Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Διονύσης Τεμπονέρας: Χυδαία κοροϊδία προς τους συνταξιούχους;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διονύσης Τεμπονέρας: Χυδαία κοροϊδία προς τους συνταξιούχους;

Του Διονύση Τεμπονέρα*

Είναι πραγματικά εκπληκτικό το πώς διαχειρίζεται επικοινωνιακά η κυβέρνηση το ζήτημα της αποπληρωμής των αναδρομικών προς τους συνταξιούχους. Εκπληκτικό και χυδαίο, για πολύ συγκεκριμένους λόγους:

1. Αρχικά θα περίμενε κανείς μια αυτοκριτική διάθεση, μια απολογία από τα ίδια πρόσωπα που το 2012 έκοψαν τις συντάξεις σε ποσοστό έως και 40%. Τουλάχιστον ένα «συγγνώμη» από εκείνους που παραβίασαν το σύνταγμα και τον νόμο, γεγονός που πιστοποιήθηκε δύο φορές μάλιστα από το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας.

2. Αντί για συγγνώμη, οι συνταξιούχοι λαμβάνουν αόριστες υποσχέσεις. Η Πολιτεία θα συμμορφωθεί στις δικαστικές αποφάσεις στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, διαλαλούσε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Βρούτσης σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του. Μα η χρηστή διοίκηση επιβάλλει να μην αδικηθεί κανείς και να μην «τιμωρηθούν» εκείνοι που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να ασκήσουν αγωγές όλο το προηγούμενο διάστημα. Και είναι πάνω από 2.250.000 οι συνταξιούχοι αυτοί.

3. Είναι εκείνοι που πίστεψαν στις παραινέσεις του Γ. Βρούτση και δεν προσέφυγαν δικαστικά επειδή τους διαβεβαίωνε πως δεν χρειάζεται και ότι η Πολιτεία θα κάνει το χρέος της όταν έρθει η ώρα. Και ήρθε η ώρα και, παρ’ όλο που η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της ήδη τις δικαστικές αποφάσεις, οι πληροφορίες λένε ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν με πανηγυρικό τρόπο... στη ΔΕΘ!

4. Στη ΔΕΘ. Λες και οι συνταξιούχοι περιμένουν χάρη από τον πρωθυπουργό, που με βάση το σύνταγμα και τους νόμους οφείλει να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η επικοινωνία σε άλλη διάσταση!

5. Αλήθεια, πώς απαντά ο ίδιος υπουργός σε εκείνους τους συνταξιούχους που δεν άσκησαν αγωγές και δεν θα λάβουν τόκους για τα αναδρομικά τους σε σύγκριση με εκείνους που προσέφυγαν στα δικαστήρια και θα λάβουν έντοκες τις απαιτήσεις τους; Σκέφτεται άραγε η κυβέρνηση να καλύψει συνολικά και έντοκα όλους τους συνταξιούχους; Διαφορετικά, ακόμα κι αν δοθούν τελικά τα χρήματα, υφίσταται και πάλι η αδικία.

6. Από την άλλη, αναρωτιέται κανείς τι απέγιναν εκείνες οι ενστάσεις που παρότρυνε ο Γ. Βρούτσης να κάνουν οι συνταξιούχοι τον προηγούμενο Οκτώβριο. Οι ενστάσεις εκείνες δεν απαντήθηκαν ποτέ. Στόχο είχαν ακριβώς να διακόψουν ενδεχόμενες παραγραφές. Η αδικία που θα προκύψει, όμως, τώρα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Πολιτείας με τις δικαστικές αποφάσεις είναι η εξής απλή: όσοι έχουν ασκήσει ενστάσεις έχουν διακόψει την παραγραφή μέχρι το 2023, ενώ οι υπόλοιποι πρέπει να σπεύσουν να κάνουν αγωγές μέχρι το τέλος του έτους. Δηλαδή και πάλι θα προκύψει άνιση μεταχείριση.

7. Τέλος, είναι και αυτή η περίφημη φράση που συντονισμένα παραθέτουν όλοι οι υπουργοί που σχολιάζουν τις εξελίξεις. «Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις αποφάσεις στο πλαίσιο αντοχής της ελληνικής οικονομίας». Με τις αντοχές των συνταξιούχων, όμως, τι γίνεται; Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος», περίπου 600.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 500 ευρώ. Αυτό οφείλεται φυσικά και στις συγκεκριμένες περικοπές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων και φυσικά στην περικοπή των δώρων.

Τελικά η κυβέρνηση, όπως και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις, διαχειρίζεται ένα πολύ σημαντικό θέμα με όρους επικοινωνίας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν απόλυτη γνώση των δημοσιονομικών μεγεθών και διαθέτουν όλα τα οικονομικά στοιχεία. Καμία καθυστέρηση δεν δικαιολογείται.

Στόχος, όμως, είναι οι συνταξιούχοι, εξουθενωμένοι από τις μειώσεις των συντάξεών τους, να εμφανιστούν ως «ζητιάνοι», μέχρι κάποιος «Μωυσής» να εμφανιστεί και να δώσει το «μάννα εξ ουρανού».

Μόνο που οι συνταξιούχοι είναι εξοργισμένοι κι αν δεν νιώσουν στοιχειώδη κοινωνική δικαιοσύνη, θα αντιδράσουν όπως μόνο αυτοί ξέρουν...

* Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι δικηγόρος - εργατολόγος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL