Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Θα αφορά 900.000 συνταξιούχους - Θα αφορά το σύνολο των αποδοχών μετά τις περικοπές των προσωπικών διαφορών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις / Συντάξεις: Ανώτατο "πλαφόν" περικοπών στο 18%
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θα αφορά 900.000 συνταξιούχους - Θα αφορά το σύνολο των αποδοχών μετά τις περικοπές των προσωπικών διαφορών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις / Συντάξεις: Ανώτατο "πλαφόν" περικοπών στο 18%

Χαμηλότερο "πλαφόν" περικοπών για το σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης που διατηρεί προσωπική διαφορά προβλέπει η τελική συμφωνία με τους δανειστές.

Συγκεκριμένα, οι περικοπές στις συντάξεις από 1.1.2019 θα αφορούν περίπου 900.000 συνταξιούχους, ωστόσο το ανώτατο "πλαφόν" μείωσης δεν θα ξεπερνά σε καμία περίπτωση το 18%. Αυτό το ποσοστό προβλέπεται τόσο για κύρια σύνταξη που διατηρεί προσωπική διαφορά (π.χ. 20% ή 30%) όσο και για επικουρική σύνταξη που επίσης διατηρεί προσωπική διαφορά. Το σημείο που θέλει εδώ προσοχή είναι το εξής: Ακόμα και στην περίπτωση που συνταξιούχος λαμβάνει κύρια σύνταξη που εμπεριέχει προσωπική διαφορά, όσο και επικουρική σύνταξη που επίσης εμπεριέχει προσωπική διαφορά, η τελική διπλή περικοπή δεν θα ξεπερνά επίσης στο σύνολό της το 18%. Δηλαδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το τελικό ποσό των συντάξιμων αποδοχών του συγκεκριμένου συνταξιούχου δεν θα ξεπερνά το 18%. Εδώ θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, ενώ ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων συνεχίζεται, ο αντίστοιχος επανυπολογισμός των επικουρικών έχει ολοκληρωθεί από τα μέσα του 2016.

Δ. Τζανακόπουλος: Στο 9% η μεσοσταθμική μείωση

Όπως τόνισε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, "Η τεχνική συμφωνία προβλέπει ότι η μεγαλύτερη μείωση δεν μπορεί να ξεπερνά το 18%, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προσωπικές διαφορές που υπερβαίνουν ακόμα και το 30% της συνολικής σύνταξης, ενώ η μεσοσταθμική μείωση δεν θα ξεπερνά το 9%".

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρέμβαση στις επικουρικές συντάξεις, που θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη στις κύριες, δρομολογήθηκε προκειμένου να καλυφθεί εξολοκλήρου το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ, ωστόσο βοήθησε στο να επιβληθεί το «δίχτυ προστασίας» του 18% στο σύνολο των αποδοχών.

Μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για εισοδήματα ώς 700 ευρώ

Στα αντίμετρα, ειδικότερα για τους συνταξιούχους, αλλά και για τους εργαζόμενους, προβλέπεται μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα. Στη συμφωνία τονίζεται ότι η μείωση αφορά όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο τους συνταξιούχους, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί με εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι, για παράδειγμα, όσοι έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ τον μήνα από μισθό ή σύνταξη μηδενική, ενώ για εισοδήματα από 701 έως 1.200 ευρώ η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί κατά 50%.

ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Συλλογικές συμβάσεις με τη λήξη του προγράμματος

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας θα ελέγχει τη νομιμότητα των ομαδικών απολύσεων των οποίων δεν αυξάνεται το όριο

Στα εργασιακά, δεν θα υπάρξει αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και δεν θα θεσμοθετηθεί η επαναφορά του lockout που ζητούσε κυρίως το ΔΝΤ, ενώ θα επανέλθουν πλήρως οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2018, οπότε και θα ισχύσουν τόσο η αρχή της ευνοϊκής ρύθμισης, όσο και η επεκτασιμότητα των συμβάσεων. Τέλος, το ΑΣΕ (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας) θα ελέγχει τη νομιμότητα της διαδικασίας για τις ομαδικές απολύσεις.

Έφη Αχτσιόγλου: Χωρίς περικοπές για τα 2/3 των συνταξιούχων

“Οι περικοπές στις συντάξεις από το 2019 δεν αφορούν τα 2/3 των συνταξιούχων. Αυτοί δεν θα δουν καμία απώλεια στις αποδοχές τους, καθώς δεν έχουν οι συντάξεις τους, είτε κύριες, είτε επικουρικές, προσωπική διαφορά". Αυτό τόνισε μιλώντας στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Αναφερόμενη στη συμφωνία τόνισε ότι "Είναι μια συμφωνία ισορροπημένη και κοινωνικά βιώσιμη. Έχουμε καταφέρει και έχουμε αποκρούσει ακραίες απαιτήσεις των δανειστών, κυρίως εκφραζόμενες από το ΔΝΤ, στο κομμάτι των εργασιακών αλλά και στα υπόλοιπα θέματα που αφορούν το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής για την περίοδο 2019 και 2020. Επέρχεται μια ισορροπημένη συμφωνία που μπορεί να απομειώσει τις όποιες επιβαρύνσεις σημειωθούν εκείνη την περίοδο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL