Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Απόσυρση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις ζητούν συνδικαλιστικές οργανώσεις αστυνομικών και πυροσβεστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απόσυρση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις ζητούν συνδικαλιστικές οργανώσεις αστυνομικών και πυροσβεστών

Φωτογραφία αρχείου

Για “νομοσχέδιο που επιδιώκει να βάλει ταφόπλακα στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι και να ποινικοποιήσει τη συμμετοχή σε πορείες-συγκεντρώσεις” και για το οποίο “δεν υπάρχει η αναγκαία και απαραίτητη συναίνεση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο”, κάνει λόγο η ΔΕΚΑ, συνδικαλιστική παράταξη των αστυνομικών επισημαίνοντας ότι καταγγέλλουν “απερίφραστα το σύνολο των διατάξεων που βάζουν περιττά προσκόμματα στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι και καλεί Ομοσπονδίες και Πρωτοβάθμια Σωματεία να αντισταθούν δυναμικά στην κατεύθυνση της απόσυρσης του νομοσχεδίου, καθώς είναι αναμφίβολο ότι οι προβλέψεις του νομοθετήματος βάσει και της αστυνομικής μας εμπειρίας, σε καμία περίπτωση δεν απαντούν στα ζητήματα έκνομων ενεργειών που διαχρονικά μπορεί να προκύπτουν κατά τη διάρκεια κοινωνικών εκδηλώσεων”.

Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί μιλούν για στήριξη του νομοσχεδίου “σε ένα παραπλανητικό αφήγημα: ότι δηλαδή για την εδώ και τώρα καταβαράθρωση της κοινωνικοοικονομικής ζωής ευθύνονται οι εργατικές, νεολαιίστικες, δικαιωματικές και περιβαλλοντικές διεκδικήσεις, η πλειονότητα των οποίων αποσκοπεί ακριβώς στη βελτίωσης της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης της κοινωνικής πλειοψηφίας”.
Επιπλέον οι συνδικαλιστές αστυνομικοί προειδοποιούν για τις συνέπειες που θα έχει τυχόν εφαρμογή του νομοσχεδίου, στην αστυνομία και στην υπηρεσιακή τους ζωή.

“Ουσιαστικά με το παρόν σχέδιο νόμου η Αστυνομία σε κάθε περίπτωση θα βγει ζημιωμένη και με πληγωμένη αξιοπιστία μέσα από το ρόλο που της ανατίθεται. Οποια κι αν είναι η απόφανση επί της διεξαγωγής ή μη , οποιασδήποτε συνάθροισης. Σε περιπτώσεις απαγορεύσεων στιγματίζοντας και εργαλειοποιώντας περαιτερω τον Οργανισμό και τα στελέχη του θυμίζοντας άλλες εποχές, αλλά και αποδιοπομπαίου τράγου σε κάθε περίπτωση διασάλευσης της κοινωνικοοικονομικής ζωής ή δημοσίας τάξης.

Τεράστια μάλιστα ανησυχία μας προκαλεί ως συνδικαλιστές, ενεργούς και αγωνιζόμενους πολίτες, η προσπάθεια τόσων χρόνων για εκσυγχρονισμό και αποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ, ώστε κάθε έκνομη ενέργεια να αποδίδεται και να τιμωρεί τον όποιο παραβάτη όπως και το δικαιϊκό μας σύστημα επιβάλει, να παίρνει πλέον τη μορφή της συλλογικής ευθύνης. Στη δημοκρατία υπάρχουν και κόκκινες γραμμές και η έννοια της συλλογικής ευθύνης τις υπερβαίνει.”, υπογραμμίζουν.  

Τέλος, οι αστυνομικοί αναφερόμενοι στην μετονομασία των Εξοχών της ΕΛΑΣ υπενθυμίζουν “ότι αφορά αποκλειστικά πόρους των εργαζομένων της, ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των ίδιων των αστυνομικών, με ξεκάθαρο αλληλέγγυο και κοινωνικό χαρακτήρα και δε θα αφήσουμε στην πολιτική ηγεσία να βάλει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα για να εξυπηρετήσει ιδεοληψίες περί αριστείας” .

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, σημειώνοντας ότι “ο στόχος είναι ξεκάθαρος και αφορά την καταστολή και τρομοκράτηση του λαϊκού κινήματος και μόνο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL