Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
1 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.4°C
4 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.5°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Ε. Αχτσιόγλου: Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για την επιβολή της νομιμότητας στους χώρους δουλειάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ε. Αχτσιόγλου: Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για την επιβολή της νομιμότητας στους χώρους δουλειάς

«Η κυβέρνηση έχει σίγουρα την βούληση, αλλά και πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για την επιβολή της νομιμότητας στους χώρους δουλειάς» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Βαρδάκη σχετικά με την στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας. Η Ε. Αχτσιόγλου επισήμανε την κυβερνητική επιλογή για ενίσχυση του ΣΕΠΕ με προσωπικό, επιχειρησιακές δυνατότητες, αλλά και νομικά εργαλεία, σημειώνοντας ότι η υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αποτελούσε μια συνειδητή πολιτική επιλογή, καθώς τα εργασιακά δικαιώματα θεωρήθηκαν ως «τροχοπέδη» για την ανάκαμψη.

Η Ε. Αχτσιόγλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο οργανόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης για το ΣΕΠΕ είχαν καταργηθεί 209 οργανικές θέσεις, καθώς και σημαντικά τμήματα όπως αυτά της Νομικής Στήριξης και των Πληροφοριακών Συστημάτων. Η Ε. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι με το νέο οργανόγραμμα του ΣΕΠΕ οι οργανικές θέσεις αυξάνονται κατά 140. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 50 νέες προσλήψεις, ενώ αναμένονται προσλήψεις και στο τμήμα Υγείας κι Ασφάλειας στην Εργασία μετά από 17 χρόνια!

Συνολικό σχέδιο δράσης για το ΣΕΠΕ προϋπολογισμού 7,6 εκατ. ευρώ

Η Ε. Αχτσιόγλου επισήμανε ακόμα ότι έχει εγκριθεί ένα συνολικό σχέδιο δράσης για το ΣΕΠΕ προϋπολογισμού 7,6 εκατ. ευρώ, σχέδιο που περιλαμβάνει προγράμματα ελέγχων σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας, αναβάθμιση των υπηρεσιών νομικών συμβουλών στους εργαζόμενους, εκπαίδευση των επιθεωρητών κι αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων. Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει επίσης ελέγχους σε αγροτικές περιοχές για να μην επαναληφθούν οι Μανωλάδες, ενώ το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα θα βοηθήσει στην επιλογή χώρων εργασίας υψηλού κινδύνου για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας ώστε να πραγματοποιούνται στοχευμένοι έλεγχοι.

Στοχευμένοι έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές και στις τράπεζες

Η Ε. Αχτσιόγλου σημείωσε ακόμα ότι υλοποιείται ένα σχέδιο στοχευμένων ελέγχων στις τουριστικές περιοχές με περισσότερους από 200 έλεγχους. Επισήμανε ακόμα τους στοχευμένους ελέγχους στις τράπεζες υπενθυμίζοντας το πρόσφατα πρόστιμα 1,5 εκατ. ευρώ σε μεγάλη τράπεζα και 250.000 ευρώ σε άλλη μεγάλη τράπεζα.

Η Ε. Αχτσιόγλου δεν παρέλειψε αναφορά και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν την θέσπιση ενός συστήματος που θα αποκλείει από το δημόσιο χρήμα ή τις κοινοτικές επιδοτήσεις επιχειρήσεις που παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL