Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης / Προτεραιότητα στους εργαζόμενους σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης / Προτεραιότητα στους εργαζόμενους σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης

Η πληρωμή των αποζημιώσεων των εργαζομένων έναντι των άλλων πιστωτών της επιχείρησης (τραπεζών, Δημοσίου, προμηθευτών κ.ά.) κατά έξι μήνες (και συνολικά ενός ποσού κοντά στις 10.000 ευρώ) σε επιχειρήσεις υπό πτώχευση επέρχεται με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Ταυτόχρονα με διαδοχικές τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες το βράδυ στη Βουλή, με τις οποίες α) αλλάζει το καθεστώς κήρυξης απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, καθώς απαιτείται πλέον πλειοψηφία του 50% +1 για τη λήψη σχετικής απόφασης και β) ο εργοδότης επιβαρύνεται (και) με αποζημίωση -στον παθόντα εργαζόμενο- στην περίπτωση που αποδειχθεί (δικαστικά) δόλος ή αμέλεια που προκάλεσε εργατικό ατύχημα.

Όσον αφορά την προτεραιότητα στην πληρωμή των αποζημιώσεων έναντι των άλλων πιστωτών της επιχείρησης, θα προηγείται η καταβολή των αποζημιώσεων ενός εξαμήνου των απλήρωτων εργαζομένων με συντελεστή ο οποίος θα υπολογίζεται με το 2,75 επί του κατώτατου μισθού των 586,08 ευρώ, δηλαδή με ποσό που αντιστοιχεί στα 1.611,72 ευρώ.

Θετικά αποτελέσματα

"Αυτό το οποίο 'κερδίσαμε' κατά τη διαπραγμάτευση το Σάββατο είναι ότι στη σειρά κατάταξης των πιστωτών θα προηγείται ένα 'υπέρ-προνόμιο' των δεδουλευμένων των εργαζομένων για έξι μήνες. Δηλαδή, έξι απλήρωτοι μισθοί εργαζομένων θα προηγούνται σε κάθε περίπτωση όλων των προηγούμενων πιστωτών" τόνισε μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας συνολικά για τη διαπραγμάτευση πως η κυβέρνηση απέδειξε “με τον πιο σαφή τρόπο ότι όταν δεν μπαίνει εμπόδιο από την άλλη μεριά, μπορεί να κλείνει πολύ γρήγορα τις αξιολογήσεις, φέρνοντας θετικά αποτελέσματα”.

Σχετικά με το ζήτημα των απεργιών, ανέφερε πως, σύμφωνα με τη νέα σχετική νομοθετική ρύθμιση, θα απαιτείται το 50%+1 για να παρθεί απόφαση για απεργία από ένα σωματείο, συγκριτικά με το 33%+1 των εγγεγραμμένων που απαιτούταν μέχρι τώρα. "Ήταν μια απαίτηση των θεσμών από το 2010 η συγκεκριμένη ρύθμιση" τόνισε η υπουργός Εργασίας, ενώ διευκρίνισε ότι αυτό δεν αφορά τα σωματεία πανελλαδικής εμβέλειας, τα κλαδικά σωματεία, τα εργατικά κέντρα ή τις ομοσπονδίες. “Η ουσία είναι η ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων. Το ζήτημα δεν είναι το 1/3 ή το 1/2, αλλά το αν θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι πιο ενεργά στις απεργίες” είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ερωτηθείσα σχετικά με την ανεργία, η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι μπορεί να πέσει κάτω από το 20% μέχρι το τέλος του 2018. "Η ουσία είναι νομίζω διμέτωπη, δηλαδή ένα ζήτημα είναι η μείωση της ανεργίας. Φαίνεται ότι θα έχουμε σταθερή αποκλιμάκωση και το επόμενο χρονικό διάστημα. Το δεύτερο ζήτημα είναι η ποιότητα των θέσεων εργασίας και για εμένα εκεί κομβικό είναι το ζήτημα των μισθών. Να μπορέσουμε μετά τον Αύγουστο του 2018 να δούμε μια αλλαγή πια στο επίπεδο των μισθών και στον κατώτατο μισθό".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL