Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Η διάλυση του Δημοσίου μάς αφορά όλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η διάλυση του Δημοσίου μάς αφορά όλους

Συμπληρώνονται 127 χρόνια από τους πρώτους αγώνες των εργαζομένων του Σικάγου για οκτάωρη εργασία και αξιοπρεπείς μισθούς, για εργασιακά δικαιώματα και κοινωνική δικαιοσύνη. Στα χρόνια που πέρασαν, οι εργαζόμενοι με τους αγώνες μας είχαμε σημαντικές κατακτήσεις, όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις, το οκτάωρο, η κοινωνική ασφάλιση, το κοινωνικό κράτος.

Σήμερα, όμως, όλες αυτές οι κατακτήσεις αμφισβητούνται και αναιρούνται.

Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται δραματικά, τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγούνται σε κατάρρευση εξαιτίας της καταλήστευσής τους και των πολιτικών λιτότητας και ανεργίας, που έχουν ασκήσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις, τα κοινωνικά αγαθά υποβαθμίζονται και οδεύουν σε πλήρη κατάργηση.

Η μεθόδευση είναι σαφής.

Προωθούν την κατάργηση του κοινωνικού κράτους, τη διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών, τις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων με στόχο την εκχώρηση όλων των βασικών αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες «εργολάβους» που θα «καρπωθούν» όλες τις κοινωνικές υποδομές και θα αυξάνουν τα κέρδη τους εις βάρος του ελληνικού λαού.

Για να πετύχουν τους στόχους τους, έχουν αναπτύξει μια πρωτοφανή προπαγάνδα διασυρμού του Δημοσίου και των εργαζομένων και έχουν καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό σε απίστευτο βαθμό.

Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, που κατακτήθηκε το 1911, ανατρέπεται. Η κυβέρνηση όμως και οι μεγαλοδημοσιογράφοι που τη στηρίζουν αποκρύπτουν ότι η μονιμότητα εφαρμόσθηκε μετά από κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των δημοσίων υπαλλήλων (πλατεία Κλαυθμώνος) για να σταματήσει το φαινόμενο των απολύσεων από κάθε νέα κυβέρνηση προκειμένου να διορίσει τους δικούς της και να προστατευτούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Σίγουρα στα χρόνια που πέρασαν το Δημόσιο δεν απεγκλωβίστηκε από την κομματική εξάρτηση και δεν ανταποκρίθηκε στις κοινωνικές ανάγκες όπως έπρεπε εξ αιτίας των κυβερνητικών πολιτικών.

Σήμερα, όμως, απαλλάσσονται οι κυβερνήσεις και ενοχοποιούνται οι εργαζόμενοι

Δεν ευθύνεται ο υπουργός Υγείας γιατί δεν υπάρχει επαρκές ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό, ευθύνεται ο ένας γιατρός γιατί δεν μπορεί να εξυπηρετήσει εκατοντάδες ασθενείς και άρα πρέπει να απολυθεί και αυτός, να κλείσει το νοσοκομείο και να αναλάβει ο ιδιώτης κλινικάρχης, να παράσχει ιατρικές υπηρεσίες σε όσους πληρώνουν.

Κοροϊδεύουν τους ανέργους δίνοντας υποσχέσεις ότι θα προσληφθούν στη θέση όσων απολυθούν! Λένε ψέματα και προωθούν τον κοινωνικό κανιβαλισμό!

Οι μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο και η ουσιαστική κατάργηση της μονιμότητας είναι το τελευταίο επεισόδιο στο δράμα της πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους. Το διευθυντήριο της ευρωπαϊκής ένωσης και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να διαγράψουν έναν αιώνα και πλέον, τον 20ό, τον αιώνα των μεγάλων κατακτήσεων.

Μέσα σε αυτό το σχέδιο εντάσσεται και η διάλυση του Δημοσίου ως κοινωνικού αγαθού και συνεπώς μας αφορά όλους, είτε είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι, είτε όχι. Η φετινή Πρωτομαγιά συνδέεται άρρηκτα με τη μεθόδευση κυβέρνησης και κεφαλαίου για ανατροπή βασικών δικαιωμάτων, αλλά και με τη δική μας αποφασιστικότητα να αγωνιστούμε για να τα ανακτήσουμε.

Η μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση πρέπει να αποτελέσει την αρχή για νέους αγώνες.

* Η Δέσποινα Σπανού είναι αντιπρόεδρος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL