Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Το "άσπρο - μαύρο" με το βεβαιωμένο από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. πλεόνασμα του ΕΦΚΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το "άσπρο - μαύρο" με το βεβαιωμένο από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. πλεόνασμα του ΕΦΚΑ

Την ώρα που το επιβεβαιωμένο (και από την ΕΛΣΤΑΤ) πλεόνασμα του ΕΦΚΑ αποτελεί τη βάσιμη ελπίδα να μην ισχύσουν, τουλάχιστον στο σύνολό τους, οι περικοπές του 2019, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) επιχειρεί να κάνει το "άσπρο - μαύρο" και αποφαίνεται ότι το έλλειμμα του ΕΦΚΑ φτάνει το 1 δισ.!

Ουσιαστικά, η ΠΟΠΟΚΠ διαψεύδεται την ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Αρχή (τα στοιχεία αυτά αποδέχτηκε και η Eurostat) η οποία επιβεβαίωσε ότι οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης είχαν πλεόνασμα 2.937 εκατ. ευρώ το 2017, κατά 921 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2016 και 3.489 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2015.

Το υπουργείο Εργασίας απαντώντας στην Ομοσπονδία κάνει λόγο για "δημιουργική λογιστική" και πλήρη διαστρέβλωση της αλήθειας όσον αφορά τη θετική πορεία του ΕΦΚΑ και την πλεονασματική λειτουργία του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

"Οι ελάχιστοι που έχουν απομείνει να αμφισβητούν την ύπαρξη των πλεονασμάτων προφανώς υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους και στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης" σημειώνει το υπουργείο, τονίζοντας ότι:

Α) Στο πλεόνασμα αυτό συνέβαλε καθοριστικά ο ΕΦΚΑ όχι μόνο πετυχαίνοντας πλεόνασμα ο ίδιος ως φορέας, αλλά ενισχύοντας σημαντικά τα έσοδα και των υπολοίπων φορέων μέσω της βελτίωσης της είσπραξης των συνεισπραττόμενων εισφορών ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ, ΕΤΕΑΕΠ.

Β) Το πλεόνασμα είναι το καθαρό αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, της αύξησης της απασχόλησης, της βελτίωσης της εισπραξιμότητας και της καλύτερης διαχείρισης που γίνεται υπό τον νέο ενιαίο φορέα, ταυτόχρονα με την καταβολή δεκάδων χιλιάδων συντάξεων που παρέμεναν για πολλά χρόνια στα συρτάρια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL