Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Θ.Φωτίου: Ιδρύονται 150 κέντρα ολοκληρωμένης φροντίδας ηλικιωμένων

«Η δομή αυτή δίνει πληροφορίες και λειτουργεί υποστηρικτικά στα άτομα της τρίτης ηλικίας, ενώ, ταυτόχρονα, συντονίζει τρεις υφιστάμενες δημοτικές δομές» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός

Σε μία νέα διοικητική δομή, η οποία ιδρύεται μέσω ΕΣΠΑ και αφορά σε 150 Κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ), τα οποία θα ιδρυθούν σε 150 Κέντρα Κοινότητας, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, κατά τον χαιρετισμό της στη διημερίδα του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), με θέμα «Κοινωνίες και πόλεις φιλικές προς την τρίτη ηλικία».

«Η δομή αυτή δίνει πληροφορίες και λειτουργεί υποστηρικτικά στα άτομα της τρίτης ηλικίας, ενώ, ταυτόχρονα, συντονίζει τρεις υφιστάμενες δημοτικές δομές: Τα 62 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), 800 περίπου ΚΑΠΗ και το "Βοήθεια στο Σπίτι" με 3.500 εργαζόμενους. Με αυτόν τον τρόπο, αναβαθμίζουμε και τα υφιστάμενα ΚΑΠΗ, έναν κορυφαίο θεσμό, ο οποίος, όμως, με την πάροδο του χρόνου έχασε τη δυναμική του και απαξιώθηκε» συμπλήρωσε η Θ.Φωτίου.

Παράλληλα, η Θ.Φωτίου πρόσιεσε ότι «το κράτος οφείλει να αντιμετωπίζει ολιστικά την τρίτη ηλικία και τη δημιουργική ένταξή της στην κοινωνία και να ενισχύσει τη διαγενεακή αλληλεγγύη, διότι οι ηλικιωμένοι έχουν πολλά να προσφέρουν στους νέους και το αντίστροφο».

Η αναπληρώτρια υπουργός, αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία ενίσχυσης των κοινωνικών δομών, ώστε η τρίτη ηλικία να παραμείνει ενεργό κύτταρο και αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής, ενώ εστίασε στο επιτυχημένο παράδειγμα της φινλανδικής πόλης Μαριάλα, όπου τόσο η πολεοδομική όσο και η κοινωνική οργάνωση έχουν στο επίκεντρό τους ηλικιωμένους.

«Η ένταξη στην κοινωνία και η δημιουργική απασχόληση δεν σημαίνει επιμήκυνση του υποχρεωτικού χρόνου εργασίας, αλλά ενίσχυση της συμβολής που μπορούν να έχουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας στην κοινωνία», πρόσθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Δείτε όλα τα σχόλια