Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Πρόστιμα 1,14 εκατ. σε τουριστικές επιχειρήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόστιμα 1,14 εκατ. σε τουριστικές επιχειρήσεις

Μία στις τρεις επιχειρήσεις στον τουριστικό τομέα παραβιάζει την εργατική νομοθεσία σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησε τον Μάιο το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). Σύμφωνα με τους 982 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά σε τουριστικές επιχειρήσεις, επιβλήθηκαν 325 πρόστιμα συνολικού ύψους 1.145.554,51 ευρώ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, τα αποτελέσματα της ελεγκτικής δράσης του ΣΕΠΕ έχουν ως εξής:

Mόνο τον Μάιο, σε αποκλειστικά τουριστικές επιχειρήσεις διενεργήθηκαν 982 έλεγχοι, επιβλήθηκαν 325 πρόστιμα συνολικού ύψους 1.145.554,51 ευρώ, ενώ σε άλλες 43 περιπτώσεις παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας η διαδικασία επιβολής κυρώσεων είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας:

* Σε όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου το ΣΕΠΕ διενεργεί στοχευμένους ελέγχους σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς. Φέτος, ακριβώς για να αντιμετωπιστεί η αυξημένη παραβατικότητα που παρατηρείται στην αρχή κάθε τουριστικής περιόδου αλλά και για να επιτευχθεί η συμμόρφωση των επιχειρήσεων, η δράση του ΣΕΠΕ προσανατολίστηκε στον τουριστικό κλάδο νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

* Παράλληλα, για το διάστημα 1 Ιουλίου με 15 Σεπτεμβρίου θα υλοποιηθεί πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων στην Περιφέρεια Κρήτης με τη συμμετοχή του ΣΕΠΕ, των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ ακολουθώντας τη μεθοδολογία και τις καλές πρακτικές του πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόστηκε πέρυσι στην Αττική.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο τονίζει ότι ο τουριστικός κλάδος αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης και "θα συνεχίσει να αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες ώστε ο πλούτος που παράγεται σε αυτό τον δυναμικό κλάδο της οικονομίας να παράγεται με απόλυτο σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και πλήρη τήρηση της νομοθεσίας".

Υπερωρίες της τελευταίας στιγμής...

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Παναγιώτης Κορφιάτης, μιλώντας χθες στον ρ/σ Αθήνα 9,84, τόνισε ότι, σύμφωνα με την τελευταία Υπουργική Απόφαση για την αναγγελία υπερωριακής απασχόλησης στην Εργάνη, ορίζεται ο τρόπος που γίνονται η υποβολή και η γνωστοποίηση της υπερωριακής απασχόλησης.

Όπως τόνισε, "μέχρι τώρα αυτό γινόταν με ένα χειρόγραφο βιβλίο, το οποίο όμως έδινε χώρο σε μια σειρά από κακές πρακτικές και ο εργαζόμενος δεν ήταν πλήρως προστατευόμενος έναντι του εργοδότη. Τώρα πλέον υπάρχει η δυνατότητα, πέρα από την υποβολή μέσω Η/Υ, με μια σειρά από τρόπους, με τη χρήση ενός απλού SMS, συμπληρώνοντας απλά το ΑΦΜ του εργαζομένου και του εργοδότη, την ώρα έναρξης και λήξης της υπερωρίας να δηλωθεί η υπερωριακή απασχόληση».

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, αναφερόμενος στους ελέγχους σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, είπε ότι υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης: «Χρησιμοποιούμε τα δεδομένα που υπάρχουν στα πληροφοριακά μας συστήματα για να εντοπίσουμε περιπτώσεις που τα δεδομένα δεν συμφωνούν με την πραγματικότητα. Περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν δηλώνουν ρεπό, που υποδηλώνουν συστηματικά τους εργαζόμενούς τους, είμαστε σε θέση να τους εντοπίζουμε και να τους βάζουμε κατά προτεραιότητα στη διαδικασία ελέγχου». Πρόσθεσε δε ότι: «Παράλληλα, για να εντείνουμε τη συνεργασία των ελεγκτικών μηχανισμών, θα υλοποιήσουμε από 1η Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου στην περιφέρεια της Κρήτης ένα πρόγραμμα δράσης με τη συνεργασία του ΣΕΠΕ, των ελεγκτικών μηχανισμών του ΕΦΚΑ, της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ. Μια συνολική παρέμβαση για να αντιμετωπιστούν όλες οι πτυχές παραβατικότητας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL