Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

«Καμπανάκι» ΙΝΕ - ΓΣΕΕ: Μέχρι το 2015 αντέχει το ασφαλιστικό

Την άμεση ανάγκη ενός νέου πλαισίου χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος επισημαίνει η μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την κοινωνική ασφάλιση και τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας 2013-2050...

Την άμεση ανάγκη ενός νέου πλαισίου χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος επισημαίνει η μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την κοινωνική ασφάλιση και τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας 2013-2050, τονίζοντας από το τέλος του 2015 η κρατική επιχορήγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα επαρκούν για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών δαπανών.

Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ εκτιμά ότι προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι δυσμενείς εξελίξεις στη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα και να επιτευχθεί η μακροχρόνια οικονομική βιωσιμότητα και κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, θα πρέπει, εκτός του κρατικού προϋπολογισμού, να ανευρεθούν νέοι πόροι, από τομείς όπως οι αντικειμενικές αξίες της δημόσιας περιουσίας, τα τυχερά παιχνίδια, η κερδοφορία των τραπεζών και των δημόσιων επιχειρήσεων, οι κρατικές προμήθειες και τα δημόσια έργα.

Το Ινστιτούτο παράλληλα παρατηρεί πως η ανεργία αυξήθηκε κατά περίπου 200% σε σχέση με τα επίπεδα του 2009 και επισημαίνει πως το ανησυχητικό φαινόμενο είναι ότι, εκτός από τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και διεθνείς οργανισμοί (ILO, IMF κ.λπ.) προβλέπουν ότι η ανεργία αυτή θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα (άνω του 15%) τουλάχιστον μέχρι το 2020, φαινόμενο το οποίο θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας.

Δ. Στρατούλης: Τα μνημόνια βάζουν πυρηνική βόμβα στην κοινωνική ασφάλιση

«Η μελέτη επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι οι μνημονιακές πολιτικές, που προκαλούν ύφεση, ανεργία, μειώσεις μισθών και επέκταση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, οδηγούν στη δραματική μείωση των εσόδων της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων και βάζουν 'πυρηνική βόμβα' στα θεμέλιά της», αναφέρει ο βουλευτής και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Στρατούλης.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με τη λίστα Πέτσα παρά πόδα

Δεν είναι καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι προγνώσεις για την πορεία της οικονομίας και την ανεργία θυμίζουν τις χειρότερες ημέρες των χειρότερων Μνημονίων. Και αυτό είναι κάτι που θα φανεί από το φθινόπωρο, καθώς ο τουρισμός καταρρέει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις