα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, που υποδεικνύεται από την ΑΔΕΔΥ και- έναν εμπειρογνώμονα, που ορίζεται από τις κεντρικές εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) με τους νόμιμους αναπληρωτές τους.

Την τελική επιλογή κάνει ο αρμόδιος υπουργός, αφού έχει προηγηθεί η δομημένη συνέντευξη τουλάχιστον δέκα εκ των υποψηφίων, μεταξύ των τριών τελικών επικρατέστερων τους οποίους θα έχει υποδείξει το Ειδικό Συμβούλιο.

Το "γαλάζιο" κόλπο με το έκτακτο προσωπικό

Το θέμα των νέων διοικητικών γραμματέων συζητήθηκε την Παρασκευή και στη Βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης 37 βουλευτών της Ν.Δ., οι οποίοι κατήγγειλαν φωτογραφικές προκηρύξεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για την πλήρωση των θέσεων στην ιεραχία της Διοίκησης και κομματικό ρεσάλτο σε ένα διογκωμένο Δημόσιο. Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η απάντηση της αρμόδιας υπουργού Όλγα Γεροβασίλη, η οποία αφού επανέλαβε ότι αν είχε επιλέξει η κυβέρνηση να βάλει τα δικά της παιδιά, θα είχε συντηρήσει το πελατειακό σύστημα επιλογής Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ενημέρωσε ότι στη μέχρι σήμερα διαδικασία επιλογής των γενικών διευθυντών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο, έχουν επιλεγεί ο 1ος ή ο 2ος με βάση τη σειρά των αντικειμενικών προσόντων. Διόλου τυχαία λοιπόν, πρόσθεσε, μέχρι σήμερα δν έχει υπάρξει καμία ένσταση στη διαδικασία στο επίπεδο των γεν. διευθυντών.

Άξιο αναφοράς όμως ακόμη -πλην των απειλών του Άδ. Γεωργιάδη ότι θα απολύσει όλους όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία όταν γίνει κυβέρνηση η Ν.Δ.- είναι και το κόλπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διά στόματος του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Ι. Κεφαλογιάννη, προκειμένου να αποδείξει τη διόγκωση του Δημοσίου σήμερα σε σχέση με την κυβέρνηση της Ν.Δ. Όπως κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Κεφαλογιάννης, τον Δεκέμβριο του 2014 επί Ν.Δ. οι συμβασιούχοι ανέρχονταν σε συνολικά 73.000, ενώ τον Φεβρουάριο του 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ ο αριθμός αυτός ανέρχεται στις 127.000. Επίσης ανέφερε ότι τον Δεκέμβριο 2014 οι μετακλητοί ήταν 1.888 και τον Φεβρουάριο πάλι του 2018 2.500.

Ελέγχοντας λοιπόν την αριθμητική της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα από το επίσημο Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου (Απογραφή) διαπιστώσαμε ότι οι εισηγητές είχαν αρχικά καταμετρήσει στους 73.000 μόνο τους συμβασιούχους-μετακλητούς και τις λοιπές κατηγορίες (62.580+10.957), που περιλαμβάνονται στις κατηγορίες του έκτακτου προσωπικού του Δημοσίου, παραλείποντας τον αριθμό των αιρετών που ανέρχονται σε 6.188 και τους προέδρους / μέλη Δ.Σ. / Όργανα Διοίκησης, που ανέρχονται σε 1.003.

Τις δυο δε τελευταίες κατηγορίες όχι μόνο τις προσθέτει στον αντίστοιχο υπολογιζόμενο αριθμό τον Φεβρουάριο του 2018, φτάνοντας συνολικά τον αριθμό των 109.350 υπαλλήλων (83.944 συμβασιούχοι + μετακλητοί, 8.297 αιρετοί, 1.403 πρόεδροι / μέλη Δ.Σ. /, 15.706 λοιπές ειδικές κατηγορίες), αλλά επιπλέον προσθέτει τον αριθμό του έκτακτου προσωπικού στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), αριθμός όμως ο οποιος δεν καταγραφόταν στο Μητρώο το 2014(!), με ειδική επισήμανση μάλιστα ότι "δεν περιλαμβάνεται το προσωπικό των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο θα ενταχθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα".

Έτσι, προκειμένου να φανεί ογκώδης η διαφορά, προσθέτει στις 109.350 τον σημερινό, καταγεγραμμένο πλέον αριθμό του έκτακτου προσωπικού στα ΝΠΙΔ (18.134), φτάνοντας το μαγικό αριθμό των 127. 484 υπαλλήλων...

Και, φυσικά, οι εισηγητές της Ν.Δ. δεν αναφέρθηκαν καθόλου στον αριθμό του μόνιμου προσωπικού τις ίδιες περιόδους, το οποίο είναι κατά 10.000 λιγότεροι εργαζόμενοι σύμφωνα την Απογραφή, με τον Δεκέμβριο του 2014 να ανέρχονται σε 576.856 τον Φεβρουάριο του 2018 σε 566. 505 και τον Μάρτιο του ίδιου έτους σε 566.600

Το μοναδικό αληθές νούμερο που παρουσίασαν οι εισηγητές της Ν.Δ. ήταν αυτό του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων (1.888 τον Δεκέμβριο του 2014 σε σύγκριση με τους 2.504 τον Φεβρουάριο), παραλείποντας όμως ότι μέχρι τον Νοέμβριο του 2015 στον κωδικό "μετακλητοί" καταγράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί υπάλληλοι και όχι οι πάσης φύσεως ειδικοί σύμβουλοι, ειδικοί συνεργάτες, επιστημονικοί συνεργάτες κ.λπ. υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων, κ.ά, οι οποίοι καταγράφονται σήμερα και περιλαμβάνονται στον αριθμό των 2.504 υπαλλήλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL