Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εργοδοτικό μέτωπο κατά της μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία

Θέμα αξιολόγησης της όλης διαδικασίας θέτουν οι εργοδότες λίγες ημέρες πριν από την άφιξη των θεσμών

Εν όψει της άφιξης των θεσμών... - "Έχετε ενημερωθεί" απαντά το υπουργείο Εργασίας. Η μνημονιακή κατάργηση της μονομερούς προσφυγής κρίθηκε αντισυνταγματική από την ολομέλεια του ΣτΕ το 2014

Η ενημέρωση των εργοδοτικών φορέων για τη διαιτησία έχει ήδη γίνει, απαντά το υπουργείο Εργασίας εκφράζοντας την έκπληξή του για το σχετικό άιτημα που υπέβαλαν χθες από κοινού όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η δημοσιοποίηση της επιστολής εκ μέρους των εργοδοτών αποτελεί και τυπική επιβεβαίωση του "μετώπου" που διαμορφώνεται κατά της λεγόμενης μονομερούς προσφυγής. Δηλαδή του δικαιώματος των εργαζομένων να προσφεύγουν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργοδοτικών οργανώσεων στη Διαιτησία (στην περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία). Η δυνατότητα αυτή προβλεπόταν πριν από τα μνημονιακά προγράμματα (καταργήθηκε με το δεύτερο Μνημόνιο η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής) και η κατάργησή της κρίθηκε αντισυνταγματική από την ολομέλεια του ΣτΕ (2014).

Οι εργοδοτικοί φορείς, ενόψει και της έλευσης των εκπροσώπων των δανειστών την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα (το θέμα της Διαιτησίας είναι στην ατζέντα της τέταρτης αξιολόγησης), θέτουν ουσιαστικά θέμα αξιολόγησης της όλης διαδικασίας όσον αφορά τη μεσολάβηση και τη διαιτησία, ενώ εμφανίζονται με ενιαία γραμμή κατά της «υποχρεωτικής διαιτησίας», υποστηρίζοντας ότι αντίκειται στις διεθνείς συμβάσεις εργασίας όπως ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης και ζητούν ενημέρωση από την αρμόδια υπουργό.

Τι απαντά το υπουργείο

"Προκαλεί έκπληξη η κοινή επιστολή των εργοδοτικών φορέων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, με την οποία ζητούν ενημέρωση σχετικά με την 'Ανεξάρτητη Νομική Γνώμη για τη Διαιτησία'», καθώς η σχετική μελέτη τούς έχει ήδη αποσταλεί από την Παρασκευή 4.5.2018" αναφέρει το υπουργείο Εργασίας προσθέτοντας: "Η επιστολή των εργοδοτικών φορέων εστάλη στο γραφείο της υπουργού Εργασίας αφού είχαν ήδη λάβει τη νομική μελέτη για την αξιολόγηση των θεσμών της Μεσολάβησης και της Διαιτησίας, ενώ το θέμα έχει τεθεί προς συζήτηση και στον κοινωνικό διάλογο του υπουργείου Εργασίας με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους και τις συναντήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα".

Να σημειωθεί εδώ ότι, με βάση και τη μνημονιακή πρόβλεψη, η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, θα επανεξετάσει τις τρέχουσες διαδικασίες διαμεσολάβησης και διαιτησίας και, αφού λάβει υπόψη ανεξάρτητη νομική έκθεση αλλά και το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, θα υιοθετήσει τα αναγκαία μέτρα. Πέρα από τις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι όποιες παρεμβάσεις οφείλουν να είναι σύμφωνες με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

 

Δείτε όλα τα σχόλια