Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Ο αυτοαπασχολούμενος γίνεται μισθωτός...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο αυτοαπασχολούμενος γίνεται μισθωτός...

Η διαγνωστική μελέτη για την αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα που συνέταξε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας τον Ιούλιο του 2016 σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και τους κοινωνικούς εταίρους, ανέφερε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα στην αγορά εργασίας είναι η ψευδής αυτοαπασχόληση την οποία χαρακτηρίζει "εκτενή" και ότι αποτελεί ένα από "τα δομικά χαρακτηριστικά της εγχώριας οικονομίας".

Πρόκειται για το λεγόμενο "μπλοκάκι" πίσω από το οποίο κρύβεται η εξαρτημένη εργασία με την κατ' ουσίαν "μεταμφίεση" του μισθωτού σε αυτοαπασχολούμενο. Με λίγα λόγια, την καταπάτηση της προστασίας της εργασίας, σε ό,τι αφορά ωράρια, μισθούς, επιδόματα, δώρα και άδειες.

"Αυτή η καταχρηστική μορφή απασχόλησης δεν αποτελεί προϊόν της κρίσης - είχε ήδη διογκωθεί από τα χρόνια της ανάπτυξης που γνωρίσαμε. Αποτελούσε ένα πρόβλημα απέναντι στο οποίο συνειδητά οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκλειναν τα μάτια επιτρέποντας και καλλιεργώντας την ασυδοσία" αναφέρει στην "Α" η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο Εργασίας, ανακοίνωσε την δημιουργία προγράμματος επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό.

Σημαντικό κίνητρο στους "εργοδότες"

"Το πρώτο βήμα από πλευράς υπουργείου έγινε με τη δημιουργία της πλατφόρμας του ΕΦΚΑ και του επιμερισμού των ασφαλιστικών εισφορών σε όσους παρέχουν εργασία σε έως δύο «εργοδότες». Με το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό γίνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση αυτής της στρέβλωσης. Τίθεται σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους «εργοδότες» επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό", εξηγεί στην "Α" η υπουργός..

Το πρόγραμμα αφορά επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς - συμπεριλαμβανομένων της εισφοράς των δώρων και των επιδομάτων αδείας- καταρχάς για διάστημα δώδεκα μηνών, με ανώτατο όριο τα 350 ευρώ.

Δίνεται λοιπόν το κίνητρο για πρώτη φορά να μετατραπεί η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μισθωτή εργασία. "Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορέσουν να ωφεληθούν χιλιάδες εργαζόμενοι που σήμερα εμφανίζονται, ψευδώς, ως αυτοαπασχολούμενοι" αναφέρει η υπουργός Εργασίας. Συγκεκριμένα, αναμένεται να καλύψει καταρχάς, 40.000 εργαζόμενους.

Απαραίτητη ασφαλώς προϋπόθεση θα αποτελέσει η εγγραφή στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Α", το ποσό του προγράμματος θα αγγίξει τις 156.800.000 ευρώ.

Επιπλέον, θα προβλέπεται η υποχρέωση διατήρησης του συνόλου του προσωπικού για ορισμένο διάστημα πριν από την έναρξη της επιδότησης και διατήρηση των ωφελούμενων εργαζομένων με την ίδια σχέση εργασίας (εξαρτημένη εργασία) για ορισμένο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα θα διεξαχθούν κύκλοι ελέγχων του ΣΕΠΕ επικεντρωμένοι στο φαινόμενο αυτό.

Δήλωση Αχτσιόγλου στην "Α"

"Κεντρικός στόχος της πολιτικής που υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας είναι η διαμόρφωση των όρων για εργασία με αξιοπρέπεια, για τη βελτίωση της ποιότητας των εργασιακών σχέσεων. Διότι στρατηγικός στόχος αυτής της κυβέρνησης δεν είναι η επίτευξη μιας ανάπτυξης με όρους μεγέθυνσης, η επιστροφή σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που γνωρίσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες, μιας ανάπτυξης που όξυνε τις κοινωνικές ανισότητες και δεν σεβάστηκε τις εργασιακές σχέσεις, αλλά η επίτευξη μιας ανάπτυξης στον πυρήνα της οποίας τοποθετείται η εργασία. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε τόσο για την εντατικοποίηση των παρεμβάσεων του ΣΕΠΕ, όσο και για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την αδήλωτη, την υποδηλωμένη και την απλήρωτη εργασία. Στην ίδια κατεύθυνση προσανατολίζουμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα, σχεδιάζοντας προγράμματα είτε για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα είτε για την ενίσχυση εργαζομένων που πλήττονται".

Τα στοιχεία για τα μπλοκάκια

Αν και η αντιπολίτευση και φιλικά σε αυτή ΜΜΕ κάνουν λόγο ακόμη και για "εκατοντάδες χιλιάδες" μπλοκάκια που κλείνουν, τα στοιχεία τούς διαψεύδουν:

- Σύμφωνα με στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων, οι ατομικές επιχειρήσεις που διέκοψαν την εργασία τους το έτος 2016 ανέρχονταν σε 76.936.

- Έναρξη εργασιών το 2016 έκαναν 61.073 ατομικές επιχειρήσεις. Το ισοζύγιο ήταν -15.863 ατομικές επιχειρήσεις.

- Το 2015 έκαναν έναρξη εργασιών 63.218 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ διέκοψαν την εργασία τους 73.893. Το ισοζύγιο ήταν -10.075 ατομικές επιχειρήσεις.

Σχετικά με τις ειδικότητες που έχουν υπαχθεί στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ:

Πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ – 63,09%.

Δικηγόροι 2,44%.

Γιατροί 7,27%.

Πρώην ασφαλισμένοι ΕΤΑΑ (δηλωμένοι σε κάποια ειδικότητα μηχανικού) 26,36%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL