Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ν. Ηλιόπουλος: Με εργαλείο την μερική απασχόληση λειτουργεί η υποδηλωμένη εργασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Ηλιόπουλος: Με εργαλείο την μερική απασχόληση λειτουργεί η υποδηλωμένη εργασία

Τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα δείχνουν ότι η υποδηλωμένη εργασία είναι πιο εκτεταμένη από την αδήλωτη και στην τεράστια πλειοψηφία έχουμε ψευδώς δηλωμένη μερική απασχόληση ... ανθρώπους που εμφανίζονται να δουλεύουν 4ωρα ενώ εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες είπε ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Νάσος Ηλιόπουλος Στο Κόκκινο και το Στάθη Σχινά.

Σήμερα, «πρώτη φορά η Επιθεώρηση Εργασίας τόσο στοχευμένα έχει βάλει ως ένα από τα κριτήρια την υποδηλωμένη εργασία ... μία σειρά από πολύ μεγάλα πρόστιμα που έχουν μπει, ακόμη και στον τραπεζικό κλάδο, για τέτοιες περιπτώσεις, για εργαζόμενους που είναι δηλωμένοι για 8ωρα και δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος.

«Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν τα πρώτα συνολικά στοιχεία και συμπεράσματα από τους ελέγχους στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος στην Αττική, από κοινού με τον ΕΦΚΑ, την Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ», όπως προανήγγειλε.

Τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα δείχνουν ότι «η υποδηλωμένη εργασία είναι πάνω από την αδήλωτη εργασία ... και ότι στην τεράστια πλειοψηφία της υποδηλωμένης εργασίας έχουμε ψευδώς δηλωμένη μερική απασχόληση ... ανθρώπους που εμφανίζονται να δουλεύουν 4ωρα, αλλά στην πραγματικότητα δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες».

Ενισχύεται μεθοδικά η Επιθεώρηση Εργασίας

Στο ΣΕΠΕ «έχουν ήδη γίνει 50 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους και είναι πλέον επιθεωρητές», είπε ο κ. Ηλιόπουλος. «Σήμερα, ολοκληρώνεται μία διαδικασία για περίπου 60 μετατάξεις από άλλες υπηρεσίες ... ενώ μέσα στο 2017 θα προκηρυχθούν άλλες 60 θέσεις επιθεωρητών εργασίας για κάλυψη θέσεων σε όλη την Ελλάδα».

«Είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, θα υπάρξουν προσλήψεις και στο χώρο της υγείας και της ασφάλειας, κάτι πολύ σημαντικό. Ο τελευταίος επιθεωρητής υγείας και ασφάλειας που προσελήφθη ήταν το 2000», όπως υπογράμμισε.

Σε ενάμιση χρόνο τραυμάτισαν σοβαρά την πλήρη απασχόληση

Η μεγάλη ανατροπή στην αναλογία μεταξύ μερικής και πλήρους απασχόλησης στις νέες προσλήψεις έγινε από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014. Από εκεί που υπήρχε μία αναλογία 60%-40%, η πλήρης εργασία υποχώρησε 15 ολόκληρες μονάδες, θύμισε ο κ. Ηλιόπουλος.

«Ήταν μία ανατροπή που συνοδεύτηκε από όλη την αποδόμηση του εργατικού Δικαίου, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ... έγιναν πολύ πιο εύκολες οι ευέλικτες μορφές εργασίας. Αποδομήθηκαν παράλληλα σε μεγάλο βαθμό οι ελεγκτικοί μηχανισμοί», όπως σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL