Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Αν. Νεφελούδης: Από τον Αύγουστο οι αιτήσεις οριστικών παραχωρητηρίων για εργατικές κατοικίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αν. Νεφελούδης: Από τον Αύγουστο οι αιτήσεις οριστικών παραχωρητηρίων για εργατικές κατοικίες

Την 1η Αυγούστου θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας, μέσω της οποίας θα κατατίθενται οι αιτήσεις από δικαιούχους οριστικών παραχωρητηρίων για τις εργατικές κατοικίες, όπως γνωστοποίησε, ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Τη Δευτέρα ξεκινήσαμε πιλοτικά την εφαρμογή στο ολυμπιακό χωριό στο Μενίδι, να υποβάλουν αιτήσεις οι κάτοικοι εκεί, για να πάρουν σιγά-σιγά τα οριστικά παραχωρητήρια. Ξεκινάμε οικοδομικό τετράγωνο-οικοδομικό τετράγωνο, για να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε και να δούμε πώς θα λειτουργήσουμε το σύστημα καλύτερα. Την 1η Αυγούστου θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για να υποβάλουν αιτήσεις όσοι είναι δικαιούχοι, άρα είμαστε μπροστά στη διαδικασία της εφαρμογής» ανέφερε ο κ. Νεφελούδης.

Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας την περασμένη Δευτέρα, ο γγ παρατήρησε ότι προχωρούν «κάποιες πολύ σημαντικές παρεμβάσεις [...] για την αδήλωτη εργασία, τα μπλοκάκια, τη μη πληρωμένη εργασία». Προανήγγειλε δε πρωτοβουλία για τη θεσμική θωράκιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ό,τι αφορά την καταβολή δεδουλευμένων.

Αναφερόμενος στους ελέγχους που γίνονται στις επιχειρήσεις με στόχο τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας, ο κ. Νεφελούδης επισήμανε ότι είναι «συστηματοποιημένοι, συγκροτημένοι και στοχευμένοι», με αποτέλεσμα «η αδήλωτη εργασία σύμφωνα με τις μετρήσεις μας, να έχει πέσει από το 19,5% του 2015 στο 13%».

«Είναι σε πλήρη εφαρμογή η λειτουργία του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, άρα γνωρίζουμε σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει σε διάφορους κλάδους. Γίνονται συνέχεια επιθεωρήσεις σε τουριστικές περιοχές αιχμής, έχουμε προβλήματα συμπεριφορών από εργοδότες, αλλά σιγά σιγά επιβάλλεται η τάξη και η αξιοπρέπεια της εργασίας» είπε.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες της ανεργίας σημείωσε πως είναι πολύ θετικό ότι αναπτύσσεται «ρυθμός υπεροχής του θετικού ισοζυγίου στη ροή της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα». «Έχουμε ένα 6μηνο με 250.000 θέσεις εργασίας θετικό ισοζύγιο. Οι δείκτες μάς επιτρέπουν να πούμε ότι μπορούμε στο τέλος 2018 το ποσοστό της ανεργίας να έχει μπροστά τον αριθμό 1 και όχι το 2», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην υπόθεση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων της Καβάλας αναφέρθηκε σε πρόσφατη δικαστική απόφαση που, όπως είπε, «αποδεικνύει ότι οι εταιρείες που χτίστηκαν κάτω από την ΕΛΦΕ είναι παρένθετες». «Είναι πολύ σημαντική η διαπίστωση του δικαστηρίου, γιατί αλλάζει τελείως όλο το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων στον χώρο, δικαιώνει απολύτως αυτό που λέγαμε κι εμείς και οι εργαζόμενοι εδώ και ενάμιση χρόνο ότι υπήρχε μία διαδικασία μεταβίβασης, άρα έχουμε διαδοχή στις εργασιακές σχέσεις, άρα πρέπει να συνεχιστούν αυτές οι εργασιακές σχέσεις», σημείωσε, εκτιμώντας πως «έτσι κι αλλιώς αυτό το καθεστώς στα λιπάσματα θα τελειώσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση στα λιπάσματα, με αυτού του τύπου τις διαδικασίες».

Αναφερόμενος στην υπόθεση των σούπερ Μάρκετ Καρυπίδη είπε: «Δεν είναι "κανόνι" με την έννοια ότι κάποιος χτυπήθηκε από την κρίση, είναι κλασική περίπτωση κακοδιαχείρισης του ίδιου του εργοδότη. Όταν, όμως ο εργοδότης κινεί κάποιο χρήμα, πού είναι το κανόνι; Επενδύει σε γνωστή ποδοσφαιρική ομάδα της Θεσσαλονίκης και με ακραίες παραβατικές μορφές, διότι όταν έχει ένα σωρό κατασχέσεις, με αναγκαστικά μέτρα κ.λπ. Πώς εμφανίζεται σαν επενδυτής;»

Σε σχέση με το «λουκέτο» στα σούπερ μάρκετ «Βασίλαγα» σχολίασε: «Το νέο κανόνι του Βασίλαγα δε δικαιολογείται, κατά την άποψή μου, διότι σύμφωνα με τα στοιχεία μας είχε μία κερδοφορία ενδιαφέρουσα την περασμένη περίοδο, που δε δικαιολογεί τον τραπεζικό δανεισμό του και πολλά άλλα στοιχεία που συζητάμε με την οικονομική αστυνομία, για να γίνει μία παρέμβαση στον χώρο».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL