Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
"Μπλόκο" στην αύξηση των απολύσεων από την Επιτροπή Σοφών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μπλόκο" στην αύξηση των απολύσεων από την Επιτροπή Σοφών

Ευνοϊκοί συσχετισμοί υπέρ των ελληνικών θέσεων διαμορφώνονται στην Επιτροπή Σοφών που εξετάζει το πλαίσιο των εργασιακών και αναμένεται να παρουσιάσει το σχετικό πόρισμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Καμία αλλαγή για την προκήρυξη απεργιών

Σύμφωνα με πληροφορίες, απόλυτα θετική -ομοφωνία αναφέρουν σχετικά πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων- είναι η τοποθέτηση της Επιτροπής όσον αφορά τη μη επαναφορά του λοκ άουτ και τη διατήρηση της νομοθεσίας σχετικά με τις απεργίες. Με άλλα λόγια, δεν θα επανέλθει το λοκ άουτ (που καταργήθηκε στη χώρα μας στα μέσα της δεκαετίας του '70), ούτε θα υπάρξει κάποια αλλαγή στο πλαίσιο της λήψης αποφάσεων για την προκήρυξη μιας απεργίας.

Ομόφωνη θέση να μην αυξηθούν οι ομαδικές απολύσεις

Επίσης, ομόφωνη είναι η θέση της Επιτροπής στο αίτημα της ελληνικής πλευράς να μην αυξηθούν τα ποσοστά των ομαδικών απολύσεων. Αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί στις διαπραγματεύσεις είναι το θέμα της έγκρισης ή όχι των ομαδικών απολύσεων, θέμα που αναμένεται να διευκρινιστεί πλήρως όταν καταλήξει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Θετική θέση για την επαναφορά των ΣΣΕ

Ταυτόχρονα, κατά πλειοψηφία θετικές, δηλαδή με τους συσχετισμούς να κλίνουν υπέρ των ελληνικών θέσεων, είναι οι θέσεις της Επιτροπής για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Με αυτά τα δεδομένα, μέχρι στιγμής φαίνεται αρκετά κοντά το ενδεχόμενο να επανέλθουν οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, όπως και η υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τους κοινωνικούς εταίρους, κάτι που έχει υποστηριχθεί απ' όλες τις πλευρές, τόσο δηλαδή από τους εκπροσώπους των συνδικάτων όσο και από τις εργοδοτικές οργανώσεις (αν και ο ΣΕΒ προσπάθησε... φιλότιμα να αποστασιοποιηθεί). Το θέμα βέβαια είναι αν μαζί με τις Συλλογικές Συμβάσεις επιστρέψουν και οι προηγούμενες προβλέψεις, δηλαδή τόσο η επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων όσο και η επικράτηση της ευνοϊκότερης σύμβασης.

Ειδικότερα για το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων, φαίνεται ότι επικρατεί το σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι κοινωνικοί εταίροι θα είναι αυτοί που θα αποφασίζουν, μέσω της ΕΓΣΣΕ, όμως θα υπάρχει και μια επιτροπή που θα λειτουργεί συμβουλευτικά, ενδεχομένως θα θέτει τη βάση της διαπραγμάτευσης, με μια γνωμοδότηση που θα λαμβάνει υπόψη της τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας.

Με βάση αυτή την καταγραφή των απόψεων στην Επιτροπή, φαίνεται να περιορίζονται οι απόψεις του ΔΝΤ, το οποίο μέσω της πρόσφατης έκθεσής του για την ελληνική οικονομία ζητεί τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα από τις μεταβολές που επιβλήθηκαν στην εγχώρια αγορά εργασίας από το 2011 και μετά, αλλά και αλλαγές (επί τα χείρω) στις ομαδικές απολύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL