Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Ξηλώνεται η "φάμπρικα" των ψευδών απολύσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξηλώνεται η "φάμπρικα" των ψευδών απολύσεων

Ένα ακόμα βήμα στην αποτύπωση της πραγματικής εικόνας στην αγορά εργασίας αποτελεί η απόφαση του υπουργείου Εργασίας που βάζει φραγμό στο καθεστώς των απολύσεων που βαφτίζονται από τους εργοδότες "οικειοθελείς αποχωρήσεις".

Μετά τη ρύθμιση των προστίμων με "ρήτρα" απασχόλησης για την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, την αλλαγή του καθεστώτος για τις εργολαβίες, όπου πλέον προβλέπεται η "αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη του αναθέτοντα εργολάβου και του υπεργολάβου, έναντι των εργαζομένων κατά την εκτέλεση ενός ανατεθειμένου έργου", στενεύουν τα περιθώρια για τους εργοδότες και στις "οικειοθελείς αποχωρήσεις".

Σήμερα, όταν απολύεται ένας εργαζόμενος, ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει μια (κανονική) απόλυση ως "οικειοθελή αποχώρηση" αποκομίζοντας συγκεκριμένα οφέλη, όπως τη χορήγηση του 50% της αποζημίωσης.

Με απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου τίθεται σε εφαρμογή το άρθρο 38 του Ν. 4488/17 για την "ηλεκτρονική αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης", με αποτέλεσμα: Ο εργοδότης είναι πλέον υποχρεωμένος μέσα σε τέσσερις ημέρες να ανεβάσει στο ηλεκτρονικό σύστημα Εργάνη την υπογραφή του πρώην εργαζομένου ή το εξώδικο που αποδεικνύει την ενημέρωση του εργαζομένου.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η θέσπιση της ηλεκτρονικής αναγγελίας "οικειοθελούς αποχώρησης" εργαζομένου θεραπεύει φαινόμενα στρέβλωσης που είχαν παρατηρηθεί, με εργοδότες να προβαίνουν σε αναληθείς αναγγελίες οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει. Η υπουργική απόφαση ορίζει τον τρόπο υποβολής του σχετικού εντύπου στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, υπογεγραμμένου και από τον εργαζόμενο, είτε της εξώδικης δήλωσης του εργοδότη και της έκθεσης επίδοσής της στον εργαζόμενο από δικαστικό επιμελητή.

Επίσης υποχρεωτική και εκ των προτέρων θα είναι πλέον για τους εργοδότες από τον επόμενο μήνα η ηλεκτρονική δήλωση της υπερωριακής απασχόλησης του εργαζομένου μέσω του εντύπου της Εργάνη, ή ακόμα και μέσω αποστολής μηνύματος με κινητό τηλέφωνο.

Ωστόσο προβλέπεται μεταβατικό διάστημα δύο μηνών, κατά το οποίο θα είναι δυνατή η δήλωση υπερωριών και μέσω του ειδικού βιβλίου υπερωριών έως την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε η υποβολή θα γίνεται μόνο με τον νέο τρόπο. Προκειμένου να απλουστευθούν οι διαδικασίες υποβολής, από την 1η Οκτωβρίου θα είναι δυνατή και η υποβολή τροποποίησης ωραρίου μέσω μηνύματος κινητού τηλεφώνου.

"Η υποχρεωτική, εκ των προτέρων, δήλωση των υπερωριών συμβάλλει ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παραβατικότητας εκ μέρους των εργοδοτών και να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων" σημειώνει το υπουργείο Εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL