Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Χωρίς Δώρο Πάσχα χιλιάδες εργαζόμενοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς Δώρο Πάσχα χιλιάδες εργαζόμενοι

Χωρίς δώρο Πάσχα παραμένει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, όπως διαπιστώνεται μια ημέρα μετά την οριστική προθεσμία καταβολής του (30 Ιουνίου), με το υπουργείο Εργασίας να εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης μέχρι 10 Ιουλίου - ή ακόμα και στο τέλος του χρόνου, σύμφωνα με χθεσινές διαρροές.

Σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ, οι εργοδότες έπρεπε να πληρώσουν έως προχθές (30.6) το σύνολο του δώρου στους εργαζόμενους και 1 έως 10 Ιουλίου να υποβάλουν δηλώσεις στην «Εργάνη» για να λάβουν από το κράτος το ποσό που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό για την περίοδο αναστολής της σύμβασης εργασίας. Έως 31 Ιουλίου πρέπει επίσης να αποδώσουν τις οφειλόμενες για το σύνολο του επιδόματος ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις.

Πώς χάνονται δώρο και επίδομα

Όπως ήδη σημειώσαμε, από χθες το βράδυ υπάρχει διαρροή του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία εξετάζεται όχι μόνο η παράταση στην καταβολή του δώρου μέχρι 10 Ιουλίου αλλά ακόμα και στο τέλος του χρόνου! Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι προσφεύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς η μη καταβολή του δώρου επιφέρει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, που προβλέπουν μάλιστα και τη διαδικασία αυτοφώρου!

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε η κυβέρνηση αποδεικνύεται πολλαπλά εκτεθειμένη, ενώ ο κίνδυνος οριστικής απώλειας του δώρου Πάσχα είναι πλέον υπαρκτός.

Ωστόσο, για να γίνει αντιληπτό πώς φτάσαμε αρχές Ιουλίου με τους εργαζόμενους να κινδυνεύουν να απολέσουν οριστικά όχι μόνο το δώρο Πάσχα αλλά και το επίδομα αδείας, θα πρέπει να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

1. Με απόφαση της κυβέρνησης από τον περασμένο Μάρτιο, οι πληττόμενες επιχειρήσεις μπορούσαν να καταβάλουν το δώρο Πάσχα μέχρι το τέλος Ιουνίου. Μάλιστα, η ίδια απόφαση προβλέπει ότι το τμήμα του δώρου που αντιστοιχούσε στο διάστημα από την ημερομηνία έναρξης των αναστολών συμβάσεων και μετά αναλαμβάνει να το καταβάλει το κράτος, ώστε επιχειρήσεις και εργοδότες να μην επιβαρυνθούν με μισό μισθό εν μέσω πανδημίας.

2. Λίγες ημέρες μετά, εκδίδεται σχετική ΚΥΑ που προβλέπει την καταβολή του δώρου Πάσχα στο σύνολό του (!) από τις επιχειρήσεις, οι οποίες, αφού εγγραφούν σε σχετική πλατφόρμα (1-10.7), θα μπορούν να λάβουν την κρατική ενίσχυση στο... άγνωστο μέλλον.

Αποτέλεσμα: οι εργοδότες να επικαλούνται τη... μελλοντική και αβέβαιη καταβολή μέρους του δώρου από το κράτος!

3. Ο «τραγέλαφος» συνεχίστηκε καθώς, με τροπολογία στο πρόγραμμα «Συν-εργασία», μειώθηκε σε ποσοστό άνω του 20% και το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας!

Κάπως έτσι φτάσαμε στις αρχές Ιουλίου, με τους εργοδότες να μην έχουν καταβάλει το δώρο Πάσχα, ενώ η μετακίνηση της καταβολής του μέσα στο καλοκαίρι, όταν δηλαδή ξεκινούν οι άδειες των εργαζομένων, ακυρώνει ουσιαστικά στην πράξη και τις δύο καταβολές. Και του δώρου Πάσχα και του (μειωμένου) επιδόματος αδείας.

Και αυτό επιβεβαιώνεται αυτές τις ημέρες στην πράξη, με τους εργοδότες να δηλώνουν ευθέως αδυναμία καταβολής ενός μισθού τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου, επικαλούμενοι την πτώση του τζίρου άνω του 50%.

Εφη Αχτσιόγλου: Κίνδυνος οριστικής απώλειας

"Χιλιάδες εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει τελικά το δώρο Πάσχα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καθυστερήσει την καταβολή του έως τα τέλη Ιουνίου", σημειώνει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας:

"Η Ν.Δ. δεν υιοθέτησε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ το δώρο Πάσχα να καταβληθεί τη στιγμή που έπρεπε από το κράτος εξ ολοκλήρου προς τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι όχι απλώς να μην έχουν λάβει το δώρο Πάσχα τη στιγμή που το είχαν περισσότερο ανάγκη αλλά τελικά να κινδυνεύουν να το χάσουν οριστικά. Η επίμονα εσφαλμένη πολιτική της κυβέρνησης στα εργασιακά καταλήγει να είναι άκρως τιμωρητική".

Δ. Τεμπονέρας στην "Α": Δώρο στα χαρτιά, με... συνοδεία στα ΑΤΜ

"Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει μετά τον τραγέλαφο που προκαλούν οι κυβερνητικές αποφάσεις είναι πώς οι επιχειρήσεις, που δεν κατέβαλαν τον μισό μισθό του δώρου Πάσχα, θα μπορέσουν να καταβάλουν επιπλέον μισό μισθό για το επίδομα αδείας" τονίζει, σε δήλωσή του στην "Αυγή", ο δικηγόρος-εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας.

Αναδεικνύοντας αυτό που πραγματικά συμβαίνει στην αγορά εργασίας, σημειώνει ότι "πολλές επιχειρήσεις φαίνεται ‘στα χαρτιά’ να καταβάλλουν το δώρο, ενώ χρησιμοποιούν παράνομες μεθόδους για να το πάρουν πίσω από τους εργαζόμενους ζητώντας από τους τελευταίους να ‘βάλουν πλάτη’. Έτσι δεν λείπουν περιστατικά κατά τα οποία ‘μπράβοι’ συνοδεύουν εργαζόμενους στο ΑΤΜ και παίρνουν πίσω τα χρήματα που κατατέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων".

Με την τακτική της η κυβέρνηση προκαλεί δραματική συρρίκνωση στις συνολικές αποδοχές των εργαζομένων, άλλοτε κατ' επιλογήν και άλλοτε λόγω της προχειρότητας και της έλλειψης σοβαρού σχεδιασμού, τονίζει ακόμα ο κ. Τεμπονέρας, υπενθυμίζοντας "και το ‘φιάσκο’ του μηχανισμού ‘Συν-εργασία’".

"Οι αρμόδιοι ‘πελαγοδρομούν’ και αφήνουν απροστάτευτο τον κόσμο της εργασίας εν μέσω πανδημίας" σημειώνει, υπογραμμίζοντας: "Ο κ. Μητσοτάκης, βέβαια, το είχε παραδεχτεί προεκλογικά. Είχε πει, σε ανύποπτο χρόνο, σε τηλεοπτική του συνέντευξη: 'Εγώ δεν πιστεύω στα δώρα'! Επομένως, είναι άδικο και γίνεται πράξη".

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL