Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
Κόλαφος το ΣΕΠΕ για τη σύμβαση στα "H&M"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κόλαφος το ΣΕΠΕ για τη σύμβαση στα "H&M"

Τη σκανδαλώδη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας από την «H&M» καταδεικνύει το δελτίο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) που προέκυψε από έλεγχο στο κατάστημα της γνωστής αλυσίδας ένδυσης και υπόδησης στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες για τις ταπεινωτικές συνθήκες εργασίας τις οποίες προβλέπει η νέα τροποποιητική σύμβαση που μοιράστηκε στους εργαζόμενους.

Για κατάφωρη και σκανδαλώδη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας από την «H&M» κάνει λόγο το ΣΕΠΕ σε σχετικό δελτίο του μετά από έρευνα σε καταστήματα της αλυσίδας στη Θεσσαλονίκη. Ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις πρόσφατες καταγγελίες για τις ταπεινωτικές συνθήκες εργασίας τις οποίες προβλέπει η νέα τροποποιητική σύμβαση που μοιράστηκε στους εργαζόμενους.

Το ΣΕΠΕ υποχρεώνει την εταιρεία να αναστείλει τη διαδικασία τροποποίησης των ατομικών συμβάσεων μέχρι να δώσει αναλυτικές εξηγήσεις για τις παραβιάσεις στη νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι με τις νέες ατομικές συμβάσεις, οι οποίες προκάλεσαν τον έλεγχο του ΣΕΠΕ, η «H&M» επιβάλλει υπό την απειλή της απόλυσης (όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι), την υπερεντατικοποίηση της εργασίας των υπαλλήλων της, που θα πρέπει να γίνουν «πολυεργαλεία», τη δυνατότητα να μετακινεί το προσωπικό σε όλη την Ελλάδα είτε περιστασιακά είτε μόνιμα και χωρίς καν στοιχειώδη κάλυψη εξόδων. Μετονομάζει σε «οικειοθελή παροχή» το συμφωνημένο επίδομα που έδινε η εταιρεία σε όλους τους εργαζόμενους έως τώρα, προφανώς για να μπορεί να το περικόψει αργότερα, ενώ βάζει τους εργαζομένους να πληρώνουν για την εκπαίδευσή τους.

Σύμφωνα με το Left.gr, ο έλεγχος του ΣΕΠΕ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17/3 στο κατάστημα της «H&M» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λίγο πριν την προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Όπως αναφέρει το Δελτίο Ελέγχου στο οποίο περιλαμβάνονται οι παρατηρήσεις και συστάσεις του ΣΕΠΕ, στις τροποποιητικές συμβάσεις εργασίας υπάρχουν όροι που αντιβαίνουν σε διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας ενώ, ταυτόχρονα, καταγράφονται ρήτρες διατυπωμένες με ασάφεια (με προφανή σκοπιμότητα) ώστε να μην είναι κατανοητές από τους εργαζόμενους.

O επιθεωρητής Εργασίας, απαριθμεί αναλυτικά τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στις νέες συμβάσεις που δόθηκαν προς υπογραφή στους εργαζόμενους της «H&M». Μεταξύ όσων αναφέρει, τονίζεται η υποχρέωση για ακρίβεια στον καθορισμό των καθηκόντων κάθε εργαζόμενου δεδομένου ότι η τροποποιητική σύμβαση της εταιρείας επιβάλλει στον εργαζόμενο να εκτελεί καθήκοντα που δεν περιορίζονται στην περιγραφή του ρόλου του (πωλητής - ταμίας) με τα ίδια ελάχιστα χρήματα (παράγραφος 2.04 της τροποποιητικής σύμβασης). Η απαρίθμηση τον καθηκόντων που περιέχονται στη σύμβαση είναι ενδεικτική και όχι περιοριστική και ουσιαστικά αφήνει στη διακριτική ευχέρεια της εργοδότριας εταιρείας το εύρος τον καθηκόντων που μπορεί να αναθέσει στον εργαζόμενο, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL