Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Κατατίθεται σήμερα / Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Εργασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατατίθεται σήμερα / Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Εργασία

Μια σειρά θετικές διατάξεις για τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μισθωτούς που παραμένουν "εγκλωβισμένοι" και απλήρωτοι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Χθες η υπουργός Εργασίας παρουσίασε το νομοσχέδιο στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ), όπου διατυπώθηκαν επιμέρους παρατηρήσεις, χωρίς να σημειωθούν αρνητικές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας το νομοσχέδιο διευθετεί ζητήματα που σχετίζονται με την κοινωνική ασφάλιση και δίνει λύσεις σε χρόνια προβλήματα των ασφαλισμένων», ενώ «ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου με τις οποίες διευκολύνεται η πλήρης και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας».

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, «με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ικανοποιούνται δίκαια αιτήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας, ενώ ενισχύονται τα εργαλεία ελέγχου και τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, με στόχο την καταπολέμηση της απλήρωτης, της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας».

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να βάλει ένα «τέλος» στα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας και να επιλύσει τα χρόνια προβλήματα που έπληξαν τον κόσμο της εργασίας, ιδιαίτερα τα τελευταία επτά χρόνια της κρίσης. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιδιώκει τη νομική οχύρωση των τυπικά αναγνωρισμένων εργασιακών δικαιωμάτων και την εφαρμογή τους στην πράξη.

Οι βασικοί πυλώνες του νομοσχεδίου αφορούν την αντιμετώπιση της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας, την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, αλλαγές όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και μέτρα με κοινωνικό πρόσημο που αφορούν τις αναπηρικές συντάξεις.

Επίδομα ανεργίας

Με το νομοσχέδιο προωθούνται διατάξεις «απεγκλωβισμού» των απλήρωτων εργαζομένων και μειώνεται ο χρόνος αναμονής για την εκδίκαση διαφορών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Παράλληλα οι εργαζόμενοι θα έχουν δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής σε δίκες για μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών από τους εργοδότες. Επίσης γίνεται απαλλαγή του εργαζόμενου από την καταβολή δικαστικού ενσήμου όταν ζητείται η έκδοση διαταγής πληρωμής για δεδουλευμένες αποδοχές για ποσά μέχρι 20.000 ευρώ.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα στον μισθωτό ο οποίος θα θεωρήσει τη μη καταβολή του μισθού του ως βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και να λάβει το επίδομα ανεργίας. Συγκεκριμένα θα πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις ο μισθωτός να προσκομίσει στον ΟΑΕΔ μαζί με την αίτηση για το επίδομα ανεργίας και την εξώδικη δήλωση την οποία απέστειλε στον εργοδότη σχετικά με την καταγγελία της σύμβασης εργασίας. Με την ίδια διαδικασία ο εργαζόμενος θα λαμβάνει το επίδομα ανεργίας εάν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.

Καθιερώνεται αυτοματοποιημένο σύστημα (point system) το οποίο θα επιβάλλει στον εργοδότη που παραβιάζει την εργοδοτική νομοθεσία πρόστιμα και προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησης (3-5 ημέρες), που θα εξαρτάται από τη βαρύτητα του παραπτώματος. Για πρώτη φορά εισάγεται ρύθμιση με την οποία οι επιχειρήσεις που έχουν παραβατική συμπεριφορά θα αποκλείονται από τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσιο χρήμα. Οι εργοδότες θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν εκ των προτέρων τις υπερωρίες των εργαζομένων στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη προκειμένου να καταπολεμηθεί η υποδηλωμένη εργασία.

Αναγνώριση πλασματικών ετών

*Καθιερώνεται δυνατότητα καταβολής αυξημένων εισφορών με αντίστοιχη αύξηση της σύνταξης στους ελεύθερους επαγγελματίες που το επιθυμούν.

*Αποδεσμεύεται η ασφάλιση από την ιδιότητα στους κλάδους μηχανικών και νομικών, ώστε να καταβάλλουν εισφορές μόνο κατά την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.

*Προβλέπεται άτοκη επιστροφή εισφορών όταν ο ασφαλισμένος έχει πληρώσει υψηλότερες από τις προβλεπόμενες. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους η επιστροφή θα γίνεται μετά από συμψηφισμό με τα εισοδήματα του 2016. Μετά την εκκαθάριση θα υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας πιστωτικού υπολοίπου.

*Δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών στους αγρότες. Η εξαγορά θα γίνεται στο 20% επί του κατώτατου ασφαλιστέου εισοδήματος, ήτοι το 70% του κατώτατου μισθού.

*Καθιερώνεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων με συντελεστή 0,45 και για τα έτη ασφάλισης από το 2015 και μετά με συνέπεια να "ξεπαγώσει" η έκδοση χιλιάδων συντάξεων από το ΕΤΕΑΕΠ.

*Καθιερώνεται και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου διάταξη που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα και ορίζει ότι το ποσοστό μείωσης της σύνταξης δεν δύναται να υπερβαίνει το 30%, ακόμα και στην περίπτωση που η πρόωρη αποχώρηση υπερβαίνει τα 5 έτη.

*Τέλος με το νομοσχέδιο αναγνωρίζεται ως επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους η ελληνική νοηματική και ως επίσημη μέθοδος γραφής και ανάγνωσης η ελληνική γραφή Μπράιγ. Επιπλέον δεν θα γίνεται μείωση της αναπηρικής σύνταξης για τα άτομα με αναπηρία τα οποία πάσχουν από κάποια ψυχική νόσο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL