Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Πρόστιμο 1,6 εκατ. ευρώ για "υποδηλωμένη" εργασία σε τράπεζα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόστιμο 1,6 εκατ. ευρώ για "υποδηλωμένη" εργασία σε τράπεζα

Τις προσπάθειες της κυβέρνησης ενάντια στην παραβατικότητα και την εργοδοτική αυθαιρεσία στους χώρους εργασίας τόνισε σε μήνυμά της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου γνωστοποιώντας ταυτόχρονα ότι τις προηγούμενες ημέρες επιβλήθηκε πρόστιμο 1,6 εκατομμυρίων ευρώ σε μεγάλη τράπεζα, καθώς βεβαιώθηκαν περισσότερες από 100 παραβάσεις υποδηλωμένης εργασίας!

Ταυτόχρονα το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται το επόμενο διάστημα σε στοχευμένους ελέγχους στην αγορά εργασίας για τον δραστικό περιορισμό της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας και σε πρώτη φάση ενεργοποιείται το πιλοτικό πρόγραμμα που θα αφορά κλάδους και επιχειρήσεις υψηλής παραβατικότητας. Για το επόμενο διάστημα, στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, έχουν προγραμματιστεί 1.000 έλεγχοι σε κλάδους όπου έχει διαπιστωθεί ότι υποκρύπτεται αδήλωτη ή υποδηλωμένη, "γκρίζα" εργασία.

Την Ιστορία γράφουν οι συλλογικές διεκδικήσεις

Αναφερόμενη στην Εργατική Πρωτομαγιά, η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι "η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης, τιμής και αγώνα. Δεν είναι ούτε μουσειακό έκθεμα ούτε ημέρα κενή περιεχομένου. Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί μια ζωντανή υπενθύμιση ότι την Ιστορία γράφουν οι συλλογικές διεκδικήσεις.

Η κυβέρνησή μας τιμά τους αγώνες της εργατικής τάξης. Και, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, προσπαθεί να το κάνει έμπρακτα. Από την πρώτη στιγμή έθεσε ως βασικό στόχο την ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα κατέστη κεντρικό θέμα στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Στην προσπάθεια αυτή συντάχθηκαν όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά συνδικάτα και οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις.

Εξίσου σημαντική όμως είναι και η μεθοδική παρέμβαση στους χώρους δουλειάς, ενάντια στην παραβατικότητα και την αυθαιρεσία, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζομένων. Με συντονισμένες ενέργειες στοχεύουμε στην καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το πρόγραμμα στοχευμένων κοινών ελέγχων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, τον ΕΦΚΑ, το ΣΔΟΕ και την οικονομική αστυνομία που ξεκινάει σήμερα.

Το πρόβλημα είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι ανυπέρβλητο. Σε πρόσφατο έλεγχο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε μεγάλη τράπεζα βεβαιώθηκαν περισσότερες από 100 παραβάσεις υποδηλωμένης εργασίας και επιβλήθηκε για πρώτη φορά πρόστιμο ύψους 1.635.000 ευρώ. Τα φαινόμενα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας δεν θα γίνονται ανεκτά» τόνισε η υπουργός.

Αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η συνεργασία των τεσσάρων ελεγκτικών μηχανισμών "μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα και το βάθος των ελέγχων, ενώ η διασταύρωση και η επεξεργασία των δεδομένων και των πληροφοριών που ο κάθε μηχανισμός διαθέτει δίνουν τη δυνατότητα οι έλεγχοι να επικεντρωθούν σε περιοχές και κλάδους με υψηλή και καλυμμένη μέχρι σήμερα παραβατικότητα αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των ελέγχων".

Τις αμέσως επόμενες ημέρες στην πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρεθούν οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη παραβατικότητα, όπως τουρισμός και εστίαση (π.χ. εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης), εμπόριο, παροχή υπηρεσιών, υπηρεσίες φασόν. Στόχος είναι οι έλεγχοι να ξεπεράσουν τους 1.000 τους επόμενους μήνες, ενώ θα ενταθούν και οι καθιερωμένοι έλεγχοι του ΣΕΠΕ σε όλη την Ελλάδα, με έμφαση στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές.

Να σημειωθεί ότι σχετικά με την παραβατικότητα συγκεκριμένης τράπεζας, στην οποία αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας χθες, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Νάσος Ηλιόπουλος είχε τονίσει την περασμένη Πέμπτη στην ΕΡΤ:

«Υποδηλωμένη εργασία εννοούμε όταν άνθρωποι είναι δηλωμένοι για 4,5 ώρες ή 2 ώρες, ενώ εργάζονται κανονικά, φουλ τάιμ με ωράριο, ή και περισσότερο". Υποδηλωμένη εργασία θεωρούνται και οι απλήρωτες υπερωρίες και, όταν μιλάμε για μεγάλες επιχειρήσεις με πολλούς εργαζόμενους, τα ποσά αυτά είναι πολύ μεγάλα.

Οι τράπεζες διεκδικούν το πρωτάθλημα στις απλήρωτες υπερωρίες. Δεν είναι μία και δύο οι περιπτώσεις, ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι η περίπτωση των 250 εργαζόμενων σε συγκεκριμένη τράπεζα, όπου «επεξεργαζόμαστε το πρόστιμο μετά από έλεγχο των ειδικών επιθεωρητών», είναι από τις πιο «εμβληματικές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL