Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Γιώργος Κατρούγκαλος, υπουργός Εργασίας / Γιώργος Κατρούγκαλος στην "Αυγή" : Επιδιώκουμε να καταργήσουμε τις μισθολογικές διακρίσεις εις βάρος των νέων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Κατρούγκαλος, υπουργός Εργασίας / Γιώργος Κατρούγκαλος στην "Αυγή" : Επιδιώκουμε να καταργήσουμε τις μισθολογικές διακρίσεις εις βάρος των νέων

* Στο Ασφαλιστικό υπάρχει εμπόριο φόβου. Τα χαλκεία λένε ψεύδη, ότι κάθε μήνα έχουμε νέες μειώσεις συντάξεων...

* Με το νέο σύστημα είναι αυξημένες όλες οι συντάξεις με εργασιακό μισθό που φθάνει μέχρι τα 1.000 ευρώ

* Δεχόμαστε μια ανήθικη επίθεση από αντιπολίτευση και διαπλοκή

Ένας από τους βασικούς στόχους του υπουργείου Εργασίας στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, μαζί με την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, είναι και η τήρηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, που θα έχει ως συνέπεια την κατάργηση του μειωμένου μισθού για τους κάτω των 25 ετών εργαζόμενων. Αυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην "Αυγή" της Κυριακής ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η κρίσιμη διαπραγμάτευση...

Συνέντευξη στον Ανδρέα Πετρόπουλο

* Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά αρχίζει σήμερα και στο τραπέζι θα βρεθεί το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Με δεδομένο ότι είναι σε πολλά σημεία θετικό όσον αφορά τις ελληνικές θέσεις, είναι ταυτόχρονα και επαρκές στην περίπτωση που π.χ. το ΔΝΤ επιμείνει σε άλλες -ενδεχομένως και ακραίες- θέσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις Ομαδικές Απολύσεις;

Σκοπός της διαπραγμάτευσης είναι η επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Για αυτόν τον λόγο είναι πολύ κοντά στις δικές μας θέσεις το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, για αυτόν τον λόγο βρήκαμε υποστήριξη τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στο Συμβούλιο Υπουργών.

Το ΔΝΤ, ως σημαιοφόρος του νεοφιλελευθερισμού, έχει, πράγματι, άλλη ατζέντα. Όπως όμως απομονώθηκε στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, έτσι θα απομονωθεί και σε αυτή. Δεν θα υπάρξει συνέχεια, όπως θα επιθυμούσε, αλλά αναστροφή της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.


* Υπάρχει ωστόσο θέμα "υποκατάστατου μισθού" για τους νεοεισερχόμενους. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Δεν υπάρχει στην ατζέντα παρόμοιο θέμα. Έχουμε, αντιθέτως, επί του λεγόμενου υποκατώτερου μισθού των νέων σαφή και ομόφωνη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων ότι η υφιστάμενη ρύθμιση είναι αντίθετη προς τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Θα απαιτήσουμε, προφανώς, ως θέμα τήρησης της ευρωπαϊκής νομιμότητας, την κατάργηση αυτής της ρύθμισης.


* Υπάρχει έντονη κριτική για τις επικουρικές συντάξεις και τις περικοπές που βλέπουν στα ΑΤΜs οι συνταξιούχοι, και ταυτόχρονα αρκετοί συνταξιούχοι διαπιστώνουν διαφορές στα ενημερωτικά σημειώματα. Πότε θα εξομαλυνθεί αυτή η κατάσταση, καθώς δημιουργούνται εντυπώσεις ότι υπάρχουν και μειώσεις κάτω από τα 1.300 ευρώ μεικτά;

Ο νόμος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης προέβλεπε ότι καμιά κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί και ότι θα προστατευθούν απολύτως και οι επικουρικές συντάξεις, όταν το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης είναι κάτω από 1.300 ευρώ μεικτά.

Σε περίπτωση συντάξεων με άθροισμα πάνω από 1.300 ευρώ, οι επικουρικές θα επανυπολογίζονταν σύμφωνα με το νέο σύστημα, με εγγύηση ότι και πάλι, μετά την αναπροσαρμογή, δεν θα έπεφτε το σύνολο κάτω από 1.300 ευρώ.

Δυστυχώς οι υπηρεσίες μπόρεσαν να προχωρήσουν στον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων μόνο μερικών ταμείων τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η διαδικασία τον Οκτώβριο. Αυτό δεν είχε ως δυσμενές αποτέλεσμα μόνο την ανάγκη να εισπραχθούν αναδρομικά οι διαφορές, αλλά να δοθεί η δυνατότητα εκτεταμένης παραπληροφόρησης και εμπορίας φόβου.

Τα χαλκεία ισχυρίζονταν ότι κάθε μήνα είχαμε νέες μειώσεις συντάξεων, ενώ στην πραγματικότητα επανυπολογίζονταν οι συντάξεις σε διαφορετικούς πληθυσμούς συνταξιούχων, σε διαφορετικά ταμεία. Για τον λόγο αυτό στείλαμε σε κάθε ένα από τους 240.000 πληττόμενους συνταξιούχους μια επιστολή που διευκρινίζει το ύψος στο οποίο διαμορφώνεται η επικουρική σύνταξη.

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε διαπιστώσει λάθη στα σημειώματα αυτά. Αρκετοί συνταξιούχοι μπερδεύουν τα μεικτά με τα καθαρά ποσά των συντάξεων τους και θεωρούν ότι υπάρχει λάθος. Εννοείται, ότι αν υπάρξει έστω και μία περίπτωση λάθους, θα επανορθωθεί αμέσως.

* Οι νέες συντάξεις είναι οριζόντια μειωμένες κατά 30% και η μέση (νέα) σύνταξη φθάνει τα 665 ευρώ όπως διαβάσαμε πρωτοσέλιδα σε συγκεκριμένη εφημερίδα; Τι ισχύει τελικά με το ύψος των νέων συντάξεων;

Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα ψέματα που αναπαράγουν τα χαλκεία, ώστε να γίνει πιστευτό μέσω της εκτεταμένης αναπαραγωγής του. Με το νέο σύστημα, με πλήρες εργασιακό ιστορικό, σύνταξη 650 ευρώ αντιστοιχεί σε μέσο εργασιακό μισθό 800 ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστεί και η επικουρική. Προφανώς για μεγαλύτερους μισθούς, θα υπάρχει μεγαλύτερη σύνταξη.

Αυτό που αποκρύπτουν τα χαλκεία, είναι ότι σε κάθε περίπτωση μέσου μισθού κάτω από 1.000 ευρώ η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δίνει καλύτερη σύνταξη από το προηγούμενο σύστημα, μετά τις μνημονιακές περικοπές, και θέλω να σημειώσω ότι εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ δηλώνουν σήμερα το 87% των μισθωτών, το 90% των αυτοαπασχολούμενων και το 99% των αγροτών!

Για παράδειγμα, για μέσο εργασιακό εισόδημα ίσο με αυτό του ανειδίκευτου εργάτη (586 ευρώ τον μήνα) το νέο σύστημα για ασφαλισμένο με είκοσι έτη ασφάλισης δίνει κύρια σύνταξη 477 ευρώ (82,2% αναπλήρωση εισοδήματος, χωρίς να συνυπολογίζεται η επικουρική σύνταξη) έναντι 449 ευρώ του νόμου 3863/2010 (Λοβέρδου - Κουτρουμάνη - Βρούτση). Για 15 έτη ασφάλισης το νέο σύστημα δίνει 413 ευρώ έναντι 411.

Επίσης για εργαζομένους με πλήρες εργασιακό ιστορικό, η σύνταξη είναι μεγαλύτερη και πάντα κοντά στο 80%, σε σχέση με τον μέσο μισθό, που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης δημόσιου συστήματος ασφάλισης στην Ευρώπη.

Το μόνο ψήγμα αλήθειας που περιέχει η παραπληροφόρηση είναι ότι για να ανεβούν σημαντικά οι νέες συντάξεις πρέπει να ανεβούν οι μισθοί. Για το λόγο αυτό, πέραν από την επικείμενη επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη, είναι ιδιαίτερα σημαντική η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των άλλων συλλογικών και ατομικών εργασιακών δικαιωμάτων.

* Έχετε βρεθεί στο στόχαστρο συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης για το ασφαλιστικό, αλλά και για θέματα πέρα από αυτά που αφορούν το υπουργείο Εργασίας...

Ανά διαστήματα, το τρίγωνο του παλαιοκομματισμού, του συστήματος διαπλοκής και των ΜΜΕ που το υπηρετούν στοχοποιεί κυβερνητικά στελέχη, είτε με άθλιες κατασκευασμένες κατηγορίες που αποσκοπούν να πλήξουν το ηθικό κύρος τους είτε με παραποιημένες «πληροφορίες» σχετικά με το έργο τους.. Εγώ έχω πολλαπλώς αποτελέσει στόχο παρόμοιων γκεμπελικών επιθέσεων, γιατί είχα το προνόμιο να χειρίζομαι είτε κεντρικά θέματα για την ταυτότητα της Αριστεράς (επιστροφή απολυμένων Μητσοτάκη, αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης) είτε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, όπως το συνταξιοδοτικό.

* Τις επόμενες ημέρες το ΣτΕ θα αποφασίσει για το θέμα των τηλεοπτικών σταθμών, ωστόσο βλέπουμε να εξελίσσεται μια πρωτόγνωρη αντιπαράθεση πολεμικού χαρακτήρα. Πώς το σχολιάζετε;

Τα συστημικά ΜΜΕ είναι στην καρδιά του συστήματος διαπλοκής. Ήταν φυσικό να λυσσάξουν όταν ξεκίνησε η προσπάθεια εκδημοκρατισμού και εφαρμογής της νομιμότητας. Έχουν εναποθέσει τώρα τις ελπίδες τους στην απόφαση του ΣτΕ, ενορχηστρώνοντας μια ανήθικη επίθεση που έχει ως σκοπό να χειραγωγήσει συνειδήσεις με πρωτόγνωρες μεθόδους. Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Οι προσπάθειες αυτές θα πέσουν στο κενό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL