Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
"Η λύση που θα δοθεί δεν θα περιλαμβάνει ούτε δώρα ούτε απειλές"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η λύση που θα δοθεί δεν θα περιλαμβάνει ούτε δώρα ούτε απειλές"

Σε αντικείμενο πολιτικής σπέκουλας εξελίχθηκε χθες η "πολυβασανισμένη" διαδικασία αξιολόγησης στο Δημόσιο, με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για "φιάσκο" της κυβέρνησης λόγω της συνέχισης της απεργίας - αποχής της ΑΔΕΔΥ από τις διαδικασίες.

Από την πλευρά πάντως του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης στενοί συνεργάτες της Όλγας Γεροβασίλη διέψευδαν ότι υπάρχει οποιαδήποτε αντίδραση από την πλευρά των θεσμών σε σχέση με την καθυστέρηση εφαρμογής, όπως διέδιδαν τα αντιπολιτευτικά ΜΜΕ.

Την ίδια δε στιγμή δεν επιβεβαίωναν ότι υπάρχει τρόπος επίλυσης του αδιεξόδου, που συνδέεται με αποκλεισμό από τη διαδικασία της κινητικότητας των υπαλλήλων που δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως "η λύση που θα δοθεί δεν θα περιλαμβάνει ούτε δώρα ούτε απειλές" και πως "εξετάζονται διάφορα σενάρια, αλλά στο πλαίσιο των συναινετικών λύσεων".

Πάντως, σε ερώτηση της "Α" για το αν υπάρχει νέα δρομολογημένη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, όπως πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουνίου, οι ίδιοι συνεργάτες παραδέχονταν ότι προς το παρόν δεν έχει προγραμματιστεί τέτοια συνάντηση.

Μετά τις προχθεσινές ανακοινώσεις της Ν.Δ. για την αποτυχία της κυβέρνησης να εφαρμόσει την αξιολόγηση επειδή ουσιαστικά δεν την πιστεύει, σειρά πήραν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, με τον υπεύθυνο ΚΤΕ Δημόσιας Διοίκησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γ. Κουτσούκο να δηλώνει σχετικά ότι "είχαμε, δυστυχώς, προβλέψει την αποτυχία του εγχειρήματος της αξιολόγησης στο Δημόσιο, καθώς όχι μόνο δεν τους πιστεύει πλέον κανείς, αλλά κυρίως γιατί είναι εγκλωβισμένοι στη ρητορεία που καλλιέργησαν και στις πρακτικές που ακολούθησαν".

Από τη μεριά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης με ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε: «Άλλη μία κυβέρνηση αποτυγχάνει στο αυτονόητο, να εφαρμόσει την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Πολίτες και άξιοι υπάλληλοι οι σταθερά ηττημένοι».

Συνέχεια από Βρούτση

Συνέχεια βέβαια στην πολιτική αντιπαράθεση έδωσε και ο πρώην υπουργός Εργασίας της Ν.Δ. Γ. Βρούτσης, ο οποίος με δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ κατήγγειλε πως "η αξιολόγηση προκαλεί αλλεργία στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πιστεύουν σε αυτή, πιστεύουν στην ισοπέδωση γιατί έτσι νομίζουν ότι θα λειτουργήσει καλύτερα το πελατειακό σύστημα». Απο κοντά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κων. Κυρανάκης, ο οποίος τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επί χρόνια προσπαθούσε να απαξιώσει κάθε διαδικασία αξιολόγησης, δεν μπορεί να περιμένει ότι θα ζητήσει από δημοσίους υπάλληλους να αξιολογηθούν και αυτοί θα τρέξουν με χαρά να το κάνουν».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η Εύη Καρακώστα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «για πολλά χρόνια είχαμε ένα Δημόσιο που βασίστηκε στα πελατάκια, θέλει πολλή δουλειά αυτό να αντιστραφεί”, ενώ ο Ν. Συρμαλένιος ξεκαθάρισε πως "είναι μύθος ότι η αξιολόγηση θα έχει επιπτώσεις σε δημοσίους υπαλλήλους, δεν οδηγεί κανέναν στο περιθώριο", προσθέτοντας πως η διαδικασία υπονομεύτηκε από την ΑΔΕΔΥ και από άλλες οργανώσεις.

Τι ισχυρίζεται η ΑΔΕΔΥ

Σε προηγούμενες ανακοινώσεις της η ΑΔΕΔΥ είχε ισχυριστεί ότι ο λόγος της απεργίας - αποχής συνδέεται με το γεγονός ότι: "Η συγκεκριμένη ‘αξιολόγηση’, που κρίνει μόνο το άτομο, ανεξαρτήτως περιβάλλοντος, ενός μνημονιακού περιβάλλοντος, που αφαιρεί δραματικά ανθρώπινους και υλικούς πόρους από το Δημόσιο, θα έχει αρνητικές συνέπειες και για τους υπαλλήλους, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο και γι’ αυτό απορρίπτεται από την ΑΔΕΔΥ".

Ειδικότερα μεταξύ των σημείων της διαφωνίας της με το νέο σύστημα περιλαμβάνει τα εξής:

* Η συνολική στοχοθεσία της υπηρεσίας (και κατ’ επέκταση και η ατομική στοχοθεσία) καθορίζεται από τα πάνω, από τον υπουργό ή το όργανο διοίκησης κάθε φορέα. Οι στόχοι δηλαδή για τους οποίους θα βαθμολογηθεί ο υπάλληλος είναι καθορισμένοι, υποχρεωτικοί και άρρηκτα συνδεδεμένοι με την εφαρμογή της μνημονιακής - νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής.

* Οι πολυδιαφημιζόμενες ολομέλειες των διευθύνσεων και των τμημάτων δεν έχουν αποφασιστικό ρόλο. Στο τέλος του έτους, μάλιστα, καλούνται να εγκρίνουν την έκθεση αξιολόγησης (βάσει της στοχοθεσίας) του έργου που παρήγαγαν, την οποία συντάσσει ο προϊστάμενος. Η δε επίφαση της δημοκρατίας με την αξιολόγηση των προϊσταμένων από τους υφισταμένους με ανώνυμο ερωτηματολόγιο είναι ουτοπία, καθώς οι καθημερινές σχέσεις θα αποκαλύπτουν πώς αξιολόγησε καθένας τον προϊστάμενό του καλλιεργώντας ταυτόχρονα την καχυποψία, τη συναλλαγή και το αντισυναδελφικό κλίμα.

* Τα κριτήρια της αξιολόγησης των εργαζομένων είναι σκόπιμα αόριστα και υποκειμενικά, όπως «η αφοσίωση», η «επίδειξη ενδιαφέροντος», η «πρωτοβουλία», οι «καινοτομίες»... Παράλληλα οι εργαζόμενοι καλούνται να αξιολογηθούν για την «ικανότητα άσκησης πολλαπλών καθηκόντων». Με την εισαγωγή αυτού του κριτηρίου, νόμιμα πλέον υποχρεώνονται να εκτελούν καθήκοντα που δεν περιλαμβάνονται στο εργασιακό τους αντικείμενο, και μάλιστα βαθμολογούνται γι’ αυτά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL