Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ / Συνθήκες μονοπωλιακού ελέγχου της τεχνικής αγοράς προωθεί η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ / Συνθήκες μονοπωλιακού ελέγχου της τεχνικής αγοράς προωθεί η κυβέρνηση

Σήμερα πραγματοποιείται η ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν τις αλλαγές λειτουργίας του ΤΕΕ, που καταγγέλλεται από αρμόδιους φορείς ότι συνιστούν την τέταρτη αντισυνταγματική προσπάθεια να δοθεί στο ΤΕΕ η δυνατότητα να ασκεί και εμπορική δραστηριότητα συγκεντρώνοντας όλους τους κλάδους υπό την εποπτεία του.

Όπως καταγγέλλεται από δεκάδες τεχνικές ενώσεις, ακόμα και δύο ημέρες πριν παραδώσει η κυβέρνηση Παπαδήμου στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου, ο τότε υπουργός Μεταφορών Μ. Βορίδης έφερε τις επίμαχες διατάξεις, επίσης σε άσχετο νομοσχέδιο για τις τηλεπικοινωνίες, τις οποίες υποχρεώθηκε να πάρει πίσω λόγω συνταγματικού κωλύματος.

Στην περίπτωση που θα είχαν υπερψηφιστεί, καταγγέλλεται ότι θα δημιουργούσαν συνθήκες μονοπωλιακού ελέγχου που θα διευκόλυναν ισχυρά εγχώρια συμφέροντα και θα οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό δεκάδες κλάδους και επαγγέλματα.

«Θεωρούμε άστοχο να εκπονείται ένα σχέδιο νόμου το οποίο με τέσσερα εμβόλιμα άρθρα στην πραγματικότητα θίγει την επαγγελματική μας υπόσταση» δήλωσαν τα μέλη της ΠΟΒΕΣΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών, Εγκαταστατών, Συντηρητών Ανελκυστήρων) κατά την τοποθέτησή τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Όλη αυτή η προσπάθεια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα Μνημόνια που έχει υπογράψει η κυβέρνηση περί απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, αφού καταργεί όλες τις τεχνικές ενώσεις και δημιουργεί έναν και μόνο φορέα μονοπωλιακού χαρακτήρα, το ΤΕΕ, το οποίο θα μπορεί εν δυνάμει να λειτουργεί για λογαριασμό του όποιου εγχώριου μεγαλοεπιχειρηματία. Οι εμπλεκόμενοι φορείς καταγγέλλουν τον Μ. Χρυσοχοΐδη ότι δεν κάλεσε τις Ενώσεις Τεχνικών Επαγγελμάτων να καταθέσουν τις απόψεις τους. Ο πρόεδρος της ΠΟΒΕΣΑ Γιώργος Βλασόπουλος υποστήριξε ότι από το 2006 είναι κοινά αποδεκτό στον χώρο των τεχνικών επαγγελμάτων ότι αυτή η προσπάθεια αποβλέπει στην επικυριαρχία και τον ηγεμονισμό του ΤΕΕ έναντι όλων των τεχνικών κλάδων στην προσπάθεια της ποδηγέτησης ελέγχου και εποπτείας, λόγω της αλαζονικής ανωτερότητας από την οποία διακατέχεται μια συντεχνιακή ομάδα του ΤΕΕ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΑΖΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL