Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Νομοσχέδιο για την κοινωνία, εκτός Μνημονίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νομοσχέδιο για την κοινωνία, εκτός Μνημονίου

Μια σειρά από σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις με τις οποίες θα αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα για τους εργαζομένους, τους ασφαλισμένους, και τα ΑμεΑ, αλλά και μια σειρά κοινωνικά αιτήματα (από την αγορά εργασίας έως την ανεργία των ελεύθερων επαγγελματιών) περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο, όπως ανέφερε χθες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ, θα περιλαμβάνει: α) μέτρα για την προστασία των εργαζομένων που παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες (εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι), β) ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και αυστηρότερα μέτρα για την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας (αδήλωτη, υποδηλωμένη εργασία), γ) την απαλλαγή των ελεύθερων επαγγελματιών από εισφορές στην περίπτωση που δεν ασκούν το επάγγελμα, αλλά και χορήγηση επιδόματος ανεργίας, δ) παράταση στη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για έξι μήνες, αν εκκρεμεί εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών του νομοθετικού Σώματος το φθινόπωρο, και σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας θα καλύψει σχεδόν το σύνολο των πολιτικών που αντιστοιχούν στο υπουργείο της (εργασιακά, θέματα κοινωνικής προστασίας κ.λπ.), ενώ θα έχει τρεις πυλώνες, που θα αφορούν ρυθμίσεις για την αδήλωτη εργασία με εντατικοποίηση των ελέγχων και την επίλυση χρόνιων ζητημάτων στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά την εργασία, δηλαδή ρυθμίσεις για την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την καταπολέμηση της απλήρωτης εργασίας, διατάξεις διευκόλυνσης των εργαζομένων και προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων. Πρόκειται ουσιαστικά για διατάξεις με «θετικό πρόσημο για την κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας, εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων", σημείωσε η υπουργός.

Στον ίδιο πυλώνα προβλέπονται ο εκσυγχρονισμός του ηλεκτρονικού συστήματος "Εργάνη" και μέτρα αυτοματοποίησης των διαδικασιών που θα οδηγούν στο κλείσιμο μιας επιχείρησης, έως και για τρεις ημέρες σε περίπτωση που έπειτα από ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας θα διαπιστώνονται εκτροπές από την εργατική νομοθεσία. Η ΕΡΓΑΝΗ και το ΣΕΠΕ θα αποτελούν τα εργαλεία για τη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος συγκέντρωσης των παραβάσεων στην αγορά εργασίας προκειμένου να επιβάλλονται πρόστιμα και ποινές, ενώ υποχρέωση των εργοδοτών θα είναι και η δήλωση των υπερωριών στο σύστημα Εργάνη.

Όπως είχε αναφέρει η “Αυγή”, μεταξύ των μέτρων που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι και ο αποκλεισμός των επιχειρήσεων που παρανομούν συστηματικά από κοινοτικά κονδύλια και δημόσιους πόρους.

Επαγγελματίες και επιστήμονες

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης, όπου λύνονται χρόνια προβλήματα και ικανοποιούνται πάγια αιτήματα των ασφαλισμένων.

Αναλυτικά, πρώτον, θα προβλέπεται διάταξη που θα διαχωρίζει την ασφάλιση από την ιδιότητα στους κλάδους των μηχανικών και των νομικών, ώστε να μην υποχρεώνονται στην καταβολή εισφορών χωρίς να έχουν εισόδημα. Η συγκεριμένη ρύθμιση που ήταν και χρόνιο αίτημα θα αποτελέσει ανάσα για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες που ζητούσαν να τερματιστεί το καθεστώς ασφάλισης με βάση την ιδιότητα, το οποίο υποχρέωνε επαγγελματίες που δεν είχαν και δεν έχουν καθόλου εισόδημα να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές.

Δεύτερον, επίσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα υπάρχει διάταξη με την οποία θα βελτιώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής από τον ΟΑΕΔ επιδόματος ανεργίας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Να σημειωθεί ότι η εισφορά υπέρ ανεργίας των ασφαλισμένων στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, δέκα ευρώ τον μήνα, έχει θεσμοθετηθεί από το 2011, όμως οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται καθιστούν στην πράξη ανενεργή την καταβολή επιδόματος σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Ένταξη ΑμεΑ

Ο τρίτος πυλώνας αφορά θεσμικές αλλαγές για την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται διάταξη σύμφωνα με την οποία δεν θα μειώνεται η αναπηρική σύνταξη σε άτομα με ψυχικά νοσήματα που αναλαμβάνουν κάποιο είδος εργασίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανένταξη ή αποκατάσταση, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για παράταση στη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για έξι μήνες, αν εκκρεμεί εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων. Το ποσό που καταβάλλεται ως σύνταξη αναπηρίας για το εξάμηνο αυτό είναι το ποσό που λάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Καμία επιβάρυνση

«Δεν υπάρχουν αναδρομικές επιβαρύνσεις ή αναδρομικά χαράτσια για τους αυτοαπασχολούμενους» ανέφερε η υπουργός Εργασίας, απαντώντας σε σειρά δημοσιευμάτων, διευκρινίζοντας για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών (επικούρηση και εφάπαξ):

«Αυτό που υπάρχει είναι οι εισφορές για την επικουρική και το εφάπαξ με βάση τον νόμο που άρχισε να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2017» πρόσθεσε. Όπως ανέφερε, αυτές οι εισφορές θα καταβληθούν σε δόσεις. «Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ είναι γύρω στους 7.000, οι αριθμοί δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που ακούγονται» σημείωσε.

Θετική δυναμική

Η υπουργός υποστήριξε ότι υπάρχει μία «θετική δυναμική» στο πεδίο της απασχόλησης, με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη που μετρά τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις στον ιδιωτικό τομέα να δείχνουν ότι δημιουργήθηκαν 265.000 νέες θέσεις εργασίας. Σχετικά με τη διάρθρωση των εργασιακών σχέσεων επισήμανε ότι περίπου 50% οι μορφές εργασίες είναι ελαστικές και το υπόλοιπο 50% είναι πλήρεις. «Είναι πολύ μεγάλο ποσοστό και θέλει πολλή δουλειά για να αλλάξει» σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπήρξε "σεισμική μεταβολή κατά 20 μονάδες την περίοδο 2013 – 2014".

Πλεόνασμα ΕΦΚΑ

Για τον ΕΦΚΑ, ανέφερε ότι το πρώτο επτάμηνο του 2007 έχει πλεόνασμα πάνω από 200 εκατ. ευρώ, ενώ είχε ξεκινήσει με προϋπολογισμένο έλλειμμα άνω των 750 εκατ. ευρώ για το έτος. «Το σύστημα σιγά σιγά θα ισορροπήσει. Παραλάβαμε το ταμείο με έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ» σημείωσε, ενώ για το θέμα της καθυστέρησης της έκδοσης των συντάξεων υποστήριξε ότι μέσα στη διετία έχουν δοθεί πάνω από 240.000 συντάξεις. «Ικανοποιημένοι θα ήμασταν εάν όλοι οι άνθρωποι που κάνουν τα χαρτιά τους έπαιρναν τη σύνταξή τους μέσα σε έναν με δύο μήνες. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένας μεγάλος όγκος εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, ο οποίος θα αρχίσει να εκκαθαρίζεται με μεγαλύτερο ρυθμό» τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL