Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ανδρ. Νεφελούδης: Προς συζήτηση μείωση ωραρίου χωρίς μείωση αποδοχών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρ. Νεφελούδης: Προς συζήτηση μείωση ωραρίου χωρίς μείωση αποδοχών

Μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς για τα εργασιακά, οι κλαδικές συμβάσεις θα φέρουν αυξήσεις αποδοχών, καθώς ο κατώτατος των 586 ευρώ είναι παρωχημένος σε πολλούς κλάδους, είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Στην μετά το μνημόνιο εποχή, «πιλότος» θα είναι μεταξύ άλλων η μείωση ωραρίου χωρίς μείωση αποδοχών που εφάρμοσε η Παπαστράτος, όπως προανήγγειλε.

Ο κ. Νεφελούδης ανέφερε ότι «στο καθ' εαυτώ εργασιακό αντικείμενο είχαμε δύο θέματα να συζητήσουμε με τους θεσμούς», και συγκεκριμένα.

- την επεκτασιμότητα, δηλαδή τον μηχανισμό επικυριαρχίας των κλαδικών συμβάσεων επί των επιχειρησιακών και την επεκτασιμότητά τους. Ήταν συμφωνημένο με τους εταίρους, ετέθη στους θεσμούς και συμφώνησαν.

- την διαδικασία και τους όρους μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Υπάρχουν και αποφάσεις του ΣτΕ που τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα για τη δυνατότητα να προσφεύγει μονομερώς ο εργαζόμενος στη διαιτησία. Και αυτά συμφωνήθηκαν.

Επιστρέφει η επικυριαρχία των κλαδικών συμβάσεων και η ισχύς της καλύτερης σύμβασης

«Το πολύ θετικό είναι το ζήτημα που αφορά τις κλαδικές συμβάσεις. Έχουμε οριστικά και αμετάκλητα το "πράσινο φως" να προχωρήσουμε στην επαναφορά της επικυριαρχίας των κλαδικών επί των επιχειρησιακών και της επεκτασιμότητας, στο βαθμό που θα λειτουργήσει ο μηχανισμός που έχουμε συμφωνήσει με θεσμούς και κοινωνικούς εταίρους», όπως είπε.

Επίσης, το καθεστώς ισχύος της καλύτερης συμφωνίας (μεταξύ συλλογικής, κλαδικής και επιχειρησιακής) «βέβαια» θα επανέλθει, όπως τόνισε. «Η μόνη εκκρεμότητα που είχαμε σε τεχνικό επίπεδο ήταν ο μηχανισμός που θα τεκμηριώνει ότι αυτό που συμφωνείται σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, με μία ομοσπονδία πχ και έναν εργοδοτικό φορέα, καλύπτει το 51% των εργαζόμενων του κλάδου. Βρήκαμε τον τεχνικό τρόπο (διασταύρωση στοιχείων από την ΕΡΓΑΝΗ με τους καταλόγους των αντίστοιχων συνδικαλιστικών οργανώσεων και της εργοδοσίας) που επιβεβαιώνεται και προχωράμε στην εφαρμογή».

Ο κατώτατος των 586 ευρώ είναι παρωχημένος

Για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Νεφελούδης σημείωσε ότι «πρέπει να κάνουμε πολύ σοβαρή δουλειά για όλες τις διαδικασίες καθορισμού, είναι σε εξέλιξη. Βασικότερο όλων είναι η ίδια η κίνηση της κοινωνίας, το τι συμφωνείται σε συλλογικό επίπεδο μεταξύ εργοδοσίας και εργασίας, σε επιχειρησιακό ή κλαδικό επίπεδο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία οι κοινωνικοί εταίροι να αποτυπώσουν την πραγματικότητα όχι στο πλαίσιο του φαντασιακού κάποιων φιλελεύθερων κύκλων».

«Τα 586 ευρώ σε επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις που υπογράφονται είναι μία παρωχημένη ιστορία. Οι δυνάμεις που καθορίζουν την κοινωνία πρέπει να μπορέσουν να αναπτύξουν ένα κίνημα ανατροπής στην πράξη αυτού του κατώτατου μισθού, την επιβολή στην πράξη των νέων χαρακτηριστικών του. Εμείς θα ακολουθήσουμε όλες τις επιστημονικά τεκμηριωμένες διαδικασίες για να μπορέσει να αυξηθεί», όπως τόνισε.

Οι κλαδικές θα φέρουν αυτόματα αυξήσεις

Με την ισχύ αυτής της νομοθεσίας, θα είναι «προφανώς» υποχρεωτικό οι εργοδότες να προσαρμόσουν τις αποδοχές των εργαζομένων τους. Για παράδειγμα, στον τουρισμό, υπάρχουν επιχειρησιακές στα 586 ευρώ, ενώ η κλαδική είναι 800-900 ευρώ. «Στο βαθμό που τεκμηριωθεί ότι η κλαδική σύμβαση καλύπτει το 51% των εργαζόμενων του κλάδου, είναι υποχρεωτική για όλους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν, είτε είναι γραμμένοι στον συλλογικό εργοδοτικό φορέα είτε όχι», συνέχισε ο κ. Νεφελούδης, αναφέροντας δύο παραδείγματα:

- Ξενοδοχεία: «η συμφωνία για την νέα κλαδική σύμβαση πέρα από τα άλλα χτυπάει και τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ επιχειρήσεων. Εμείς θα διαπιστώσουμε μέσω του ΕΡΓΑΝΗ και των στοιχείων του εργοδοτικού φορέα πόσοι εργαζόμενοι καλύπτονται ... πρακτικά είναι αυτοματοποιημένο» το σύστημα.

- Σούπερ μάρκετ: «υπάρχει μία "πυκνότητα" κατώτατων μισθών, στα 900 ευρώ πάνω-κάτω. Τα 586 ευρώ είναι ένα κακό παρελθόν, έτσι έχει ενδιαφέρον να δούμε πού θα καταλήξει μία κλαδική σύμβαση».

«Σε πάρα πολλούς κλάδους, που έχουν προχωρήσει τη διαδικασία των κλαδικών συμβάσεων, προφανές είναι ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στα μισθολογικά», όπως προέβλεψε, ενώ καθώς πλέον «ολοκληρώνουμε την περίοδο των μνημονίων, έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε εμείς αυτοτελώς» από εδώ και πέρα.

Επόμενος στόχος, η μείωση του ωραρίου χωρίς μείωση αποδοχών

Πέρα από το ύψος των αποδοχών και την επαναφορά της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων, ο κ. Νεφελούδης αναφέρθηκε επίσης σε «ένα σημείο πολύ σημαντικό, αφορά αυτό που είναι πιλότος για εμάς, αυτό που ανακοίνωσε η Παπαστράτος, μείωση ωραρίου χωρίς μείωση μισθού».

«Είναι πολύ σημαντική εκδοχή, που θέλουμε να συζητήσουμε, η μείωση από τις 40 στις 37,5 ώρες εβδομαδιαίως», όπως τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL