Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.4°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C22.8°C
5 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
25 °C
24.1°C24.9°C
0 BF 36%
Επέκταση του εξωδικαστικού μηχανισμού για 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επέκταση του εξωδικαστικού μηχανισμού για 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Ξεκίνησε χθες και τυπικά η τρίτη αξιολόγηση, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών βρέθηκαν στην Αθήνα, ξεκινώντας γύρο επαφών με μεσαία στελέχη της κυβέρνησης προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για την ομαλή πορεία. Είναι άλλωστε σαφές πως αν δεν υπάρξουν νέου τύπου απαιτήσεις -από το ΔΝΤ, για παράδειγμα-, η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ολοκληρώσει τα 95 προβλεπόμενα (σ.σ.: ήδη από το περασμένο καλοκαίρι) μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ούτως ώστε να υπάρξει ολοκλήρωση στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Πάντως, η χθεσινή πρώτη μέρα... μοιράστηκε μεταξύ Αθήνας και Φραγκφούρτης, καθώς εκπρόσωποι στο κορυφαίο επίπεδο των ελληνικών συστημικών τραπεζών συναντήθηκαν με το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, προκειμένου να συζητήσουν για τα κόκκινα δάνεια, αλλά και άλλα ζητήματα που άπτονται του μέλλοντος της ελληνικής οικονομίας.

Capital controls

Κατά τα λοιπά, κορυφαία στην ατζέντα των συναντήσεων που τέθηκαν χθες και αναμένεται να τεθούν και σήμερα είναι πρώτον, η επέκταση του εξωδικαστικού μηχανισμού και στους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τα επόμενα βήματα που θα γίνουν στην κατεύθυνση της σταδιακής άρσης των capital controls, η οποία αναμένεται να συμπέσει χρονικά με το τέλος του ελληνικού προγράμματος. Το ζήτημα της επέκτασης του μέτρου κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντικό, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς, αναμένεται να αφορά περίπου 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα μπορούν να ενταχθούν στο σχετικό πλαίσιο εντός της επόμενης διετίας. Το ζήτημα λοιπόν είναι να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ η όλη διαδικασία αναμένεται να ενεργοποιηθεί αμέσως μόλις εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι από τα υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εφόσον πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο θα πρόκειται για σημαντική επιτυχία της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση του εξωδικαστικού για τις επιχειρήσεις. Τότε, και ενώ το Μνημόνιο προέβλεπε το μέτρο μόνο για "μεγάλες επιχειρήσεις", η διαπραγματευτική ομάδα κατάφερε να «απλώσει» το δίχτυ ρύθμισης προς όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ως «μεγάλες επιχειρήσεις» νοούνται όσες κατά την τελευταία χρήση πριν από την υποβολή της αίτησης είχαν κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 2,5 εκατ. ευρώ ή έχουν συνολικές υποχρεώσεις (ληξιπρόθεσμες ή μη) υψηλότερες των 2 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, το μέτρο της επέκτασης του εξωδικαστικού και στους ελεύθερους επαγγελματίες αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη "όπλο" στη μείωση των "κόκκινων" δανείων.

Ακολούθως, από την Τετάρτη, η σκυτάλη των συζητήσεων περνά στα δημοσιονομικά, όπου σημειώνεται ότι ήδη έχει υπάρξει, κατά το τελευταίο EWG, η παραδοχή ότι θα επιτευχθεί τόσο ο στόχος του φετινού πλεονάσματος, που έχει τεθεί στο 1,75%, αλλά και ανάπτυξη πλησίον του 2%.

Επόμενος σταθμός: Ταλίν

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν στην Αθήνα δύο εβδομάδες. Επόμενος σταθμός είναι η πολιτική συζήτηση που θα γίνει στο Ταλίν της Εσθονίας στις 15 Σεπτεμβρίου. Στο άτυπο Eurogroup η Ελλάδα είναι ένα από τα δύο θέματα της ατζέντας και, όπως αναφέρεται, θα περιμένουν τις απαντήσεις και την τοποθέτηση τόσο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου όσο και των εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών.

Μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν προς συζήτηση τις επόμενες ημέρες είναι και η πρόοδος στις αποκρατικοποιήσεις, οι παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση στο πεδίο του εργασιακού, αλλά και οι αλλαγές που επιτεύχθηκαν στη δημόσια διοίκηση.

Διπλό μήνυμα Τσίπρα σε ΔΝΤ

Τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ έκανε το ηχηρό διπλό μήνυμα του Αλ. Τσίπρα προς το ΔΝΤ, αφενός πως πρέπει να αποφασίσει αν θα μείνει ή θα φύγει, αφετέρου να μην θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων για την τρίτη αξιολόγηση παράλογες και εκτός συμφωνίας αξιώσεις, που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ολοκλήρωσή της.

Μερικά μόλις 24ωρα αφότου και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμ. Μακρόν είχε διαμηνύσει από το Μέγαρο Μαξίμου πως το Ταμείο δεν έχει καμία δουλειά “να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα”, ο Αλ. Τσίπρας διεμήνυσε από βήματος της ΔΕΘ πως η Αθήνα μπορεί να ζήσει και με το ΔΝΤ -αν τηρεί τα συμφωνηθέντα- αλλά και... άνευ αυτού. “Αναμένουμε ότι όλες οι πλευρές θα έρθουν καλή πίστη” τόνισε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του Εμ. Μακρόν προς την Ουάσιγκτον και συνέχισε με νόημα:

“Εμείς μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ εάν τηρεί τα συμφωνηθέντα, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς την παρουσία του. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με ΔΝΤ που έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω από το πρόγραμμα. Μετά από δύο χρόνια, (πρέπει) να πάρει τις αποφάσεις του. Και αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση αλλά την Ευρώπη”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

“Επιτεύξιμοι οι στόχοι”

Επιτεύξιμους θεωρεί το Δημοσιονομικό Συμβούλιο τους φετινούς στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη του 2017. Το πρωτογενές πλεόνασμα, σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού και γενικής κυβέρνησης, διαμορφώνεται σε αντίστοιχα με τα περσινά επίπεδα, γεγονός που καθιστά τον στόχο για 1,75% του ΑΕΠ εφικτό για το 2017, αναφέρει στην τριμηνιαία έκθεσή τους, με τίτλο "Μακροοικονομικές & Δημοσιονομικές Εξελίξεις", ενώ προσθέτει πως "περισσότερα είναι πλέον τα ερωτηματικά για την επίτευξη του στόχου για μεγέθυνση κατά 1,8% φέτος", θεωρώντας τον ωστόσο εφικτό.

Επισημαίνει ότι ο στόχος για αύξηση της τάξης του 1,8% μπορεί να επιτευχθεί εάν το β’ εξάμηνο η μεγέθυνση φθάσει το 3,1% σε σχέση με πέρυσι. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός εκτίμησε από τη ΔΕΘ ανάπτυξη κοντά στο 2% και ότι το 1,8% είναι ο επίσημος στόχος του Μεσοπρόθεσμου του προηγούμενου Μαΐου.

Αναφέρει επίσης ότι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% το β’ τρίμηνο του 2017 οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εξαγωγών (+9,5%) και της δημόσιας κατανάλωσης (+3,3%), ενώ αρνητική εξέλιξη είναι η μείωση των επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) κατά 4,6%.

Ακόμη, προσθέτει πως στο σκέλος των εσόδων προξενεί ερωτηματικά η εξέλιξη των εισπράξεων άμεσων φόρων η οποία υστερεί τόσο ως προς τα περσινά επίπεδα (-654 εκατ. ευρώ) όσο και ως προς τον "στόχο" (237 εκατ. ευρώ), ενώ προσθέτει: "Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου είναι ελαφρώς αυξημένες τον Ιούλιο του 2017 σε σχέση με τον Ιούνιο, αλλά σημαντικά μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL