Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Οι «συμβάσεις μηδενικής χρονικής διάρκειας» στη Βρετανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι «συμβάσεις μηδενικής χρονικής διάρκειας» στη Βρετανία

Τέτοιες συμβάσεις χρησιμοποιούνται ευρέως σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις αναψυχής, ενώ μεγάλες εταιρείες, όπως η αλυσίδα λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών Sports Direct και τα McDonald’s διαθέτουν πολλούς από τους εργαζομένους τους με συμβάσεις «μηδενικής χρονικής διάρκειας». Συγκεκριμένα η Sports Direct, στις αρχές του προηγούμενου έτους, είχε 15.000 περίπου εργαζόμενους με ZHC

Η Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων της Βρετανίας (TUC)

υπογραμμίζει ότι ένας στους δέκα εργαζόμενους βρίσκεται σε επισφαλή εργασία και προειδοποιεί ότι η ταχεία αύξηση της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποτέλεσμα την απώλεια φορολογικών εσόδων της τάξεως των 4,6 δισ. ευρώ ετησίως

Το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας -η οποία ανήκει στη Βρετανική Κοινοπολιτεία- ψήφισε ομόφωνα πριν από ένα χρόνο την απαγόρευση τέτοιων συμβάσεων. Το ψήφισμα ανέφερε ρητά ότι οι εργοδότες θα πρέπει να εγγυώνται ένα ελάχιστο ωρών εργασίας κάθε εβδομάδα και οι εργαζόμενοι μπορούν να αρνηθούν να δουλέψουν επιπλέον ώρες χωρίς επιπτώσεις στις συμβάσεις τους.

Η «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων «ξεχείλωσε». Είναι ήδη γνωστό ότι οι περίοδοι οικονομικής κρίσης δημιουργούν ευκαιρίες. Ευκαιρίες για το κεφάλαιο να αυξήσει τα κέρδη του επικαλούμενο τη δυσμενή οικονομική συνθήκη, μεταξύ άλλων μειώνοντας το εργασιακό κόστος.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε με απολύσεις είτε με μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων είτε με «ευέλικτες» μορφές εργασίας.

Στην προ κρίσης Βρετανία είχε ήδη βρεθεί ένα «μαγικό» εργαλείο, το οποίο κάνει τα δύο από τα τρία μαζί. Μειώνει τους μισθούς και ελαστικοποιεί τη σχέση εργασίας Οι περίφημες «συμβάσεις μηδενικής χρονικής διάρκειας» ή αλλιώς «Zero-Hour Contracts» (ZHC).

Ήδη από το 2005 υπήρχαν στη χώρα 100.000 άνθρωποι οι οποίοι εργάζονταν με ZHC. Το 2017 οι συμβάσεις αυτές έφτασαν τις 910.000 αγγίζοντας επίπεδα ρεκόρ. Μάλιστα τα στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο του 2016 δείχνουν αύξηση 13% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2015.

Και αν αναρωτιέστε τι προβλέπουν οι εν λόγω συμβάσεις απασχόλησης, ιδού! Ο εργοδότης δεν υποχρεούται να εγγυηθεί ελάχιστες ώρες εργασίας στον εργαζόμενο και ο εργαζόμενος από την πλευρά του δεν είναι υποχρεωμένος να αποδεχθεί οποιαδήποτε εργασία του προσφέρει ο εργοδότης. Βέβαια, όταν κάποιος αναγκάζεται να υπογράψει μία τέτοια σύμβαση, έχει τόσο πολύ ανάγκη τη δουλειά, ώστε μάλλον δύσκολα θα απορρίψει κάποια, οποτεδήποτε του προταθεί.

Άρα λοιπόν ο εργαζόμενος οφείλει να είναι διαθέσιμος όποια μέρα και ώρα του ζητήσει ο εργοδότης, χωρίς να ορίζεται στη σύμβαση ο αριθμός των ωρών ή ημερών εργασίας, ενώ πληρώνεται ανάλογα με τις ώρες που έχει δουλέψει και μόνο.

Όσο για άδειες, αναρρωτικές ή μη, ούτε λόγος. Όσες ώρες δουλέψεις, τόσες πληρώνεσαι – ούτε λεπτό παραπάνω.

Σοβαρή απώλεια φορολογικών εσόδων

Σύμφωνα με έκθεση της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), το 2016 άνθρωποι με τέτοιες συμβάσεις είναι πιθανότερο να είναι νέες γυναίκες, οι οποίες έχουν ήδη δουλειά ημι-απασχόλησης. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι ο μέσος όρος απασχόλησης φτάνει τις 26 ώρες την εβδομάδα.

Πλέον τέτοιες συμβάσεις χρησιμοποιούνται ευρέως στη Βρετανία σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις αναψυχής, ενώ μεγάλες εταιρείες, όπως η αλυσίδα λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών Sports Direct και τα McDonald’s διαθέτουν πολλούς από τους εργαζομένους τους με συμβάσεις «μηδενικής χρονικής διάρκειας». Συγκεκριμένα η Sports Direct, στις αρχές του προηγούμενου έτους, είχε 15.000 περίπου εργαζόμενους με ZHC.

Σύμφωνα με έρευνα του 2016 από τη Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων στη Βρετανία (TUC), ο μέσος όρος εβδομαδιαίων αποδοχών με «σύμβαση μηδενικής χρονικής διάρκειας» είναι 219 ευρώ, ενώ η σύμβαση μόνιμης εργασιακής σχέσης αποφέρει 558 περίπου ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι το ότι, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, οι εργαζόμενοι με ZHC αμείβονται κατά 30% περίπου λιγότερο την ώρα σε σχέση με τον μέσο εργαζόμενο. Την τελευταία δεκαετία η ωριαία αύξηση στις εν λόγω συμβάσεις είναι 0,78 ευρώ.

Η ίδια Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι ένας στους δέκα εργαζόμενους βρίσκεται σε επισφαλή εργασία και προειδοποιεί ότι η ταχεία αύξηση της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποτέλεσμα την απώλεια φορολογικών εσόδων της τάξεως των 4,6 δισ. ευρώ ετησίως περίπου.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του TUC Φράνσις Ο’Γκρέιντι, «η τεράστια αύξηση της επισφαλούς εργασίας δεν κάνει κακό μόνο στους εργαζόμενους, αλλά δημιουργεί και μια τεράστια τρύπα στα δημόσια οικονομικά». «Τέτοιες συμβάσεις κοστίζουν ετησίως δισεκατομμύρια στην οικονομία σε απώλεια φορολογικών εσόδων. Αυτό είναι χρήματα που θα μπορούσαν να δαπανηθούν στα σχολεία και τα νοσοκομεία» σημειώνει ο ίδιος.

Απαγόρευση στη Νέα Ζηλανδία

Έτσι λοιπόν η αύξηση των χαμηλόμισθων και εκείνων με «zero-hour contracts», οι οποίοι κερδίζουν σημαντικά λιγότερα χρήματα από τους υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης, έχει αποτέλεσμα όχι μόνο να πληρώνονται λιγότεροι φόροι, αλλά και να κρατιούνται χαμηλά τα ημερομίσθια.

«Οι άνθρωποι που έχουν υπογράψει σύμβαση μηδενικών ωρών όχι μόνο παίρνουν λιγότερα χρήματα, αλλά έχουν και λιγότερα εργασιακά δικαιώματα» προσθέτει ο γ.γ. της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων της Βρετανίας. Σύμφωνα με έκθεση της TUC, «εξαιτίας των χαμηλών αποδοχών, οι άνθρωποι που εργάζονται με ZHC είναι πιθανότερο ότι βασίζονται σε κοινωνικές παροχές, όπως φορολογικές εκπτώσεις και στεγαστικά επιδόματα».

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία η Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων υπογραμμίζει ότι το βρετανικό δημόσιο καταγράφει απώλειες φορολογικών εσόδων της τάξης των 87 εκατομμυρίων ευρώ την εβδομάδα, ποσό το οποίο ισοδυναμεί με το ένα τέταρτο περίπου του εβδομαδιαίου προϋπολογισμού της κοινωνικής ασφάλισης της Αγγλίας.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας -η οποία ανήκει στη Βρετανική Κοινοπολιτεία- ψήφισε ομόφωνα πριν από ένα χρόνο περίπου την απαγόρευση τέτοιων συμβάσεων. Απόφαση η οποία θεωρείται νίκη των εργαζομένων σε fast-food.

Το ψήφισμα ανέφερε ρητά ότι οι εργοδότες θα πρέπει να εγγυώνται ένα ελάχιστο ωρών εργασίας κάθε εβδομάδα και οι εργαζόμενοι μπορούν να αρνηθούν να δουλέψουν επιπλέον ώρες χωρίς επιπτώσεις στις συμβάσεις τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL