Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Παίζουν με την αγωνία των συνταξιούχων!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παίζουν με την αγωνία των συνταξιούχων!

Με την αγωνία την συνταξιούχων, οι οποίοι περιμένουν να δουν τι μέλλει γενέσθαι με την πληρωμή των αναδρομικών τους, "παίζει" η κυβέρνηση, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του ΣτΕ που (αρχικά) δικαιώνει όσους είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη (250.000 δικαιούχοι) και θα πρέπει να λάβουν άμεσα τα αναδρομικά έντεκα μηνών (Ιούνιος 2015 - Μάιος του 2016).

Μετά την απόφαση του ΣτΕ, το "μπαλάκι" επιστρέφει στην κυβέρνηση και για τους συνταξιούχους που δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Την ίδια ώρα ωστόσο, καταβάλλονται προσπάθειες να περιοριστεί το άμεσο κόστος των αναδρομικών στα 2 δισ. (από 3,9 δισ.) με τον εύσχημο αποκλεισμό από τα αναδρομικά των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και όσων είχαν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Δεν φτάνουν τα χρήματα για όλους!

Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του 2020 είναι "εκτός στόχων", η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους αντιμετώπισης του καυτού θέματος και των ταμειακών υποχρεώσεων που προκαλεί η απόφαση.

Έτσι, μετά τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, που έσπευσε να σχολιάσει με νόημα ότι "θα συνεκτιμηθούν οι δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας", χθες ήρθε νέο "άδειασμα" των συνταξιούχων από τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος μιλώντας στο "ΣΚΑΪ" σημείωσε εμμέσως ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλοι οι συνταξιούχοι!

"Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια ρύθμιση η οποία θα περιλαμβάνει κατά το δυνατόν το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων και όχι μόνον εκείνων οι οποίοι προσέφυγαν, κι αυτό μπορεί να γίνει στο πλαίσιο ενός δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει. Θα εντάξουμε τη συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ μέσα στη γενικότερη δημοσιονομική στρατηγική".

Στην ίδια λογική ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος τόνισε ότι θα μελετηθεί η απόφαση, προκειμένου το υπουργείο Εργασίας να ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών για το ύψος του δημοσιονομικού κόστους. «Θα δούμε τις δυνατότητες που έχει η χώρα και όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα κάνουμε ανακοινώσεις. Εμείς θα αποτιμήσουμε το δημοσιονομικό κόστος», επεσήμανε.

Η επέκταση της απόφασης

Να σημειώσουμε ότι το δικαστήριο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικών αγωγών, παραπέμποντας στην πολιτική ηγεσία το ζήτημα της επέκτασης εφαρμογής της απόφασης, για όσους δεν έχουν ασκήσει αγωγές, όπως διευκρινίζει ο δικηγόρος-εργατολόγος Δ. Τεμπονέρας. "Επίσης θετικό σημείο, ότι δεν ετέθησαν χρονικοί περιορισμοί για το μέλλον, το οποίο όμως περιορίζεται μόνο στη διεκδίκηση του 11μήνου εφεξής, αφού οι αξιώσεις για το διάστημα μετά τις 12.5.2016 παύουν να υφίστανται. Μπορεί λοιπόν ο οποιοσδήποτε συνταξιούχος να ασκήσει αγωγή σε περίπτωση που δεν επεκταθεί η ισχύς της απόφασης σε όλους τους συνταξιούχους αλλά αυτή θα αφορά μόνο τους 11 μήνες και μόνο σε περίπτωση που οι αξιώσεις δεν υπόκεινται σε παραγραφή. Η κυβέρνηση δεν πρέπει καν να διανοηθεί τη μη επέκταση της ισχύος των αποφάσεων", τόνισε.

Έφη Αχτσιόγλου: Να επιστραφούν τα αναδρομικά σε όλους

«Το ΣτΕ επιβεβαίωσε την αντισυνταγματικότητα των οριζόντιων περικοπών που είχε κάνει στις συντάξεις ο κ. Βρούτσης, ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά» δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

«Τα αναδρομικά πρέπει να επιστραφούν σε όλους τους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση δεν πρέπει επ’ ουδενί να τους εμπλέξει σε δικαστικές διαδικασίες και να τους αναγκάσει σε δικαστικά έξοδα, θα πρέπει να καταβάλει τα ποσά σε όλους όπως πια επισήμως το δικαιούνται», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου.

Μιλώντας στον “Real FM 97,8” τόνισε ότι «το ΣτΕ επιβεβαίωσε την αντισυνταγματικότητα των οριζόντιων περικοπών που είχε κάνει στις συντάξεις ο κ. Βρούτσης, ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά», επίσης «επιβεβαίωσε πως με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση τον Μάιο του 2016 αυτή η αντισυνταγματικότητα θεραπεύτηκε».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL