Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γ. Αλεβιζόπουλος: "Η ναυπηγοεπισκευή δεν είναι χαμένη υπόθεση"

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, σε μια περίοδο που ο κλάδος είναι υπό κατάρρευση, με την ανεργία να χτυπάει "κόκκινο". Σε αυτή τη συγκυρία, οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς κατέρχονται για πρώτη φορά στις εκλογές...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, σε μια περίοδο που ο κλάδος είναι υπό κατάρρευση, με την ανεργία να χτυπάει "κόκκινο". Σε αυτή τη συγκυρία, οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς κατέρχονται για πρώτη φορά στις εκλογές, επιδιώκοντας να δώσουν φωνή στους εργαζόμενους και να αρθρώσουν ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της ναυπηγοεπισκευής, με θέσεις εργασίας και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς. Ο Γιώργος Αλεβιζόπουλος, εργαζόμενος στη Ν/Ζ Περάματος και υποψήφιος με τη Ριζοσπαστική Ενότητα Μεταλλεργατών (ΡΕΜ), μιλάει στην "Αυγή" για τις προοπτικές και τις προτάσεις σχετικά με τη ναυπηγοεπισκευή και απαντάει στην επίθεση λασπολογίας και εκφοβισμού των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, ενώ τονίζει ότι οι εκλογές θυμίζουν τις εκλογές "βίας και νοθείας" του Καραμανλή, με την κάλπη να "γυρίζει" όλη την Αττική, εμφάνιση μόνο του ψηφοδελτίου του ΠΑΜΕ κατά περιπτώσεις και άλλα παρατράγουδα στη διαδικασία.

"Η μεγαλύτερη βιομηχανική δραστηριότητα και βασικός οικονομικός πνεύμονας στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά βρίσκεται σε παρατεταμένη βαθιά κρίση με την πολύχρονη δραματική μείωση των θέσεων εργασίας που έχει οδηγήσει στην ανεργία και στην απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους" τονίζει ο Γ. Αλεβιζόπουλος. Οι επιπτώσεις της κρίσης και της εγκατάλειψης της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης είναι εμφανείς σε όλη την περιοχή του Πειραιά. Από 15.000 εργαζόμενους πριν την κρίση, σήμερα έχουν μείνει μόλις 3.000, ενώ συνέπειες έχουν υποστεί και οι παραναυπηγικές δραστηριότητες και οι υπηρεσίες που σχετιζόταν με τη Ν/Ζ, που απασχολούσαν περίπου 25.000 εργαζόμενους και επαγγελματίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επαγγελματικών επιμελητηρίων.

"Αυτή η εξέλιξη δεν είναι μοιραίο κακό ούτε η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα στη Ζώνη είναι τελειωμένη υπόθεση" εκτιμάει ο Γ. Αλεβιζόπουλος. Καταλογίζοντας ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και στη σημερινή, αναφέρει: "Πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα λειτουργίας, ορθολογικής αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων, όπως η γεωγραφική θέση, το εξειδικευμένο προσωπικό, η ταχύτατη διεκπεραίωση εργασιών, η υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και η πλήρης αγορά εξαρτημάτων".

Σύμφωνα με τις προτάσεις της ΡΕΜ, για να ξεφύγει η Ν/Ζ από τη σημερινή κρίση, απαιτούνται ενιαίος φορέας διαχείρισης και ανάπτυξης, κεντρικό ζήτημα στον τομέα υποδομών, ανάληψη πρωτοβουλιών για τη συγκρότηση ενός εγγυοδοτικού πιστωτικού μηχανισμού με τη συμμετοχή κρατικών τραπεζών για την υποστήριξη της ναυπηγικής δραστηριότητας, χαρακτηρισμός της περιοχής που κάλυπτε η Ζώνη σε φθίνουσα, ώστε να εξασφαλιστούν κονδύλια και επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και της ευρύτερης περιοχής και, τέλος, εξασφάλιση της τακτικής επιδότησης των ανέργων, αντιμετώπιση των προβλημάτων στον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας των εργαζόμενων.

 

"Το ΠΑΜΕ αντιλαμβάνεται σαν τσιφλίκι τη Ζώνη"

Με σπασμωδικές κινήσεις και την... πατροπαράδοπτη μέθοδο της λασπολογίας έχουν αντιδράσει οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην κάθοδο της Ριζοσπαστικής Ενότητας Μεταλλεργατών. Είναι ενδεικτικό πως ο "Ριζοσπάστης" είχε "δει" "τσιράκια του Μάνεση (σ.σ.: της Χαλυβουργικής)" να συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

"Τα στελέχη του ΠΑΜΕ αντιλαμβάνονται τη Ν/Ζ σαν τσιφλίκι τους, χωρίς να αγγίζουν τα προβλήματα των εργαζόμενων. Επιχειρούν να δημιουργήσουν άβατο για όσους δεν είναι μαζί τους" σχολιάζει ο Γ. Αλεβιζόπουλος, κάνοντας λόγο για "νταϊλίκια και τρομοκρατία". "Προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα ταξικό συνδικάτο, που μόνο ως ταξικό δεν λειτουργεί" αναφέρει, προσθέτοντας ότι λειτουργούν σαν "ομάδα" και όχι σαν συνδικάτο "που θα έπρεπε να έχει ως βασικές αρχές του την αλληλεγγύη και τη συσπείρωση των εργαζομένων". Παράλληλα, καταγγέλλει πως το ΠΑΜΕ λειτουργεί με όρους εκβιασμών και πολιτικαντισμού, τονίζοντας ότι "κάνουν κουμάντο στη λίστα ανέργων, όποιος δεν στηρίζει ΠΑΜΕ δεν έχει τύχη, ό,τι ημερομίσθιο πέφτει το παίρνουν εκείνοι, ενώ διεκδικούν θέσεις ακόμη και σε επιδοτούμενα σεμινάρια που οι ίδιοι καταδικάζουν!".

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι "όσοι βλέπουν δήθεν συνεργασίες με εργοδοτικούς παράγοντες να κοιταχτούν στον καθρέφτη". Συγκεκριμένα, καταγγέλλει ότι ηγετικό στέλεχος του ΠΑΜΕ στη Ν/Ζ σήμερα ήταν διορισμένο από πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και μεταφέρθηκε με εντολή Ταβουλάρη στο Πέραμα για "ειδική αποστολή". "Ακόμη και σήμερα, που βρίσκεται σε κεντρική συνδικαλιστική θέση, είναι στο μισθολόγιο του Ταβουλάρη. Αυτό γίνεται πρώτη φορά μετά τη χούντα, στέλεχος σε αυτή τη θέση είναι έμμισθο της εργοδοσίας. Οι προκάτοχοί του, εκ των οποίων και στελέχη του ΚΚΕ, είχαν αρνηθεί να αμείβονται από την εργοδοσία παρά τις πιέσεις που δέχονταν", λέει χαρακτηριστικά. Επιπλέον, αναφέρει ότι πρώην ηγετικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ που προσπάθησαν να εφαρμόσουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται κοντά στο ΠΑΜΕ. "Ακόμη και τα σημερινά πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής εμφανίστηκαν πρώτη φορά στα ψηφοδέλτια του ΠΑΜΕ, όπως ο 'κεφαλοκυνηγός' Μιχάλαρος που εμπλέκεται στη δολοφονία Φύσσα". "Η παρέμβαση για τα θέματα των εργαζόμενων είναι μηδαμινή", μας λέει ο Γ. Αλεβιζόπουλος. Είναι ενδεικτικό ότι το Συνδικάτο Μετάλλου είναι το πρώτο που εφάρμοσε την κατάργηση των ΣΣΕ και τη θέσπιση ατομικών συμβάσεων επί υπουργίας Λοβέρδου. "Η εργοδοσία σήμερα είναι αναξέλεγκτη" υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι "τις δεκαετίες του '70 και του '80 οι μεταλλεργάτες ήταν πρωτοπόροι. Σήμερα έχουμε ένα συνδικάτο θεατή. Κάντε μια βόλτα στα καρνάγια και τα στεριανά μηχανουργεία και θα δείτε ότι δεν υπάρχουν ούτε ωράρια, ούτε αμοιβές. Όλα στην κρίση των εργοδοτών. Εξαίρεση είναι τα ημερομίσθια της ηγετικής ομάδας του συνδικάτου που απέχουν κατά πολύ από αυτά των υπόλοιπων εργαζομένων". "Πέρα από πιέσεις και εκβιασμούς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε", καταλήγει ο Γ. Αλεβιζόπουλος.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Το μίσος τούς τραβάει στον πάτο

Αν η Ν.Δ. δεν είχε επενδύσει, ως αντιπολίτευση, τόσο μίσος στο προσφυγικό, αν δεν είχε αγκαλιάσει όλα τα έξαλλα ακροδεξιά στοιχεία, αν δεν είχε βγει στα κεραμίδια για τα ξέφραγα αμπέλια, δεν θα είχε προσαράξει τόσο δραματικά στο προσφυγικό.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις