Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ H&M / Πολυεθνική H & M: "Έχασε" τις συμβάσεις των εργαζομένων και επιβάλλει χειρότερες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ H&M / Πολυεθνική H & M: "Έχασε" τις συμβάσεις των εργαζομένων και επιβάλλει χειρότερες

Πρωτότυπη πρόφαση βρήκε η H&M για να καταπατήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων της, όπως προκύπτει από καταγγελίες των τελευταίων στην "Αυγή". Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους από την εταιρεία ότι οι συμβάσεις τους χάθηκαν και θα πρέπει να υπογραφούν νέες. "Τι εννοείτε χάθηκαν;" ρώτησαν εύλογα οι εργαζόμενοι, για να λάβουν την απάντηση ότι "τα χαρτιά χάνονται" και οι παλιές συμβάσεις "ήταν έτσι κι αλλιώς παρωχημένες, από το 1821". Ο εκμοντερνισμός όμως που οραματίζεται η εταιρεία φαίνεται πως περιλαμβάνει πολλούς οπισθοδρομικούς όρους.

“Αν δεν υπογράψεις, παραιτείσαι”

'Όπως μας λένε εργαζόμενοι, η πρόταση της εταιρείας είναι προβληματική, από τον τρόπο που τέθηκε μέχρι την ονομασία των όρων που περιλαμβάνει. Κοινοποιήθηκε στους εργαζόμενους είτε υπό τη μορφή απειλής, "Αν δεν υπογράψετε, είναι σαν να παραιτείστε οικειοθελώς - σαν να μην εμπιστεύεστε την εταιρεία", είτε υπό τη μορφή χαλαρής προσέγγισης "Έλα μωρέ, η ίδια είναι με την προηγούμενη, τυπική είναι η υπογραφή". Κι όλα αυτά ενώ δεν έχουν δοθεί από την εταιρεία στους εργαζόμενους οι προηγούμενες συμβάσεις, παρά το αίτημά τους και παρ’ ότι η εταιρεία υποχρεούται βάσει νόμου να το κάνει.

Παλιότεροι εργαζόμενοι, που έχουν γνώση και των προηγούμενων συμβάσεων, υποστηρίζουν ότι οι νέες είναι με δυσχερέστερους όρους. "Μας δόθηκαν ελάχιστες ημέρες περιθώριο να απαντήσουμε. Οι συμβάσεις αναφέρουν επίσης ότι ξεκινούν από την 1η Μαρτίου. Πώς εξασφαλίζεται ότι σε περίπτωση απόλυσης δεν θα μας δοθεί μειωμένη αποζημίωση;" προσθέτουν οι εργαζόμενοι.

“Δεν θα σε βάλουμε να χορεύεις γυμνόστηθη”

Η νέα σύμβαση χαρακτηρίζεται “κηδειόχαρτο” απ' όσους αντιδρούν. Ειδικότερα, η εταιρεία επιβάλλει στον εργαζόμενο να εκτελεί καθήκοντα που δεν περιορίζονται στην περιγραφή του ρόλου του (π.χ. πωλητής, ταμίας) με τα ίδια ελάχιστα χρήματα (παράγραφος 2.04 της σύμβασης). Όταν υπάλληλος ρώτησε “Τι ακριβώς σημαίνει αυτό”, της απάντησαν “Μην ανησυχείς δεν θα σε βάλουμε να χορεύεις γυμνόστηθη”!

Η νέα σύμβαση δίνει επίσης το δικαίωμα στην εταιρεία να στείλει τον υπάλληλο σε οποιοδήποτε κατάστημα θέλει στην Ελλάδα χωρίς τη συγκατάθεσή του και χωρίς να του καλύπτει έξοδα όπως της μετακίνησης (παρ. 4.02 και 4.03). Μέχρι πρότινος αυτό δεν ίσχυε. Οι εργαζόμενοι στην Αττική, για παράδειγμα, μπορούσαν να μετακινηθούν μόνο σε καταστήματα που βρίσκονται στον νομό.

Με δικά τους έξοδα επίσης οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια οπουδήποτε κι αν γίνονται (παρ. 9.02).

Ακόμη και το συμφωνημένο επίδομα που δίνεται σε όλους τους εργαζόμενους μπαίνει στο στόχαστρο, καθώς μετονομάζεται σε “οικειοθελή παροχή” (παρ. 6α), προμηνύοντας περικοπές.

Η σύμβαση αναφέρει ακόμη ότι πρέπει να πληρούνται οι αξίες της εταιρείας. Με ποιο όμως κριτήριο θα διαπιστώνεται αυτό; Οι εργαζόμενοι σημειώνουν: "Επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε διευθυντή αν πληροί τις αξίες. Αν μια μέρα δεν είσαι αρκετά χαμογελαστός, μπορεί να κρίνει ότι δεν είσαι όσο εξυπηρετικός πρέπει".

Χθες αρκετοί εργαζόμενοι μαζί με τον σύλλογο εμποροϋπαλλήλων προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα καταστήματα των H&M με αιτήματα να πάρει πίσω η εταιρεία τις συμβάσεις και να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική διοίκηση της εταιρείας, πληροφορούμενη για τις κινητοποιήσεις, ενημέρωσε ότι δεν χρειάζεται να υπογράψουν τις τροποποιητικές συμβάσεις οι εργαζόμενοι αν δεν θέλουν. Σημειώνεται πάντως ότι πριν υπάρξει η αναγγελία της κινητοποίησης, "πολλοί εργαζόμενοι κλήθηκαν σε γραφεία διευθυντών και τους συμβούλευσαν να μη μιλάνε και να κρατήσουν τις απόψεις τους για τους εαυτούς τους". Μένει επιπλέον να αποσαφηνιστεί με κάθε επισημότητα από την εταιρεία ποιοι θα είναι πλέον οι όροι εργασίας.

Μέχρι νεωτέρας εξετάζεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και διαμηνύεται ότι οι εργαζόμενοι και δεν θα υπογράψουν τις νέες συμβάσεις, αλλά και θα ενημερώνουν κάθε νέο εργαζόμενο που έρχεται για τη σύμβαση. Καλούν επίσης τους συναδέλφους που έχουν υπογράψει να διεκδικήσουν από κοινού να επιστραφούν οι συμβάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL