Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
1 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.4°C
4 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.5°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Συγκέντρωση στο υπ. Εργασίας σήμερα στις 3 μ.μ. / 50.000 μηχανικοί αδυνατούν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συγκέντρωση στο υπ. Εργασίας σήμερα στις 3 μ.μ. / 50.000 μηχανικοί αδυνατούν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές

Την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν το ΕΤΑΑ να γίνει ο μοχλός που θα εκδιώξει χιλιάδες μηχανικούς από το επάγγελμα, αλλά και να καταρρεύσει το ΤΣΜΕΔΕ εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου η Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ διά του προέδρου της Π. Μούζιου, ο εκπρόσωπος της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών Δ. Πετρόπουλος και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Γ. Μάντζαρης. Σήμερα προγραμματίζουν πάλι συγκέντρωση έξω από το ΕΤΑ (Μάρνη 22) στις 3 το μεσημέρι και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή.

Περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μηχανικοί, απόρροια των μνημονιακών πολιτικών, επεσήμαναν ότι λόγω της τεράστιας ανεργίας - υποαπασχόλησης πάνω από 50.000 αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές (3.000-4.000 ευρώ ετησίως) και αντιμετωπίζουν την απειλή κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων τους μετά την παραγγελία του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση και του προέδρου του ΕΤΑΑ Αν. Σελλιανάκη για προώθηση λίστας οφειλετών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών.

Οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι δεν δικαιούνται επιδόματος ανεργίας, δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη ούτε δικαιούνται διακανονισμούς οφειλών. Μεγάλη μερίδα εργάζεται με μπλοκάκι, παρότι η σχέση είναι εξαρτημένης εργασίας. Θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες και πληρώνουν οι ίδιοι την ασφάλισή τους, με τη νόμιμη εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών τους προς τα ταμεία σκανδαλωδώς να παραμένει στο απυρόβλητο.

Κυρίως οι νέοι μηχανικοί, για να αποφύγουν τη χρέωση με ασφαλιστικές εισφορές, διαγράφονται από το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ - ΕΤΑΑ. Με στοιχεία του 2013, 1.200 μηχανικοί έχουν ήδη διαγραφεί και άλλες 3.000 αιτήσεις εκκρεμούν με αποτέλεσμα να μένουν ανασφάλιστοι, αλλά και να χάνουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Επιπλέον, παρότι αποφοιτούν από τις πολυτεχνικές σχολές 4.000 ετησίως, δεν εγγράφονται στο ΤΕΕ και στο ΕΤΤΑ, άρα δεν αποκτούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Τη διετία 2011-2013 ο αριθμός των νεοεισερχόμενων μηχανικών έχει μειωθεί κατά 50%.

Με αυτές τις συνθήκες, μέσα σε δύο χρόνια η αναλογία συνταξιούχων - ασφαλισμένων από 1 προς 7 έχει μετατραπεί σε 1 προς 5. Αυτό, σε συνδυασμό με το κούρεμα των αποθεματικών που επέβαλε το PSI (από 3,2 σε 1, 8 δισ.), τις ανεξόφλητες οφειλές του κράτους και τις επενδύσεις σε τραπεζικές μετοχές, απειλούν με κατάρρευση το κάποτε ΤΣΜΕΔΕ.

Οι ομιλητές ανέδειξαν και μία άλλη πτυχή: Τις κεφαλικές ασφαλιστικές εισφορές, όπως προβλέπει ο νόμος του Μεσοπρόθεσμου του 2011, όταν οι μηχανικοί αδυνατούν να πληρώσουν τις παλιές εισφορές. Π.χ. μηχανικός με 5-7 χρόνια εργασίας, από 3.030 ευρώ ετησίως θα πληρώνει 3.850, και 14ετίας από 4.030 ανεβαίνει στα 6.914. Προς το παρόν, με τις συνεχείς κινητοποιήσεις τους, έχουν αποτρέψει την εφαρμογή των νέων εισφορών.

Για να αποτραπεί η οικονομική, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις η φυσική εξόντωση των συναδέλφων τους, απαιτούν να μην αποσταλεί κανένα στοιχείο στο ΚΕΑΟ για οφειλές, μείωση εισφορών κατά 30%, απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής εισφορών σε όσους-ες δεν έχουν επαρκές εισόδημα, άρση των δυσβάστακτων όρων των διακανονισμών, θεσμοθέτηση του επιδόματος ανεργίας κ.ά.

Λ.ΣΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL